Nu de decembermaand is aangebroken staat er niet alleen gezelligheid voor de deur, maar ook de mogelijkheid tot stress, vooral voor ouders met kleintjes. Want naast een tal van festiviteiten, uitjes en bijeenkomsten rijst de vraag: hoe zit het met de slaap van je kindje tijdens de feestdagen? Begrijpelijk dat niet iedereen onbezorgd en ontspannen van de feestdagen kan genieten. Stressvrij feesten met kinderen, dat willen we allemaal!

Ook ik heb wel eens in de stress gezeten over slaapjes

Ik ken die stress maar al te goed. Ik herinner me een kerst waarin ik in plaats van aan een mooi gedekte eettafel, boven op de overloop zat. Twee kleintjes hadden geen zin in slapen. En waar ik in eerste instantie dacht dat het gewoon ‘dwars’ gedrag was, bleek er toch meer sprake te zijn van angst. Traantjes en knuffels volgden. Uiteindelijk vielen ze in slaap, maar niet zonder moeite. Het hoofdgerecht was (toen ik eindelijk beneden kwam) helaas niet meer zo smakelijk als het had kunnen zijn. Slaapgedoe tijdens de feestdagen? Been there, done that.

Hoe kun je dan wel stressvrij feesten met kinderen?

Vergeet niet dat veel prikkels invloed hebben op je kleintje

Natuurlijk wil je overal bij zijn en genieten van alle festiviteiten. Maar pas op, het kan voor kindjes al snel (te) veel zijn. Overprikkeling zonder de juiste vaardigheden om te kalmeren kan het slapen bemoeilijken. Overprikkeld slapen resulteert vaak in slechte dutjes. En een goed dutje heeft je kindje nou juist nodig om daarna weer vrolijk verder te kunnen gaan. 

Doe wat voor jou goed voelt

Vooral in grote families kan de timing van evenementen soms onhandig zijn. Misschien valt het midden in een dutje. Voel je niet verplicht om je aan te passen als dat niet goed voelt. Het is prima om te kijken naar alternatieven die beter passen bij jou en je kleintje. Jij kent je kindje en jezelf het beste. Tuurlijk kun je rekening houden met het programma, maar je hoeft jezelf niet volledig weg te cijferen. Bedenk altijd dat ‘nee’ ook een antwoord is. Niemand zit te wachten op oververmoeide kinderen tijdens de feestdagen.

Zorg voor een zo vertrouwd mogelijke omgeving voor je kindje

Waarschijnlijk moet je kleintje ook op locatie slapen. Dat kan een uitdaging zijn. Neem vertrouwde spulletjes mee zoals een leesboekje wat je thuis vaak voorleest. Gebruik een dekentje of lakentje van thuis en vergeet niet de vertrouwde knuffels mee te nemen. Ook white noise wil je standaard meenemen. Als je een campingbedje gebruikt, test het dan thuis in een vertrouwde omgeving. Zo went je kindje aan een nieuwe slaapomgeving zonder de druk van het moment.

Maak tijdens de festiviteiten ook tijd voor je kleintje en maak samen herinneringen

Als het druk is ga je al snel op in het geheel. Waarschijnlijk speelt je kindje prima met andere kindjes, maar soms is het toch fijn om even één op één tijd te hebben. Neem van thuis een spelletje, voorleesboek of leuk doeboek mee. Ga samen even apart zitten als je aan je merkt dat het wat veel is. Geef hem even de aandacht waar behoefte aan is en maak er samen een heerlijk moment van. Misschien wil oma, een oom of ouder nichtje wel even mee een spelletje doen en maak je er echt even een ‘samen’ moment van. Heerlijk om die verbinding aan te gaan.

En uiteraard de meest irritante tip; probeer het los te laten

Ik ken de irritatie als mensen zeggen: laat het los, het komt wel goed. Toch geef ik je dezelfde tip. Waarom? Omdat het echt goed zal komen. Een slechte slaapdag betekent niet meteen maandenlang gedoe. Een gezonde slaapbasis herstelt zich als je weer terugkeert naar het normale ritme. Accepteer dat sommige dagen gewoon minder gaan. Wissel de zorg voor je kindje af met je partner en accepteer de situatie. Er komt vast een nieuwe kans om het opnieuw te proberen.

Laten we deze feestdagen vol plezier en ontspanning beleven, zelfs met de kleintjes in ons midden! 

Lees ook de andere blogs van Heleen!


Hi. Ik ben Heleen van Beers. Slaapcoach volgens de Droomritme methode en founder van One Two Dream. Daarnaast ben ik mama van 3 kindjes van 7, 5 en bijna 6 maanden. Drie schatten van kinderen die me soms tot het uiterste weten te drijven. Ik ben een gestructureerde chaoot die heel graag mensen helpt. Mijn missie als slaapcoach is dan ook om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar fijne slaapgewoonten en een gezond slaapritme. Waarbij ik ga voor duidelijk, praktisch en vooral liefdevol. Want er is bijna niets zo mooi als een slapend kindje (na een vermoeiende dag). De liefde die je dan voelt, maakt het het allemaal waard. 

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Check vooral mijn website www.onetwodream.nl of volg mij op mijn socials; @onetwodream_slaapcoach op instagram.