Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint! De beste man is weer in het land en dat betekent plannen maken om van de sinterklaastraditie weer een feestje te maken voor onze kinderen. Met deze handige tips en leuke ideeën maak je van pakjesavond 2022 een topavond!

Zo maak je van pakjesavond 2022 een gezellig samenzijn

Heb jij ook altijd het idee dat het op pakjesavond een wedstrijdje is hoe snel alle cadeautjes opengescheurd kunnen worden? Het idyllische beeld van een hele avond gezelligheid, rustig uitpakken en elkaars cadeaus bewonderen is er in de praktijk vaak niet bij. Hoe kun je er dan toch voor zorgen dat je, zowel met jonge als oudere kinderen, met je eigen gezin of met de hele familie of vriendengroep, een gezellige pakjesavond tegemoet gaat?

Tip 1: Speel tussendoor een spelletje

Zeker als je met kleine kinderen Sinterklaas viert, is het soms moeilijk om de rust erin te houden. Wat dan zeker een goede tip is, om als iedereen een cadeautje heeft gehad, een leuk spel te spelen. Zo maakte Gera van Thuisfuif bijvoorbeeld deze leuke Sinterklaasbingo. Perfect voor jonge kinderen en ook nog heel leuk en spannend voor hun ouders! En het leuke van deze bingo is dat je ‘m jarenlang kunt gebruiken!

Afbeelding: Thuisfuif.net

Tip 2: Splits het feest voor de kinderen en de volwassenen

Soms is het leuker voor iedereen om het feest voor de kinderen en de volwassenen te splitsen, zeker als je het met een grote groep kinderen viert. Voor veel kinderen is de spanning om te snijden en is het wachten tot zij weer aan de beurt zijn voor een cadeau te moeilijk. Dat zorgt voor irritaties. Zorg dus dat eerst de kinderen hun feestje hebben gehad voordat de volwassenen en oudere pubers gaan beginnen. De jongere kinderen kunnen na hun feestje naar bed of gaan bijvoorbeeld een leuke sinterklaasfilm kijken. Met deze groep kun je bijvoorbeeld ook heel goed gaan sinterklaasdobbelen. Dat staat altijd garant voor een avond lang plezier!

Tip 3: Maak lekkere hapjes

De meeste gezinnen vieren pakjesavond zo rond het avondeten. Het wordt langzaamaan donker en de spanning is om te snijden. Om ervoor te zorgen dat de kinderen niet alleen maar pepernoten en chocoladeletters eten, is het leuk om met het hele gezin aan de slag te gaan met lekkere receptjes voor tijdens pakjesavond. Ik heb op mijn sinterklaas pinterestbord een aantal leuke suggesties geplaatst. Dus kijk daar zeker even voor een idee! Ook hier kun je weer toepassen dat als iedereen een of twee cadeautjes heeft gehad, het tijd is voor een nieuw hapje. Zo kun je zowel het uitpakken als het eten een beetje spreiden.

Tip 4: Speurtocht naar de cadeautjes

Lekker actief aan de slag en samen op zoek naar de cadeautjes. Maak bijvoorbeeld een speurtocht met allerlei aanwijzingen waar de pakjes kunnen zijn. Zo kun je het hele huis door, de tuin, bij de buren in de schuur noem maar op. Glunderende gezichtjes als de pakjes eindelijk terecht zijn en het echte feest kan gaan beginnen!

Tip 5: Maak het gezellig in huis

De hele dag kan in het teken staan van pakjesavond. Versier het huis met het hele gezin. Hang slingers op, of laat ze zelf maken door de kinderen. Knutsel je eigen pietenmuts of sinterklaasmijter. Maak samen een playlist van jullie favoriete sinterklaasliedjes of oefen sinterklaashits tiktokdansjes.

Hoe keert de rust weer terug in huis na pakjesavond?

Als alle pakjes zijn opengemaakt, nieuw speelgoed is bewonderd en de kruidnootjes op zijn, is er ook weer een moment om Sinterklaas uit te zwaaien. Laat de kinderen bijvoorbeeld een mooie tekening maken of een bedankbriefje schrijven en zet nog een keer de schoen. Op deze manier sluit je de sinterklaasperiode ook weer duidelijk af en kun je je op gaan maken voor de volgende feestdagen.

Veel plezier met pakjesavond 2022!

liefs Kirsten