Het is een van moeders’ grootste ergernissen. Peuters die met een stickervel door het huis lopen en alles, maar dan ook echt álles, onderplakken. De net geverfde kozijnen, de bank, de houten meubels, de tegels in het toilet, noem het op. Ja, ik vertel dit uit eigen ervaring en ik kan dus eerlijk zeggen dat stickers niet echt mijn beste vriendjes zijn. Maar wat kun je er tegen doen en wanneer zijn stickers wel weer heel nuttig?

De magie van stickers

Wat nu precies de aantrekkingskracht is, vind ik moeilijk te omschrijven. Het zal de magie van het plakken wel zijn. De magie die wij volwassenen al lang en breed weer zijn verloren in de wereld van tape, post-its en spaarzegeltjes. Het feit dat je een plaatje van een velletje papier af kunt halen en het ergens anders op kunt plakken en dat het dan ook nog blijft hangen, is natuurlijk ook gewoon magisch. Het is bezig zijn zonder er veel moeite voor te hoeven doen. Dat je moeder er vervolgens boos om wordt, is toch eigenlijk raar?

Een kind een stickervelletje geven met een gerichte ‘opplakbestemming’ staat overigens wel gelijk aan zeker 5 minuten rust om een kop koffie te drinken. Doe er dus je voordeel mee!

Wat ik inmiddels heb geleerd, is dat je stickers makkelijker kunt verwijderen door ze nat te maken of te verwarmen met een föhn. En wanneer je echt grof geschut nodig hebt, ze te verwijderen zijn met nagellakremover of stickeroplosser van bijvoorbeeld HG. Plaklaagjes haal je weg met een beetje olijfolie of andere vettigheid.

Nuttige stickers

Natuurlijk zijn er naast die vervelende Frozen of Paw Patrol stickervellen ook hele nuttige plakplaatjes. Neem nou de anderhalvemetersituatie. Ineens hangen winkels vol met speciale bordjes en zijn alle vloeren voorzien van speciale stippen en strepen om de juiste afstand te bewaren. Je denkt wellicht dat eigen stickers drukken alleen is weggelegd voor de zakelijke markt, maar niets is minder waar. Ook als particulier kun je gewoon je eigen stickers laten bedrukken. Denk bijvoorbeeld aan gepersonaliseerde sluitstickers voor de trouw- of kraamenveloppen of raamstickers die je jaarlijks kunt hergebruiken bij verjaardagen, seizoenen of feestdagen. En laten we natuurlijk niet de naamstickers vergeten op broodtrommeltjes en drinkbekers. Die hebben al menig keer ons leven gered, haha.

Stickertips!

Om je kinderen urenlang plakplezier te bezorgen, kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar plakplaatjes die jou daarna geen extra huishoudelijke taak bezorgen. Denk bijvoorbeeld aan statische raamstickers, die de kinderen naar hartenlust kunnen plakken. Misschien ken je ze nog wel van vroeger op de autoraampjes. Hele dierentuinen reden er met ons mee, steeds weer op een andere plek op het raam. Ze zijn duizenden keren herbruikbaar en als ze niet meer zo lekker plakken, haal je ze even door een sopje en kunnen ze gewoon weer een ronde mee.

Zijn jouw kinderen ook zo dol op stickers plakken?

liefs kirsten

*Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking