Kinderen en klassieke muziek. Het is wellicht een combinatie waar je niet zo 1,2, 3 aan denkt. Des te leuker is het om te zien dat juist kinderen ook enorm kunnen genieten van klassieke muziek, mits je ze het maar op de juiste manier aanbiedt. Wij brachten met de kinderen een bezoek aan het Amare in Den Haag, waar het Residentie Orkest de prachtige muziek van Grieg’s Peer Gynt Suite speelde en het verhaal werd verteld door acteurs en live animatiebeelden.

Klassieke muziek voor kinderen

In de interactieve voorstelling voor kinderen speelt het Residentie Orkest de altijd prachtige Peer Gynt Suite van Noorse componist Edvard C. Grieg. Misschien zegt deze naam je helemaal niks, maar ik weet zeker dat als je het hoort je denkt: Oh ja! Dat ken ik wel!

Wist je dat er heel veel klassieke muziekstukken zijn geïnspireerd op een bestaand verhaal of sprookje? Niet alleen de Peer Gynt Suite is daar een bekend voorbeeld van, ook het Zwanenmeer van Tsjaikovski en Peter en de Wolf van Prokovjev kennen we natuurlijk allemaal. En waar de volwassenen bij een concert vooral naar de muziek luisteren en het verhaal er zelf bij denken, is het voor kinderen juist heel toegankelijk wanneer de muziek gebruikt wordt om een verteld verhaal te ondersteunen.

Animatiebeelden bij de voorstelling Peer Gynt van het Residentie Orkest

Het sprookje van Peer Gynt

Het Noorse sprookje Peer Gynt is een verhaal over een jongetje, Peer, met een nogal levendige fantasie. In de voorstelling, gespeeld door Rogier van Erkel en Lotte van Dijck, wonen Peer en Solveig op een klein eiland waar maar niets te beleven is. Maar Peer wil graag iets van de wereld zien, vertelt Solveig een smoes en bouwt een vlot waarmee hij de zee op zeilt. Onderweg komt hij een groot zeemonster tegen die hem meeneemt naar de bodem van de zee en hem tot koning van de onderwaterwereld kroont. Maar of al dat zwaaien en handjes schudden met zijn onderdanen nou zo leuk is…

Met een smoes smeert Peer ‘m en komt uiteindelijk in het bos terecht waar hij de trollenkoning en zijn dochter ontmoet. Hij moet met de dochter trouwen! Wederom maakt Peer zich uit de voeten. Dit is toch helemaal niet wat hij wil? Misschien is het saaie leven bij Solveig op het eiland dan toch een beter idee.

Moraal van het verhaal? Wees maar gewoon jezelf, dat is goed genoeg!

Het Residentie Orkest voor kinderen: een muzikale beleving

Zelf hebben we soms ook wel eens geluk. Fleur van Mamasliefste.nl had voor deze familievoorstelling namelijk een winactie lopen en ik won kaartjes! Sowieso is de blog van Fleur een hele leuke volgtip, want ze deelt echt de leukste dingen voor kinderen met je!

Jaren geleden, toen ik nog in Leidschendam en omstreken werkte, werden we met school ook regelmatig uitgenodigd om deze educatieve voorstellingen bij te wonen en dat was ook altijd een feestje. Des te meer reden om ook mijn eigen kinderen deze ervaring te geven.

Het leuke aan het bijwonen van een familievoorstelling is dat het niet alleen maar blijft bij de voorstelling zelf. Zowel voorafgaand als na afloop van de voorstelling is er voor kinderen van alles te doen. Na afloop was er bijvoorbeeld in de foyer waar je een drankje aangeboden kreeg ook een instrumententuin. Hier mochten de kinderen diverse instrumenten proberen en dat is natuurlijk wel heel bijzonder.

Kinderen mogen in de instrumententuin zelf muziekinstrumenten uitproberen.

Niet iedere dag sta je met een viool in je handen of mag je op een dwarsfluit proberen te spelen. En hoe tof is het als het dan ook nog lukt?! Na afloop was er voor alle kinderen dan ook een orkestdiploma. Een onwijs leuk aandenken aan een superfijne ochtend!

Een orkestdiploma voor alle kinderen na de voorstelling van het Residentie Orkest.

Ook een keertje naar het Residentie Orkest?

Terwijl ik in de zaal zat, dacht ik bij mezelf: ‘Waarom doen we dit eigenlijk niet vaker met de kinderen? Ze vinden het zo mooi en ook wij vinden dit zelf een superleuk uitje!’. Des te meer reden om de agenda van het Residentie Orkest in de gaten te houden. Naast de voorstellingen en concerten voor volwassenen, zijn er ook regelmatig leuke activiteiten voor kinderen. Iets wat wij in ieder geval nu zeker zullen blijven volgen want dit smaakt naar meer!

Sfeerimpressie van de voorstellingen speciaal voor kinderen van het Residentie Orkest.
liefs Kirsten

Ga jij wel eens met je kinderen naar een theater- of muziekvoorstelling?

Klik voor meer leuke uitjes in Nederland!