Er zijn talloze redenen te bedenken waarom het wijs is om voor je kinderen te sparen. Je wil ze later een steuntje in de rug kunnen geven bij het kopen van een eigen huis, hun rijbewijs kunnen bekostigen of een studie kunnen betalen, noem het maar op. Omdat de meeste van die levensveranderende gebeurtenissen allemaal zo rond dezelfde leeftijd plaatsvinden, kan dat ineens wel een grote kostenpost worden. Maar als jij slim hebt gespaard, zou het geen enkel probleem hoeven zijn!

Jong geleerd is oud gedaan

Ik heb misschien wel geluk gehad in mijn jeugd. Ik heb ouders en grootouders die voor mij een flink bedrag hadden gespaard. In ieder geval genoeg om mijn rijbewijs en studie te kunnen bekostigen. Maar daarnaast heb ik zelf ook de mogelijkheid gehad om flink wat geld te sparen. Ik plakte er niet lang daarna nóg een rijbewijs en een motor aan vast. Hoe me dat is gelukt? Het was een stukje financiële opvoeding: geef geen geld uit als het niet nodig is. Je hoeft niet altijd alles maar te kopen. Denk er eerst eens goed over na. Een opvoeding die ik mijn kinderen ook graag zou willen meegeven.

Ik koop heus wel graag mooie spullen

Ik zal zeker niet ontkennen dat ik graag nieuwe spullen koop. Maar zoals je misschien wel hebt gelezen, deed ik bijvoorbeeld maanden over de aankoop van een nieuwe telefoon. En deed ik ook wekenlang over het vervangen van mijn koffiezetapparaat. En ik speelde zeker een jaar met het idee om mijn inmiddels 9 jaar oude iPad te vervangen. Later we het erop houden dat ik in ieder geval alle punten meermaals de revue laat passeren voordat ik mijn geld uitgeef. Maar ik ben dus ook iemand die heel goed kan sparen.

Sparen voor je kinderen

Ik heb financieel niets te klagen. We hebben het gewoon prima. Kunnen op vakantie, kunnen iets vervangen als het kapot gaat, bestellen regelmatig lekker eten. Maar ik wil, wanneer de meiden oud genoeg zijn, ook kunnen zeggen dat wij het rijbewijs betalen, of indien nodig ze helpen bij het aanschaffen van een huis of een nodige verbouwing. Maar daarvoor moet je natuurlijk wel tijdig beginnen met sparen. Ik kan jou natuurlijk niet vertellen hoe je het beste kunt sparen voor je kinderen, maar ik kan je wel tips geven om het zo makkelijk mogelijk te maken.

Tips voor het sparen voor je kinderen

Tip 1: Open een spaarrekening voor je kind

Het ligt wellicht voor de hand, maar open direct bij de geboorte een spaarrekening voor je kind. Je kunt deze rekening direct zelf vullen met een mooi startbedrag, maar je kunt natuurlijk ook maandelijks een klein bedrag overmaken. Het hoeft niet gelijk met €100 per maand. Je kunt ook kijken welk bedrag je kunt missen en waarmee je toch na een jaar of 18 een leuk bedrag bij elkaar hebt gespaard. Een snelle rekensom leert, dat wanneer je zelfs maar €5,- per maand spaart, je na 18 jaar toch ruim 1000 euro bij elkaar hebt. En wanneer je dat ook nog eens tegen een beetje fatsoenlijke rente weet weg te zetten, nog wel meer! Het is natuurlijk verstandig om dan wel even te kijken bij welke financiële instelling je de rekening opent. Bij jouw eigen bank krijg je niet per definitie de hoogste spaarrente.

Tip 2: Gebruik de kinderbijslag of belastingteruggave als extra spaargeld

Wat wij bijvoorbeeld doen, is een derde van de kinderbijslag direct naar de spaarrekening over maken. Dat betekent dat je zo’n €70 per kwartaal extra spaart. Toch weer mooi €280,- per jaar extra om te sparen voor je kinderen. Je kunt dit ook jaarlijks doen met de belastingteruggave. Zet een gedeelte op je eigen spaarrekening, maar maak ook een stukje van dit bedrag naar de kinderen over. Eigenlijk kun je dit natuurlijk met elk bedrag toen dat je ‘terugkrijgt’. Bij sparen gaat het om je mindset!

Tip 3: Leer je kinderen met geld omgaan

Het om leren gaan met geld gaat niet vanzelf. Kinderen die in hun jeugd geen goede relatie met geld hebben opgebouwd, krijgen hier in hun latere leven vaak problemen mee. Je kunt je kinderen al vroeg leren om een gedeelte van bijvoorbeeld hun zakgeld of cadeaugeld te sparen. Open, wanneer je kind oud genoeg is, een kinderrekening om het spaargeld te bewaren. Leer ze dat geld uitgeven leuk is, maar dat het ook fijn is om een appeltje voor de dorst te hebben. Of wat geld achter de hand te hebben voor een grotere uitgave.

Je hoeft niet alles voor ze te betalen

Het is fijn als ouders hun kinderen een extraatje kunnen toestoppen maar het is natuurlijk niet nodig dat jij als ouder alles voor je kinderen blijft betalen. Wanneer je dat doet, leer je je kind namelijk totaal niet met geld omgaan. Leer ze dat ze een budget hebben, net zoals jij dat zelf hebt. We hebben nog steeds geen geldboom in de tuin staan en het komt ook niet zomaar aanwaaien. Het meest kostbare geschenk dat jij je kind kunt geven is niet een zak met gek maar de wijsheid om verstandig met die zak met geld om te gaan!

Wil je meer lezen over geldzaken? Kijk dan vooral eens naar mijn andere blogs over geld!

Spaar jij ook voor je kinderen?

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking