Als ik mijn kook-mojo weer te pakken heb en ik iedere week weer een weekmenu heb gemaakt, probeer ik regelmatig iets nieuws tussen de welbekende recepten. Inmiddels is Sebas wel wat gewend en gelukkig is hij niet zo kieskeurig. Nu zijn er natuurlijk altijd dingen die een van ons niet lust, en dat gebruik ik dan ook niet in mijn gerechten. Echter zijn er ook heel veel dingen die we eigenlijk nog nooit of amper hebben gegeten. Des te leuker om daar dus eens mee te experimenteren. Deze week stond er dus een gerechtje met pastinaak op het menu. En dan wat een niet verwacht succes!

Pastinaak?

Pastinaak (in het Engels: ‘parsnip’) wordt ook wel witte wortel genoemd. Het heeft een anijsachtige smaak en komt oorspronkelijk uit het Middelandse Zeegebied. In de Middeleeuwen was het een populair voedingsmiddel maar het werd later grotendeels vervangen voor aardappel. Je gebruikt pastinaak dan ook voor veel dezelfde doeleinden zoals puree, chips, friet of als vulling in een soep. Naast haar veelzijdige inzet is de pastinaak ook nog eens flink gezond. Het bevat onder andere magnesium, zink en ijzer en vitamines B,C, E en K en daarnaast een hoge dosering vezels en eiwitten. Het bevat ook een hoge hoeveelheid vitamine B11, beter bekend als foliumzuur. Deze vergeten groente is dus uitermate geschikt voor de zwangere dames onder ons.

Makkelijke maaltijd

Op dinsdag is het hier altijd rennen en vliegen. Ik werk die dag eerst op school en tegen de tijd dat ik thuis ben, is het meestal tussen 17.15-17.30u, en dan ben ik nog vroeg. Dan moet er nog gekookt worden en om 18.45u ga ik de deur alweer uit om te gaan repeteren met mijn bigband. Je ziet, dan is er gewoon niet zo veel tijd om uitgebreid te koken. Soms bestellen we dan eten, maar de afgelopen tijd lopen de bezorgtijden weer enorm op hier in de regio, dus is het toch sneller om gewoon even wat makkelijks te koken. Zo kwam ik op dit recept voor pastinaaksoep met kip en kerrie. Stond in zo’n 40 minuten op tafel en ook nog eens heel gezond want bomvol met groente.

Waar vind je die vergeten groentes dan?

Ik ging dus na mijn werk, gewapend met mijn boodschappenlijstje, naar de supermarkt om de laatste ingrediënten te halen. De soep bestaat gelukkig uit veel dingen die ik standaard in huis heb, zoals sjalotjes, ui en kerrie en komijn. Fingers crossed dat ik ook echt die pastinaak zou vinden en niet 3 supermarkten af zou moeten om het te vinden. Maar de goden waren me gunstig gezind en ik kon alles in één keer vinden. Pastinaak is vooral in herfst en winter bij de meeste supermarkten wel verkrijgbaar, ik vond uiteindelijk bij de Lidl een bio-variant. En nu hop hop naar huis en lekker aan de slag.

Ingrediënten pastinaaksoep.

En smaakte het ook?

Met elk nieuw receptje wat ik uitprobeer is het natuurlijk altijd spannend of het ook echt gegeten wordt. Zoals ik al zei is Sebas niet zo moeilijk. Hij eet eigenlijk altijd wel gewoon alles op en later komt dan het eindoordeel. De ene keer is hij enthousiast en mag het vaker op tafel, de andere keer geeft hij aan dat het voor hem niet nog een keertje hoeft. Meestal delen we dezelfde mening overigens wel, haha. Een nieuw recept is natuurlijk geen garantie dat het ook echt lekker is. Maar even terug naar de pastinaaksoep. Ik had eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten, maar de soep was heerlijk vol en romig en de kipreepjes maakten het wat mij betreft echt af qua smaak. Dit recept is dus, zeker nu de koudere dagen eraan komen, zeker voor herhaling vatbaar. Lekker met een stokbroodje erbij of versgebakken kaasstengels.

Kommetje pastinaaksoep met kipreepjes.

En, heb ik je geïnfluenced om ook eens een pastinaaksoepje te maken? Haha! Als je ‘m maakt, laat me dan even weten wat je er van vond. Je mag me hier of op Instagram gerust een berichtje sturen!

liefs Kirsten