Ik ben dol op sushi, alleen niet zo op het rollen van al die kleine rolletjes. Daarom eten wij het vaak in ’taartvorm’. Een grote sushi-pie. En ben je nou echt helemaal lui, dan mik je alle ingrediënten gewoon in een kommetje en maak je er een poke-bowl van, haha.

Wat heb je nodig voor een sushi pie?

  • 500 gram Sushirijst (ongekookt)
  • Hellmann’s Mayonaise
  • Wasabi
  • Rijstwijn
  • Rijstazijn
  • Nori vellen
  • Vulling naar keuze
  • Springvorm 20/24 cm

Vulling naar keuze:

Denk in sushitermen. Denk aan de combinaties die je ook op de kaart van je favoriete sushibar ziet staan. Combinaties die ik vaak gebruik:

  • Gerookte zalm, komkommer, avocado
  • Tonijn (uit een blikje), groene appel, komkommer
  • Kipfiletblokjes, komkommer, mango, japanse omelet

Let er op dat wanneer je komkommer gebruikt, je de zaadlijsten (het binnenste ‘natte’ gedeelte) verwijdert. Anders wordt je sushi-pie erg nat.

Wat ga je doen?

  1. Kook eerste de sushirijst volgens de aanwijzingen van de verpakking. Wat HEEL belangrijk is, is dat je na het koken de rijst direct afkoelt. Dit kun je doen door de rijst na het koken af te gieten met een vergiet en daar even flink koud water doorheen te laten stromen. Doe je dit niet, dan heb je overgare rijst, en dat is niet lekker!
  2. Als de rijst is afgekoeld doe je het in een kom en gooi je er een flinke scheut rijstwijn en rijstazijn doorheen.
  3. Vervolgens maak je in een kommetje een paar flinke lepels mayonaise aan met een streep wasabi. Ik gebruik altijd Hellmann’s mayonaise, omdat die wat zuurder is en dat de smaak van de sushi ten goede komt.
  4. Snij je vulling in kleine stukjes en zet het klaar.
  5. Leg een bakpapiertje of folie op de bodem van de springvorm.
  6. Knip de nori vellen in de vorm van je springvorm.
  7. Vul nu de springvorm steeds per laagje. Rijst, mayonaise, vulling, nori-vel. Herhaal dit totdat de springvorm vol is. Versier de bovenkant ook nog met wat vulling.
  8. Zet de sushi-pie voor het eten eerst nog even in de koelkast, dat snijdt makkelijker namelijk! Serveren met sojasaus en eventueel wat extra wasabi.

Eet smakelijk!

En gratis tip: heb je nog over na je maaltijd? De volgende dag lekker mee naar je werk als lunch. Moet je eens zien hoe jaloers je collega’s zijn 😉

Ben je op zoek naar nog meer fijne, lekkere en makkelijke recepten, kijk dan eens hier!

liefs Kirsten