Soms krijg je van die drankjes waar je gelijk fan van bent. Dat was voor mij de variatie op de welbekende Aperol Spritz: de Limoncello Spritz. En omdat ik denk dat veel meer mensen deze combinatie kunnen waarderen, deel ik het recept voor Limoncello Spritz met je!

Cocktails worden steeds populairder

Het maakt niet uit waar je gaat eten of er is tegenwoordig ook een cocktailkaart waarbij je kunt kiezen uit de meest kleurrijke drankjes. Nu zijn we inmiddels allemaal wel bekend met de Pornstar Martini of Strawberry Daiquiri en wint ook de Espresso Martini terrein. Ook de Aperol Spritz is een bekende naam maar nog nooit eerder zag ik Limoncello Spritz op de cocktailkaart staan. En waarom niet? Geen idee! Want hoewel ik graag een goed glas wijn drink, ben ik er inmiddels achter dat zo’n Limoncello Spritz ook een heel goed idee is!

Zo maak je een Limoncello Spritz

Limoncello is een Italiaanse likeur die wordt gemaakt van citroenschillen, suiker, alcohol en water. Het drankje wordt vaak gedronken als digestief en je hebt niet bij een echte Italiaan gegeten als je geen zelfgemaakte Limoncello krijgt aangeboden na de maaltijd. Limoncello wordt vaak puur gedronken maar wordt ook steeds vaker in cocktails gebruikt, zoals de Limoncello Spritz.

Limoncello Spritz geen hele ingewikkelde cocktail om te maken. Gelukkig maar, want ik vind het zelf nogal irritant als ik een drankje wil maken waarbij je langer bezig bent met de voorbereiding dan met het opdrinken ervan, haha.

Dit heb je nodig voor Limoncello Spritz:

  • 60 ml Limoncello
  • 90 ml prosecco of witte mousserende Duitse wijn
  • 30 ml Spa rood
  • IJsblokjes
  • Schijfjes citroen (voor de garnering)
  • Groot wijnglas / gin-tonic glas / Spritz glas

Eventueel kun je ook nog een blaadje munt toevoegen, maar persoonlijk mis ik het niet als het er niet bij zit.

Zo maak je de cocktail

Vul je glas met ijsblokjes en giet hier 60 ml Limoncello overheen. Voeg hier 90 ml prosecco of mousserende wijn aan toe. Top de cocktail dan af met 30 ml Spa rood. Roer je drankje voorzichtig door elkaar. Voor extra smaak en garnering voeg je een paar plakjes citroen toe. Et voilà! Je Limoncello Spritz is klaar!

Smaken verschillen

Natuurlijk is dit recept een richtlijn en het kan zijn dat jij je Limoncello Spritz op deze manier helemaal niet lekker vindt. Je kun altijd je verhoudingen aanpassen. Wat meer Limoncello voor een sterkere smaak of juist wat meer Spa rood als het niet zo sterk hoeft voor jouw smaak. Daarbij kan ook de soort prosecco of mousserende wijn een belangrijk rol spelen in de smaak. Bij dit drankje past een wat meer zoete wijn, dus houd daar ook zeker even rekening mee!

Hoe je jouw ideale recept vindt? Tsja… door heel veel te experimenteren en natuurlijk veel te proeven, haha!

Genieten van dit heerlijke zomerse drankje, maar doe dat natuurlijk wel verantwoord. Het drinkt weg als limonade, maar het is zeker niet alcoholvrij! Wil je een alcoholvrije cocktail proberen? Maak dan eens deze mocktail met limoen.

Proost!

De uitgelichte afbeelding is via Canva.

liefs Kirsten