Ik vind het heerlijk om voor te lezen en prentenboeken blijven toch echt favoriet. Voor het thema kerst heb ik de 10 leukste prentenboeken voor je uitgezocht en ze op een rijtje gezet. Welke boeken ga jij lezen met je kinderen deze winter?

Klik op de bovenstaande afbeelding om alle blogs van de Mamagische Adventskalender nog eens terug te lezen

KERSTMIS – Dick Bruna

Als je een lijstje maakt met prentenboeken voor kerst mag deze klassieker toch echt niet ontbreken. In dit prachtige prentenboek met de herkenbare tekenstijl van Dick Bruna lees je het kerstverhaal, eenvoudig verteld. Absoluut een aanrader als je je kinderen wilt leren dat kerst meer is dan alleen een kerstboom en cadeautjes. Wist je trouwens dat er ook een Engelse versie van het boek is? En dat er ook een prachtige houten kerststal te koop is die geweldig aansluit bij dit boek. Wat mij betreft echt een aanrader voor onder de kerstboom.

Mol viert kerst – Marieke van Hooff

Er is eigenlijk maar een hele goede reden om dit boek te lezen. Een van mijn voormalige theatervriendjes Henk van der Gugten maakte namelijk de illustraties en ik ben ongelooflijk trots op hem dat hij zijn droom waar kan maken, samen met de verhalen van Marieke van Hooff.

In Mol vier kerst heeft Mol al zijn vriendjes uitgenodigd voor het kerstfeest maar er gaat natuurlijk van alles mis. Is het kerstfeest nog wel te redden?

Het vrolijke kerstvoorleesboek – Marianne Busser en Ron Schröder

Persoonlijk ben ik echt dol op alle boeken die zijn geschreven voor Marianne Busser en Ron Schröder. Iedere keer weten ze weer perfect in te spelen op de belevingswereld van kleine kinderen. De vrolijke, herkenbare tekeningen van Dagmar Stam erbij maakt dat het voorleesboek helemaal af is en weer net zo’n succes als al die andere boekjes van dit schrijversduo dat we al op de plank hebben staan. In dit vrolijke voorleesboek gaat het natuurlijk over het kerstverhaal van Maria en Jozef maar ook over de kindjes in de klas van juf Roos, die de kerstversiering op school mag verzorgen.

Kerstmis met Boer Boris – Ted van Lieshout

Zoetsappige kerstverhalen? Nee, stoere prentenboeken voor de kerst! In dit nieuwste boek in de Boer Boris serie van Ted van Lieshout, is het Kerstmis op de boerderij. Alle dieren komen kijken bij de prachtig versierde kerstboom behalve het oude varken dat net is overleden. Samen met alle dieren is er een mooie begrafenis in het bos en als ze daarna terugkomen op de boerderij krijgt kerst toch nog een mooi einde.

Kerstfeest met Kikker – Max Velthuijs

Ja wat moet je nou over Kikker en zijn vriendjes zeggen? Ik vind de Kikker boekjes en ook de tv-serie prachtig. De verhalen zijn naast vermakelijk ook heel leerzaam en hebben vaak een onderliggende boodschap. Ook dit kerstverhaal is weer heel sfeervol en herkenbaar. Het sneeuwt en er is zoveel leuks te doen in winter. Samen met alle vriendjes wordt er kerst gevierd!

Kerstmis met Rupsje Nooitgenoeg – Eric Carle

Wie kent Rupsje Nooitgenoeg nou niet? Het rupsje dat zich in 7 dagen helemaal vol at en zich daarna ontpopte tot een prachtige vlinder? In dit vrolijke kerstboek met flappen viert Rupsje Nooitgenoeg kerstavond. Maar waar is iedereen? Ontdek alle verborgen plekjes achter de flapjes en maak daarmee het feest van kerstavond compleet!

De kleine kerstboom – Ruth Wielockx

Een warm verhaal over een kleine kerstboom die net als alle andere bomen in het bos niet kan wachten om uitgezocht te worden en en echte kerstboom te worden! In welke huiskamer zal hij mogen staan en hoe zullen ze hem versieren? Maar alle grote bomen zijn het erover eens: Kleine Boom is echt nog véél te klein om een echte kerstboom te worden!

Emma en het kerstengeltje – Lucinda Riley & Harry Whittaker

We kennen Lucinda Riley natuurlijk allemaal van haar Zeven Zussen serie en haar andere prachtige romans. Maar wist je dat ze, samen met haar zoon, ook een aantal kinderboeken heeft geschreven over een klein meisje dat Emma heet? In dit kerstverhaal mag Emma een rol in het kersttoneelstuk spelen maar haar vader zit vast in een storm en kan er niet op tijd bij zijn. Als troost mag Emma het kerstengeltje boven op de kerstboom zetten. Misschien dat die ervoor kan zorgen dat papa wel op tijd thuis kan zijn?

Pippi en de dansende kerstboom – Astrid Lindgren

Voor drie kinderen is kerst dit jaar niet zo leuk. Ze zijn helemaal alleen, er zijn geen cadeautjes en er is zelfs geen kerstboom om te versieren. Totdat ze een raar geluid op de trap horen. Het zijn Pippi en haal paard Witje! En wat heeft ze meegenomen? Alles om kerst tot een waar feest te maken. Maar eerst… moet er gedanst worden met de kerstboom!

Dit Pippi-verhaal werd pas na de dood van Astrid Lindgren ontdekt, ergens in een bibliotheek in Stockholm. Gelukkig kunnen we er nu allemaal van genieten!

A Christmas Carol – Een kerstvertelling op rijm – Marianne Busser & Ron Schröder

We kennen allemaal het verhaal van Charles Dickens over Ebenezer Scrooge, de oude vrek die met kerst liever niets anders doen dan zo min mogelijk geld uitgeven en alleen zijn. In deze kerstvertelling op rijm beleef je dit prachtige verhaal over de oude gierigaard en de drie geesten uit het verleden, het heden en de toekomst weer helemaal opnieuw.

Veel plezier met lezen van deze heerlijke prentenboeken voor de kerst!

Liefs, Kirsten

Kun je niet genoeg krijgen van mooie prentenboeken over de Kerst? Lees dan vooral ook eens de blog van Claire, met nog meer hartverwarmende Kerst en winter prentenboeken!

Deze blog bevat affiliate links. ls jij via deze linkjes iets koopt, krijg ik daar een klein bedrag van. We hebben het over centen hè, geen heel fortuin en het kost jou dus ook niets extra.