Als het buiten koud en guur is en het al vroeg donker wordt, krijg ik altijd zin in de wat meer kneuterige bezigheden in huis. Het spelen van een spelletje, onder een dekentje een boek lezen en in mijn geval: het maken van puzzels. In deze blog de mooiste puzzels voor de winter voor jou op een rijtje!

Mindful puzzelen

Je kunt er een hoop over zeggen maar van puzzelen kom je echt tot rust. Je brein is bezig met een taak: het vinden van de juiste stukjes. Je denkt tijdens het stukjes leggen niet na over alle dingen die je nog op je to-do lijstje hebt staan of het werk dat je nog moet afmaken. Puzzelen wordt dan ook wel gezien als een mindful bezigheid. Maar, net zoals voor elke andere mindful bezigheid, heb je soms wat oefening nodig voordat je brein het trucje snapt en ook echt even helemaal uit gaat. Oefening baart kunst!

Puzzelen met muziek, podcast of een luisterboek

Wat ik zelf altijd erg fijn vind is het luisteren naar muziek, een podcast of een luisterboek tijdens het puzzelen. Hop hop m’n koptelefoon op en omdat ik me op dat moment focus op het verhaal op mijn oren, komt mijn brein gek genoeg tot rust en kan ik ondertussen in een razend tempo mijn puzzelstukjes neerleggen. Af en toe even de benen strekken en een kopje thee of warme chocomel halen, misschien een stukje chocola erbij en genieten van de rust. Gouden tip: als je graag ‘s avonds puzzelt, is het handig om te zorgen voor een goede verlichting. Je kunt hier ook heel goed een ringlight voor gebruiken. Zelf heb ik er ringlight die je aan de tafel kunt klemmen. Superhandig!

Puzzels speciaal voor de winter

Nu maakt het natuurlijk geen klap uit welke puzzel je op tafel legt, maar het is in de winter natuurlijk een stuk leuker om een winters tafereeltje te puzzelen dan palmbomen en cocktails. Hieronder heb ik de leukste en mooiste puzzels in een winters thema voor je op een rijtje gezet!

Jan van Haasteren winter puzzels

De puzzels van Jan van Haasteren behoren toch wel tot mijn persoonlijke favorieten. Deze cartoonpuzzels zijn ontzettend leuk om te maken en staan boordevol leuke tekeningen van grappige situaties. Wist je trouwens dat er op elke Jan van Haasteren puzzel Sinterklaas, een haaienvin en een kunstgebit te vinden zijn? Zelf heb ik inmiddels een hele stapel van deze puzzels en ze komen ieder jaar wel weer een keer voorbij, want iedere keer ontdek ik toch weer iets nieuws!

Wasgij? winter puzzels

Puzzelen zonder voorbeeld en met maar een paar hints. De Wasgij? puzzels zijn leuk voor de geoefende puzzelaar. Wasgij? staat erom bekend dat het grappige situaties portretteert maar, de afbeeldingen op de doos is dus niet de afbeeldingen die je moet gaan puzzelen. Wat is er in de tussentijd gebeurd? En hoe reageren de personen op de puzzel hierop? Een Wasgij? puzzel is in dat opzicht een leuke uitdaging! Er zijn verschillende soorten Wasgij? puzzels. Bijvoorbeeld Destiny, Mystery en Original, met elk hun eigen type puzzeluitdaging.

Winterse taferelen

Sneeuwpret, schaatsen, koek en zopie, het zijn deze dingen die voor mij niet mogen ontbreken in een winters plaatje. Neem nou de onderstaande winterse taferelen van Hendrick Avercamp. Van zijn Winterlandschap met schaatsers (ca. 1608) en Schaatsenrijden in een dorp (ca. 1610) zijn prachtige puzzels gemaakt.

En Kerstmis dan?

Zoals je kunt zien heb ik de kerstpuzzels achterwege gelaten in deze blog. Met goede reden natuurlijk. Binnenkort zal ik een blog maken helemaal gewijd aan prachtige kerstpuzzels. En geloof me, daar zijn er genoeg van, dus ik ga er een flinke studie op loslaten welke puzzels echte aanraders zijn!

Handige puzzelaccessoires

Zelf heb ik een eettafel van meer dan 2 meter en dat betekent dat ook dat er meer dan voldoende ruimte is voor een puzzel om een paar dagen te blijven liggen. Maar als jij die ruimte niet hebt, is het toch wel fijn als je je puzzel tijdelijk even kunt opruimen. Je hebt daar tegenwoordig heel handige oplossingen voor, zoals een oprolbare puzzelmat of een Portapuzzle wat een soort koffer is. Lijkt zoiets je handig? Let dan wel even op het formaat. Voor grotere puzzels of puzzels met een afwijkende afmeting heb je wellicht een grotere maat nodig!

Puzzel jij ook graag?

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links. Als jij via een van deze links iets koopt, krijg ik daar een kleine vergoeding voor. Het kost jou geen cent extra!