Zelf suikerspin maken, het klinkt als een vies en plakkerig werkje. Maar goed, voor je kinderen moet je natuurlijk iets overhebben en zo heb ik de Gadgy suikerspinmachine getest en natuurlijk deel ik mijn ervaring met jullie in deze blog. En heel eerlijk: het resultaat is heel onverwachts!

Zelf suikerspinnen maken

Oke, eerlijk toegegeven: ik was een beetje sceptisch over het gebruik van een suikerspinmachine. Wordt dat niet een grote, plakkerige zooi waarbij de suikerspin overal zit behalve aan het stokje? Toch ben ik de uitdaging aan gegaan, vooral met mezelf dan hè, haha. Afgelopen weekend hebben we de Gadgy suikerspinmachine uitgepakt, in elkaar gezet en warempel: suikerspinnen gegeten!

Mijn ervaring met de Gadgy Suikerspinmachine?

Voordat je zelf heerlijke suikerspinnen kunt gaan maken, moet je deze authentieke Cotton Candy Maker even in elkaar zetten. Dat klinkt ingewikkelder dan het is want het enige wat je hoeft te doen is de witte bak op de rode basis draaien en daar de doorzichtige rand op bevestigen. Tot slot zet je de verdeler in het midden van de machine en je bent klaar om te spinnen!

In elkaar zetten is easy peasy!

Het advies is om de machine zo’n 3-5 minuten warm te laten worden voordat je de suiker in de verdeler doet. Let op bij het gebruik dat de verdeler dus warm wordt.

Je hebt in principe geen speciale suiker nodig om zelf suikerspinnen te maken met deze machine. Je kunt dus ook gewoon normale kristalsuiker gebruiken (wat ik dus deed). Wil je gekleurde suikerspinnen, kleur de suiker dan met een druppeltje voedingskleurstof. Liever suikervrije suikerspin? Dan kun je dus ook suikervrije harde (!!) snoepjes gebruiken om mee te spinnen!

Het spinnen van de suiker

Wanneer de suikerspinmachine opgewarmd is, zet je ‘m even uit om de suiker toe te voegen. Voor een suikerspin gebruik je zo’n 20 gram suiker, die je handig kunt afmeten met de bijgeleverde lepel. Schep de suiker in de verdeler, zet het apparaat weer aan en algauw zie je de suikerspinnendraden vormen. Ik moet zeggen, zowel ik als de meiden vonden het een prachtig proces! Wanneer je meerdere draden (of een klein web) ziet, kun je de suikerspin op een stokje draaien zoals je op de kermis ziet. Ik gebruikte hier gewoon een lange ronde sateprikker voor, wat op zich prima werkte, al bleef de suikerspin wel ronddraaien op het stokje. Misschien volgende keer een vierkant stokje gebruiken. En ik bedenk me net dat een bamboe lepel of vork hiervoor ook prima zouden kunnen werken!

Het maken van de suikerspin is dus niet moeilijk. Ik heb alleen nog wel wat oefening nodig om de draden mooi luchtig om het stokje heen te spinnen. He, getver. Wat vervelend, haha!

De suikerspinmachine na gebruik.

Schoonmaken van de suikerspinmachine

Het gedeelte waar ik het meest tegen op zag, was het schoonmaken van de suikerspinmachine. Kleverige, gesmolten suiker is niet mijn favoriete schoonmaakklus. Maar, zoals de gebruiksaanwijzing al zei: je heb echt alleen een vochtige doek nodig om schoon te maken. Ik was oprecht verbaasd dat de verdeler onder de koude kraan al zo goed als schoon werd (de binnenkant had iets meer nodig) en ook de kunststof bak en rand waren in een mum van tijd schoon. Ook de ombouw van het verwarmingselement was met een natte doek makkelijk af te nemen.

En voor de pluspunten: ik kreeg de hele suikerspinmachine, inclusief het piepschuim, weer terug in de doos om netjes op te bergen.

En, is het een aanrader?

Ik moet zeggen, en ik had het niet verwacht, deze superleuke apparaat is echt een aanrader. Al met al was deze ervaring met deze suikerspinmachine genoeg om mij ervan te overtuigen dat het een prima apparaat is en zeker iets is wat ik vaker uit de kast ga halen voor bijvoorbeeld een feestje!

Ik ga nog een paar keer oefenen. Héél vervelend!