Met de zomervakantie in het vizier maken we ons ook weer klaar voor lange reizen. En of je nu net de auto, de trein of het vliegtuig naar je vakantiebestemming reist, een spelletje spelen om de tijd te doden is altijd een goed idee! Van Deltas kreeg ik het doosje ‘De leukste spelletjes voor onderweg’, voor urenlang speelpret in de auto, bus of trein.

Hoe houd je je kinderen bezig onderweg?

De gemakkelijkste manier is natuurlijk ze een schermpje onder hun neus te duwen, maar ik zie steeds meer ouders terugkomen op de digitale nanny. Natuurlijk is er niets mis met af en toe een spelletje spelen of een filmpje kijken maar stel dat je naar Zuid-Frankrijk rijdt en je kind niets anders doet dan als een zombie naar dat scherm te staren?! Mij niet gezien want mijn meiden worden er ab-so-luut niet gezelliger van. Veel liever laat ik ze spelen, een boek lezen of luisteren naar een luisterboek. Of we spelen van die autospelletjes als ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet. Vooral de jongste kan zich daar uren mee vermaken, haha.

De leukste spelletjes voor onderweg van Deltas

Ik vind het dan ook ontzettend leuk dat Deltas een mooie compacte kaartenset heeft gemaakt met leuke spelletjes voor onderweg. Gooi ‘m in je dashboardkastje, zodat je ‘m altijd mee hebt! De set bevat 50 opdrachtkaarten met spellen waarbij je moet zoeken, raden, rekenen, rijmen of je geheugen kunt testen. En natuurlijk kun je op alle spelletjes weer je eigen variaties verzinnen. Zo he je eindeloos plezier van deze set.

De leukste spelletjes voor onderweg: tongbrekers

Ga bijvoorbeeld aan de slag met echte tongtwisters. Lukt het jullie allemaal om deze zinnen zonder problemen uit je mond te krijgen? En als deze tongbrekers zonder problemen lukken, vind je hier nog een hele lijst!

Ook vind je in de kaartenset spelletjes zoals nummerbordensommen, taalspelletjes zoals woordensnoer waarbij je steeds een nieuw woord moeten maken met de laatste letter van de vorige en creatieve opdrachten zoals sprookjesmix, waarbij je een sprookje gaat vertellen en de volgende speler een ander sprookje in dit verhaal moet verweven. En natuurlijk met the good old Ik-ga-op-reis-en-ik-neem-mee ook niet ontbreken!

De leukste spelletjes voor onderweg kaartenset Deltas

Je kunt deze kaartenset vinden in de (online) boekhandel. (ISBN 9789044745269)

Tips voor een lange reis met kinderen

  • Zorg voor voldoende eten en drinken. Kinderen die hangry zijn, zijn afschuwelijk! Zelf neem ik altijd een zak krentenbollen, wat gesneden fruit en groente, een koekje en een flesje water voor de kinderen mee. Omdat ik zelf eigenlijk nooit snoep eet, vergeet ik dat in te pakken, haha.
  • Zorg dat je regelmatig even stopt om de benen te strekken en voor wat frisse lucht. Zoek het liefst een stopplaats met voldoende ruimte of een speeltuintje, dan kunnen je kinderen hun energie er weer even lekker uitspelen.
  • Even op de tablet is prima, maar probeer kinderen niet de hele reis alleen maar naar een schermpje te laten kijken. Daar worden ze echt niet gezelliger van.
  • Wat wél een goed idee is: een luisterboek voor de kinderen op de achterbank! Er zijn superveel leuke luisterboeken voor kinderen en de meeste kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden, dus win-win!
  • Laat je kinderen zelf een tasje inpakken met spulletjes voor onderweg. Een reisspelletje, een boek, misschien een kladblokje en wat kleurtjes of een ander stuk speelgoed.
  • Lees voor meer handige reistips ook deze blog over reizen met kinderen!

Wat doen jullie het liefst tijdens een lange reis?

liefs Kirsten