In de slaapkamer ben je heel wat uren per dag. Vooral om te slapen, maar ook bijvoorbeeld om even helemaal tot rust te komen na een lange dag, te lezen of televisie te kijken. Een fijn ingerichte slaapkamer heeft een rustgevende sfeer waarin je lekker ontspant, of je nu slaapt of wakker bent. Met deze vijf tips richt jij een fijne slaapkamer in, waarin je helemaal tot rust komt.

Kies de juiste kleuren

Kleuren ‘doen’ iets met je. Veel mensen ervaren fel rood als een kleur die zegt ‘gevaar’, oranje heeft een opwekkende invloed en groen geeft rust. Kijk goed welke kleur bij jouw voorkeur past, en wat de kleur met je doet. Zachte kleuren en pasteltinten hebben over het algemeen een rustige uitstraling en passen daardoor goed bij een fijne slaapkamer.

Heb je de juiste kleur gevonden, geef de grotere oppervlakten zoals de muur en het plafond dan die tint. Werk daarna verder met complementaire kleuren of dezelfde kleur in andere tinten (voor een ton-sur-ton interieur), bijvoorbeeld in het beddengoed, de meubelbekleding en kleedjes. Accentkleuren kun je aanbrengen met accessoires zoals kussentjes op het bed, schilderijtjes aan de muur een een mooie vaas met droog- of zijdebloemen.

Kies natuurlijke materialen

Materialen bepalen voor een groot deel de sfeer in een ruimte. Kunststof en metaal komen bij veel mensen hard, koud en soms zelfs onvriendelijk over. Natuurlijke materialen daarentegen, stralen warmte uit. Kies bijvoorbeeld voor een (onbehandeld) houten bed, voor linnen (over)gordijnen of voor rotan meubelen in de slaapkamer.

Kies het juiste licht

De slaapkamer heeft voor veel mensen meer dan alleen de functie van een plaats om te slapen. Je kleedt je er bijvoorbeeld ook aan, trekt je er even terug om even te ontspannen, of misschien lees je wel een boek of kijk je ook televisie in bed. De juiste verlichting is daarbij essentieel. Je wilt geen donkere hoekjes in de kamer, maar altijd fel licht is ook niet gewenst.

Dus kies je voor dimbare spotjes. Deze zet je in iedere gewenste stand zodat je overal goed licht hebt. Wil jij je aankleden of ruim je de kamer op, dan kies je voor helder licht. Wil je even ontspannen, dan dim je de verlichting. Zacht licht helpt bovendien beter in de aanloop naar het slapen dan helder licht. Onze hersenen ‘weten’ dat het tijd is om te gaan slapen als het donkerder wordt, en maken melatonine aan, een stofje dat helpt bij het in slaap vallen. Bij helder licht denken je hersenen juist dat het tijd is om wakker te worden.

Maar ook daglicht en duisternis zijn belangrijke elementen in een slaapkamer. Daglicht geeft een frisse, vriendelijke sfeer, bij duisternis slapen de meeste mensen het beste. Wil je in de nacht de kamer echt donker hebben, en overdag sfeervol licht? Kies dan voor verduisteringsgordijnen met overgordijnen, die voorkomen dat je inkijk hebt, maar wel daglicht binnen laten.

Kies de juiste plaats voor het bed

Lekker slapen doe je alleen wanneer jij je veilig voelt. De meeste mensen voelen zich veilig als ze de deur in de gaten kunnen houden. Dat zit in onze genen en komt van heel vroeger: bij gevaar weet je gelijk waar de uitgang is. Zet je bed dus niet met het hoofdeinde naar de deur, maar plaats hem zo, dan je vanuit bed de deur kunt zien. Weet je waar je bed komt te staan, dan pas je de rest van je slaapkamer design daar op aan met het plaatsen van de andere meubelen.

Kies voor natuurlijk groen

Groen heeft een rustgevende uitstraling, natuurlijk groen voegt daar een frisse noot aan toe. Planten in de kamer zorgen voor een goed leefklimaat en helpen bovendien door de lucht te zuiveren en de vochtigheid op peil te houden. Houd bij het kiezen van de planten rekening met de omstandigheden in de slaapkamer. Heb je bijvoorbeeld nooit de kachel aan, dan moeten ze ook tegen lagere temperaturen kunnen. Valt er weinig daglicht in de slaapkamer, bijvoorbeeld omdat het een zolderkamer zonder grote ramen is? Kies dan voor planten die tegen schaduw kunnen.

Welke van deze vijf tips voor een fijne slaapkamer ga jij zeker toepassen?