Pubers zijn lastig! Toch? Of valt het eigenlijk wel mee als je een beetje begrijpt waar dat pubergedrag vandaan komt? Pubercoach Kelly vertelt je in deze gastblog waarom communiceren met pubers lastig kan zijn maar legt je vooral uit wat pubers eigenlijk meemaken tijdens de puberteit.

Een gastblog door Kelly Snijders van KLLSN Coaching

Pubers zijn lastig. Toch?

Regelmatig hoor ik de uitspraak: pubers zijn lastig. Als pubercoach en expert in het begrijpen van pubergedrag, wil ik dit stereotype graag ontkrachten. Pubers zijn namelijk helemaal niet zo lastig als soms wordt gedacht. Ik heb ook wel eens iemand horen zeggen “pubers hébben het alleen lastig”. Laten we eens kijken naar de redenen achter dit vaak onbegrepen gedrag en ontdekken waarom pubers eigenlijk heel fascinerende individuen zijn.

Een puber opvoeden is niet niets

Een puber opvoeden; het kan een hele uitdaging zijn! Want de puberteit is vaak voor zowel ouders als kind een pittige periode. Stemmingswisselingen, moeite met autoriteit en gezag, zich los willen maken van ouders, nieuwe dingen willen proberen en daarbij soms bewust risico’s en grenzen opzoeken. Het hoort allemaal bij de puberteit. Vaak gaat deze fase ook samen met de nodige spanningen en conflicten in huis. In deze blog lees je alles over de puberteit.

De puberteit

De puberteit, een cruciale fase in de ontwikkeling, manifesteert zich verschillend bij jongens en meisjes. Gemiddeld begint deze periode bij meisjes tussen 10-15 jaar en bij jongens enkele jaren later. De duur van puberale groei varieert, met jongens die ongeveer zes jaar nodig hebben en meisjes vier jaar. Lichamelijke veranderingen, zoals groeispurten, geslachtsontwikkeling en stemverandering, markeren deze fase. Emotionele reacties, zoals onzekerheid en preutsheid, zijn normaal. Inzicht in deze veranderingen is essentieel voor ouders om hun kinderen te begeleiden.

Zo werkt het puberbrein – in een notendop

Tijdens de puberteit doorloopt het brein drie fasen met unieke kenmerken en opvoeduitdagingen. In de vroege adolescentie (ca. 10-15 jaar) worden kinderen sterk beïnvloed door hormonen en hersenrijping, wat resulteert in emotionele gevoeligheid en focus op directe behoeftes. Groepsdruk speelt een grote rol, en conformiteit is cruciaal.

De midden-adolescentie (ca. 14-16 jaar) brengt stemmingswisselingen en experimenten met risico’s met zich mee, terwijl jongeren hun eigen identiteit ontwikkelen en ‘kicks’ zoeken. Ze kunnen echter moeizaam gevolgen inschatten.

In de late adolescentie (ca. 16-22 jaar) groeien jongeren naar zelfbewustzijn, verminderde gevoeligheid voor groepsdruk en betere besluitvorming. Ze kunnen nuances begrijpen, maar kunnen soms nog terugvallen in onvolwassen gedrag. Deze inzichten helpen ouders de ontwikkeling van het puberbrein te begrijpen.

Typisch pubergedrag tijdens de puberteit

Pubergedrag omvat diverse uitdagingen voor ouders en te leren begrijpen hoe hiermee om te gaan is cruciaal. Experimenteren, zowel met drank en drugs als seksualiteit, is normaal tijdens de puberteit. Het is belangrijk dat ouders alert zijn, open communiceren en niet meteen boos worden. Pubers zoeken grenzen op en het helpt als je als ouders dan vooral duidelijk bent, grenzen stelt en hulp zoekt indien nodig.

De sociale focus verschuift naar leeftijdsgenoten, waardoor pubers soms geslotener lijken voor ouders. Het is dan ook aan hen de taak om begrip te tonen en oprecht te luisteren. Pubers kunnen als argumentatieve professionals optreden, vooral over zaken die voor hen cruciaal zijn. Boze buien en impulsief gedrag zijn normaal vanwege hormonale veranderingen.

Aanpassen aan het veranderde slaappatroon en het accepteren van ‘liever lui dan moe’ gedrag horen ook bij de puberteit. Huiswerk maken en rommel opruimen zijn vaak terugkerende thema’s, waarbij ouders balanceren tussen hun kind begeleiden en het laten ervaren van consequenties van hun acties. Persoonlijke hygiëne en schermgebruik, inclusief gamen, vereisen open communicatie en het stellen van redelijke regels. Liefde en liefdesverdriet worden geïntroduceerd en het is fijn als er dan open kan worden gesproken over deze thema’s.

Tot slot, ondanks het uiterlijke vertoon van onafhankelijkheid, hebben pubers behoefte aan de aanwezigheid en steun van hun ouders in deze kwetsbare fase.

De zoektocht naar de eigen identiteit

Pubers bevinden zich in een fase van zelfontdekking. Ze proberen uit te vogelen wie ze zijn en wat ze willen in het leven. Deze zoektocht naar identiteit kan soms resulteren in ogenschijnlijk tegenstrijdige gedragingen. Het is belangrijk om dit te begrijpen en pubers de ruimte te geven om zichzelf te ontdekken.

Op hol geslagen hormonen

De puberteit is een tijd van hormonale veranderingen en dit kan van invloed zijn op het emotionele welzijn van een puber. Stemmingswisselingen zijn normaal tijdens deze fase. Het betekent niet per sé dat ze lastig zijn, maar eerder dat ze leren omgaan met nieuwe emoties en gevoelens.

Op zoek naar onafhankelijkheid en zelfontplooiing

Pubers willen graag hun eigen identiteit vormgeven en onafhankelijkheid ervaren. Dit kan soms resulteren in weerstand tegen autoriteit. Begrijpen dat dit een natuurlijk onderdeel is van hun ontwikkeling, helpt ouders om met deze fase om te gaan zonder de puber als lastig te bestempelen.

Pubers streven daarnaast naar zelfontplooiing en willen graag serieus genomen worden. Het erkennen van hun inspanningen en prestaties draagt bij aan een positieve relatie en maakt de weg vrij voor effectievere communicatie.

Communicatiebarrières

Soms lijkt het alsof pubers gewoonweg niet wíllen communiceren, maar vaak is het eerder een kwestie van de juiste benadering dan van onwil. Door open en respectvol met hen te praten, kunnen ouders een brug slaan en begrip creëren.

Lees ook : PRATEN MET JE PUBER – 7 TIPS OM MET JE PUBER IN GESPREK TE KOMEN EN TE BLIJVEN

Zijn pubers dus echt zo lastig?

Nee. Pubers zijn geen mysterieuze wezens die het leven van ouders bewust zo moeilijk mogelijk maken. Ze zijn individuen die volop in ontwikkeling zijn, op zoek naar zichzelf en hun plaats in de wereld. Als ouders begrip tonen voor deze fase en actief betrokken zijn bij de reis van hun puber, kunnen ze ontdekken dat pubers eigenlijk heel boeiend en inspirerend zijn.

Ben je nieuwsgierig naar nog meer handvatten, tools en tips? Neem dan eens een kijkje op de website van pubercoach Kelly waar je nog veel meer wegwijs wordt gemaakt in het puberbrein.

Waar loop jij het meest tegenaan bij je puber?

Uitgelichte afbeelding via Pexels.com