Daar is nijntje weer! (Ja, met zonder hoofdletter!). Afgelopen maand verschenen er twee nieuwe kartonboekjes van ons favoriete konijn en ik kreeg ze toegestuurd van uitgeverij Mercis om jullie erover te vertellen. ‘tel je mee met nijntje’ en ‘welke vorm zie je, nijntje?’ liggen nu in de (online) boekhandel en zijn wat mij betreft een fantastisch schoencadeau voor peuters. Waarom een boek cadeau geven met de feestdagen? Ik leg het je uit!

Waarom voorlezen zo belangrijk (en vooral leuk) is

Uit onderzoek is gebleken dat een kind dat dagelijks wordt voorlezen na 4 jaar zo’n 300.000 woorden meer gehoord dan een kind dat nooit wordt voorgelezen. Dat is nogal wat hè? Kinderen leren door na te doen en zo is dat ook met lezen. Door je kind regelmatig voor te lezen geef je het voorbeeld dat lezen een fijne tijdsbesteding is maar ook laat je je kind met duizenden nieuwe woorden in aanraking komen waarmee het een basis legt voor het zelf praten en leren lezen.

Leert mijn kind dan ook zoveel woorden als ze steeds met hetzelfde boekje aankomen?

Veel kinderen vind het heerlijk om steeds weer hetzelfde boekje te lezen. Het is de kracht van de herhaling en juist door veel te herhalen is er ruimte om andere dingen te leren. Ze kennen het verhaal al, ze weten wat er komen gaat en kunnen met die kennis anders participeren in het lezen van een boekje. Ze gaan luisteren naar hoe jij de zinnen uitspreekt, doen mee met jouw intonatie, maken de zinnetjes af en doen misschien wel de gekke stemmetjes die jij ook maakt. Je kind is op deze manier met zoveel meer bezig dan alleen maar luisteren! Ze leren onthouden en terugpakken om wat ze al weten, ze leren hun stem gebruiken, leggen een basis voor bijvoorbeeld het rijmen en maken vooral heel veel lol met hun voorlezer!

Schoencadeau tip: de nieuwe kartonboeken van nijntje

Het kan best moeilijk zijn om leuke cadeaus te vinden voor je kinderen. Zeker als je ze niet wilt overladen met nog meer schreeuwerig speelgoed. Een boek is dan een duurzaam alternatief wat een stuk minder ruimte inneemt. De nieuwe boekjes van nijntje zijn zeker een tip voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

welke vormen zie je, nijntje?

In het nieuwste kartonboek welke vorm zie je, nijntje kun je samen met je kindje de vormen ontdekken. Cirkels, vierkanten en driehoeken zie je natuurlijk in veel meer dingen als je goed om je heen kijkt. In het boekje is er steeds een doorkijkje naar de volgende pagina waarin je samen met nijntje op zoek kunt gaan naar nieuwe vormen. Herken je de vormen ook in de alledaagse dingen om je heen? Welke vorm hebben de banden van een auto en is jullie raam een vierkant of een rechthoek?

tel je mee met nijntje?

Overal om je heen kun je dingen tellen. Hoeveel bomen staan er langs de weg en hoeveel vliegers hangen er in de lucht? In tel je mee met nijntje leert je kindje voorwerpen tellen tot 10. Alle getallen hebben hun eigen bladzijde die je makkelijk kunt omslaan met een eigen tabje. Samen lees je het verhaal en wijs je alle dingen aan. Tel je mee?

Deze nieuwe nijntje kartonboeken zijn verkrijgbaar in je favoriete boekhandel. Natuurlijk kun je ze ook online bestellen:

Waarom lezen met nijntje zo leuk is

We hebben stapels nijntje boekjes hier in huis en ik heb ze denk ik al duizenden keren voorgelezen aan mijn meiden. Het leuke aan de boekjes van nijntje vind ik zelf de tekst op rijm die zo geschreven is dat je in een vaste ritme kunt voorlezen. De boekjes zorgen altijd voor een stukje herkenning met hun rustige kleuren en overzichtelijke tekeningen. Dat nodigt dan ook uit om mee te doen en je kind de ruimte te geven om de zin af te maken.

Pippa zit inmiddels in groep 3 en kan al aardig lezen. Door de makkelijke woorden in de nijntje boekjes kan zij ze inmiddels zelf voorlezen aan haar zusje. Dat vind ik dus echt superleuk om te zien! Hier krijgen de meiden dan ook altijd naast iets om mee te spelen ook een (nijntje) boek als schoencadeau. Goed leren lezen en daar plezier in hebben is namelijk het grootste cadeau wat je kunt geven!

Krijgt jouw kind ook een nijntje boek als schoencadeau?

Deze blog bevat affiliate links.