Wat is nou leuker dan een eigen speelplek onder je hoogslaper waar je naar hartelust kunt spelen, lezen en hutten bouwen? In deze blog tips hoe je deze plek heel gezellig en vooral opgeruimd kunt houden!
Een knus plekje voor jezelf (en je kleine zusje 😉 )
Inmiddels heeft Pippa alweer bijna 2 jaar een hoogslaper op haar slaapkamer staan. Hoewel de kamers van onze meiden niet direct klein zijn, is de lay-out een beetje lastig en zijn er maar weinig mogelijkheden om meubels te plaatsen. Mede daarom kozen wij voor haar voor een (half)hoogslaper, zodat er onder het bed nog wat opbergruimte maar vooral ook speelruimte zou komen. We kozen een Ikea Kura bed. Je weet wel, dat bed dat bekend staat om z’n 1001 mogelijkheden en Pinterest staat vol met toffe Ikea Kura hacks, dus als je echt aan de klus wil, kun je je hart ophalen aan zo’n bed.
Opbergruimte onder het bed
We hebben er voor gekozen om zoveel mogelijk de meubeltjes die we al hadden te hergebruiken. Links onder het bed staat een Kallax kastje met 4 vakken en opbergmanden en rechts staat een Trofast opbergcombinatie, die precies op het onderstel van de hoogslaper past.
Een plekje om lekker te zitten en te spelen
Om lekker te kunnen zitten hebben we een ledikantmatrasje op de grond liggen (wederom lekker hergebruikt, dit maar uit Nova’s oude bed) en we hebben het gezellig afgemaakt met gekleurde kerstlampjes. Dat was eigenlijk wat we voorhanden hadden, maar je zou het natuurlijk ook een stuk ‘netter’ kunnen aanpakken met een goedkope led-strip. Dat is eigenlijk nog wel toffer, want die kun je in elke gewenste kleur afstellen. Of natuurlijk in de discostand zetten. Goed, je begrijp wat mijn keuze zou zijn en wat die van mijn kinderen is, haha!
Hoe houd je de speelplek onder de hoogslaper opgeruimd?
Het is natuurlijk heerlijk, zo’n speelplek onder je hoogslaper maar het is ook héél verleidelijk om het te gebruiken als ‘pleur-maar-onder-je-bed’ plek. Hier spelen de kinderen vooral in het weekend in de ochtend op hun kamers, maar doorgaans overdag niet. Omdat ik mijn pappenheimers wel kan natuurlijk, hebben we wat voorzorgsmaatregelen getroffen.
- Er is voldoende opbergruimte in de manden en de bakken in de twee kastjes die onder het bed staan. Als er maar genoeg ruimte is om spullen in te doen, is opruimen ook een stuk makkelijker.
- Je kamer is netjes voordat we naar beneden gaan. Zo kun je een volgend moment ook weer lekker spelen en zit je niet in de rommel.
- Na het spelen ruim je alle losse spullen op in een bak of mand. Bak open – spullen erin – bak dicht is toegestaan. Uitzoeken doet we later wel weer een keer.
- Samen spelen is ook samen opruimen. Speelgoed van je kleine zusje gaat bij het opruimen direct terug naar haar kamer, zo raken we niks kwijt.
- Boekjes gaan weer op de boekenplank.
- Eens in de zoveel tijd help ik met het opruimen van de kamers. Dan gaan we door alle bakken heen, gooien losse prulletjes weg, delen de bakken weer goed in etc.
Natuurlijk gaat het hier ook wel eens mis en is het een zooitje. Maar dan is het precies het moment waarop mijn hulp wordt ingeschakeld en we samen grondig door de kamers heen gaan. En dat is helemaal oké. Het zijn kinderen, ze mogen het leren. En laten we eerlijk zijn: ik ben inmiddels 36 en ik vind het nog steeds moeilijk 😉