Als er iets is wat werkt in het drukke leven van een moeder, zijn het wel simpele recepten die ook nog eens heel lekker zijn. Dit recept voor een hartige plaattaart met courgette en ham wilde ik heel graag met je delen omdat het hier thuis een succesnummer is!

Wat heb je nodig (3-4 personen)

  • 9 plakjes bladerdeeg of een kant-en-klare rol
  • bekertje crème fraîche
  • 1 courgette
  • peper en (kruiden)zout
  • 1 bolletje mozzarella
  • 100 gr hamblokjes

Wat moet je doen voor deze hartige plaattaart met courgette en ham?

Verwarm de oven op 200 graden. Leg vervolgens je bladerdeeg op een ovenplaat. Als je een rol gebruikt, ben je zo klaar. Heb je losse plakjes bladerdeeg, leg de naadjes dan ongeveer een halve centimeter over elkaar en plet ze even met een vork zodat de plakjes een geheel vormen. Prik met de vork gaatjes in het bladerdeeg.

Smeer met een spatel het hele bladerdeeg in met een goeie laag crème fraîche. Ik gebruik ongeveer 150 ml. Strooi wat peper en (kruiden)zout over de crème fraîche.

Snijd de courgette in plakjes en bekleed de hele bodem met plakjes. Vervolgens verdeel je de hamblokjes over de hartige taart en tot slot scheur je het bolletje mozzarella in stukjes en verdeel je dat ook weer over de hele plaat.

Zet de bakplaat zo’n 20-25 minuten in de warme oven. Et voilà! Eet smakelijk!

Variaties op dit recept

Ik ben echt dol op plaattaart omdat je er eindeloos mee kunt variëren. Het is wat minder zwaar als een pizza, maar het kan net zo lekker zijn! Als je de basis van het bladerdeeg met de crème fraîche gebruikt, kun je verschillende groenten gebruiken. Denk bijvoorbeeld eens aan broccoli met zalm of bloemkool met kerriegehakt. Wil je meer de Italiaanse kant op, bekleed ‘m dan met cherrytomaatjes, champignons, chorizo en verse basilicum. Omdat de basis zo makkelijk is, kun je er natuurlijk ook heel goed een kidsproof variant van maken, precies met wat jouw kids lekker vinden!

liefs Kirsten