Deze hapjes met Italiaanse ham met mascarpone en mozzarella kun je bij verschillende gelegenheden serveren.  Op een zonnige voorjaarsdag, als voorafje bij een barbecue met een heerlijk glas prosecco. Als hartig hapje op een verjaardagsfeest. Of als je je bezoek eens wat anders voor wilt schotelen als de standaard kaasjes en salades.  Met dit mengsel kun je eindeloos variëren. Ben je niet zo’n liefhebber van groene pesto, dan kun je rode pesto gebruiken. Laatst had ik vegetariërs op bezoek en heb ik de Italiaanse ham achterwege gelaten. In plaats daarvan heb ik schijfjes aubergine en courgette gebruikt die ik van tevoren gegrild had. Ik zou zeggen, laat je fantasie de vrije loop en volg je eigen smaak.

Een gastblog van Elsa van Seizoenenblog.com

Heerlijke Italiaanse recepten: vers en vol smaakvolle ingrediënten

Vanaf moment dat wij op vakantie in Rome (Italië) zijn geweest, zijn we helemaal weg van Italiaans eten. Op mijn blog Seizoenen blog heb ik al een paar lekkere Italiaanse recepten gemaakt. Italianen gebruiken bijna overal kaas in hun gerechten. Verse ingrediënten gebruiken is ook een pré en natuurlijk veel kwalitatieve olijfolie. Ham is ook een van de vele Italiaanse specialiteiten. Zoals je ziet is dit lekkere hartige hapje ook met kaas. En is niet zomaar een kaas. Mascarpone is echt een van mijn lieveling kaassoorten. Je kunt het zowel in gerechten als in desserts gebruiken, zoals in de bekende tiramisu. Ik vind het echt lekker van smaak, omdat Mascarpone zacht en fris is. Ideaal voor een hapje zoals je ziet. Als je deze heerlijke Italiaanse ham met mascarpone mengsel gaat maken, laat het me dan hieronder bij de reacties weten. Dat zal ik heel erg leuk vinden. En nu naar het recept.

hapje Italiaanse ham mascarpone

Ingrediënten voor 16 hapjes met Italiaanse ham met mascarpone en mozzarella:

  • 100 gr l’unico prosciutto (parmaham of serranoham is ook heel lekker!)
  • 125 gram mascarpone
  • 1 verpakking mozzarella
  • 1 potje pesto alla genovese (groene pesto – zelf maken kan natuurlijk ook!)
  • Verse peterselie

Zo maak je het:

In een ruime kom of schaal meng je 125 gr mascarpone met 5 theelepeltjes groene pesto. Snij de mozzarella doormidden en daarna voorzichtig in dunne schijfjes. Van de Italiaanse rauwe ham snijd je elke plak nog eens doormidden in de lengte. Voor deze keer heb ik L’unico Prosciutto gebruikt maar Parmaham of Serranoham kan natuurlijk ook.

Elk plakje ham smeer je dun in met het mengsel van mascarpone en pesto. Vervolgens leg je een plakje mozzarella aan het uiteinde van de ham en rol het daarna op. Steek er een prikkertje doorheen zodat alles bijeen blijft en boven op een blaadje peterselie ter versiering als final touch. Ga zo door tot de ham of je mengsel op is.

Hoe dikker je het mengsel er opsmeert des te minder komt de smaak van de ham tot zijn recht. Het is dus belangrijk dat je van tevoren even een keertje proeft. Of een paar keer natuurlijk 😉 Dit hapje met ham en mascarpone is heerlijk als aperitief met een glas cava of prosecco!

Salute!

Zelf pesto maken doe je zo!

Indien je echt eens wilt uitpakken kun je de groene pesto ook zelf maken. Rooster 30 gram pijnboompitten zonder boter of olie. Laat afkoelen en voeg er daarna 1 teen knoflook, 50 gram Parmezaanse kaas en 30 gram verse basilicum bij. Meng dit heel fijn in een keukenmachine. Doe er daarna minimaal 4 eetlepels extra vierge olijfolie bij (extra vierge staat voor pressing van olijven in de puurste vorm, dus zonder chemicaliën en toevoegingen). Meng het geheel goed met een lepeltje en voeg eventueel wat peper naar smaak toe. Binnen 10 minuutjes heb je indruk gemaakt met een zelfgemaakte pesto genovese.

Bekijk hier meer heerlijke recepten.