Pantosti moeilijk? De handleiding voor een perfecte pantosti

Tosti’s zijn lekker, daar hoeven we niet over te discussiëren. Maar er zit nogal een verschil tussen de verschillende soorten tosti’s. Want, ookal gebruik je exact dezelfde ingrediënten, tosti’s verschillen écht van smaak door de bereidingswijze.

Verschillende soorten tosti’s

Er zit écht wel verschil tussen een tosti uit de pan, uit het tosti-ijzer of uit een (panini)grill. Het heeft te maken met de manier waarop je het brood toast. Uit een tosti-ijzer heb je vaak veel harde korstjes en uit de paninigrill krijg je een hele platte tosti terug. De ultieme manier om een heerlijke fluffy doch krokante tosti te maken is door ‘m te bakken in de pan.

Wat je heb je nodig voor een basis pantosti?

  • 2 boterhammen naar keuze, maar ik raad je aan om wit casino te nemen
  • een paar plakjes jonge of jong belegen kaas
  • een plakje ham
  • (bak)boter
  • een koekenpan met goede anti-aanbaklaag

Casino wit is het typische vierkante tostibrood. Het is ook gelijk mijn lievelings om een lekker fluffy doch krokante tosti mee te maken. Natuurlijk kun je elk willekeurig brood gebruiken, maar in mijn optiek is wit casino je beste vriend. Voor een pantosti gebruik je bij voorkeur jonge of jong belegen kaas. Een pantosti is over het algemeen al wat zouter, dus als je ook nog oude kaas gebruikt, wordt het wel een hele zoute hap. De ham is natuurlijk optioneel maar als je het gebruikt, zorg dan dat er aan beide kanten van de ham een plakje kaas zit, zo blijven de boterhammen goed aan elkaar plakken. De boter gebruik je om de buitenkant van de boterhammen in te smeren, dit zorgt voor de zoute smaak én het krokante korstje. Bak een pantosti nooit in de olie, dat is echt zó zonde.

Hoe maak je de ultieme pantosti?

The key tot het maken van goede pantosti’s is geduld. Laat je pan eerst goed warm worden en je bakboter ook echt op temperatuur komen. Vervolgens is het van belang dat je pan niet te heet wordt. Op mijn inductieplaat kom ik niet hoger dan standje 6 (van 10). Zet je het ‘vuur’ veel hoger, dan is de kans aannemelijk dat je een crematosti eet. Laat eerst één kant goed bakken, totdat je ziet dat de kaas aan de buitenkant goed gesmolten is. Dit kan zomaar een minuut of 5 duren. Vervolgens draai je de tosti met beleid op de andere kant. Ook hier check je af en toe of je de juiste bruining hebt. Ze vervolgens het vuur een tandje lager en laat de tosti nog even goed warm worden met een deksel op de pan.

Et voilá, heerlijke krokante pantosti’s! Eet smakelijk!

liefs kirsten

Ben je op zoek naar meer makkelijke en lekkere recepten? Klik dan hier!

Sharing is caring!

2 Comments

  • Ga ik zeker is proberen!

    • Zeker doen hoor, dan wil je nooit meer anders!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *