Speciaal voor Mamagisch schreef Ineke deze gastblog over het verwerken van stil verdriet. Zeker nu de feestdagen voor de deur staan, schuift weggestopt verdriet vaak als ongenode gast aan. En omdat het soms lastig is om met het verdriet van een ander om te gaan, heeft Ineke nu een webshop met bijzondere producten die je helpen om te laten weten dat jij denkt aan het verdriet van je zus, nicht, vriendin of collega. Een manier om een hart onder de riem te steken, gewoon door de brievenbus

Stil verdriet

Er kan heel veel verdriet achter een voordeur schuilen. Verdriet waar men niet zomaar bij stilstaat. Of verdriet wat men hoort en na een “Ach, wat naar…” gaat het leven weer door. We leven allemaal op ons eigen eilandje. Met ons eigen gezin. We hebben genoeg aan onze eigen sores en daarom wordt er in veel gevallen niet zoveel aandacht en tijd geschonken aan de problemen van een ander. Logisch hoor, helemaal in deze tijd. Maar dat betekent voor anderen soms wel dat ze zich erg alleen voelen. 

Eigen verdriet

Op mijn eigen blog schreef ik de afgelopen tijd al meerdere keren over mijn worsteling: PCOS. Toen ik daarover begon te schrijven (houd in gedachten dat PCOS één op de tien vrouwen aangaat!), kreeg ik heel veel reacties van vrouwen die zich in mijn verhaal herkenden. En hoe moeilijk het kan zijn. Hoeveel verdriet het geeft omdat je lichaam faalt. Het doet niet wat het normaal zou moeten doen. Het werkt je tegen. Dat gaf mij het signaal dat er meer over gepraat en geschreven moest worden. En dat deed ik. Maar niet alleen PCOS is moeilijk om mee te leven…

Ineke richtte Lief en Teer op om andere (wens)moeders een hart onder de riem te kunnen steken.

Een kaartje is alles

We zijn gewend een kaartje te sturen als we horen van andermans problemen. Iemand die zijn vader is verloren, een vrouw die zojuist een miskraam heeft doormaakt. Een kaartje, een paar woordjes en we gaan weer door. Ik hoorde dit jaar meerdere keren dat het zo koud lijkt. Een kaartje en daarna hoor je nooit meer van mensen. Nooit meer nog eens de vraag hoe het nu gaat, of er iets gedaan kan worden, of er behoefte is aan een maaltijd, een gesprek. Dat zette mij aan het nadenken. Er zijn zoveel problemen, zoveel soorten verdriet waar men mee kan zitten. Is er dan niks wat ík kan doen? Gewoon om een steuntje in de rug te geven, een beetje hoop, liefde en aandacht?

Lief en Teer webshop

Ik begon in december 2021 een webshop. Helemaal gericht op precies deze doelgroep. Gezinnen waar stil verdriet heerst. Of er nu moeilijkheden zijn rondom het zwanger worden, zwanger blijven, verdriet na het verlies van baby of kind, fertiliteitstrajecten, moeilijke zwangerschappen, heftige bevallingen of eenzame kraamweken. Ik wil iets doen voor juist die gezinnen. Vrouwen én hun partner. Lief en Teer staat daarvoor. Erkenning, liefde. Of het nu voor jezelf is of voor iemand waarvan je weet dat die het zo nodig heeft.

Help je mee? Geef jezelf wat extra aandacht en liefde. Of juist diegene in je omgeving die het gebruiken kan. Meer dan een appje, meer dan alleen een kaartje. Laten we wat meer stilstaan bij het verdriet in het leven. Het verwerken ervan. Het praten erover.