Afgelopen week vroeg ik op Instagram of er wat meer persoonlijke onderwerpen zijn waar jullie graag over zouden willen lezen. Nou, die onderwerpen kwamen binnen en ik schrijf er natuurlijk graag over. In deze blog vertel ik jullie hoe ik er voor zorg dat ik mijn tijd kan verdelen tussen mijn kinderen.

Je tijd verdelen als je kinderen hebt

Vooropgesteld: er is geen goed of fout in het opvoeden van je kinderen. Iedere ouder doet dat op zijn of haar manier, met de kennis en kunde die zij hebben. Zo zul je merken dat je veel dingen doet zoals jouw ouders je dat geleerd hebben. Of misschien ben je erachter gekomen dat het juist niet op die manier wilt doen, dat kan natuurlijk ook. Persoonlijk denk ik dat het belangrijk is om je tijd te verdelen. Dat doe je natuurlijk op een gemiddelde dag al. Je besteed uren aan je werk, het huishouden, het zorgen voor je gezin en natuurlijk hopelijk ook aan jezelf. Daarnaast vind ik het belangrijk om bewust tijd te besteden aan de kinderen.

Ik zeg heel eerlijk bewust de tijd nemen. Ongemerkt ben je, ook al ben je met je kinderen, er niet bij met je hoofd. Je bent nog bezig met die ene opdracht op je werk, met dat appje van je vriendin, met die 100 dingen die nog op je lijstje staan en ga zo maar door. Door bewust momenten in te plannen, kan ik er ook echt voor de volle 100% bij zijn. Dat hebben we allemaal nodig!

Mijn tijd verdelen tussen de kinderen

Ik heb gemerkt dat bewust tijd inplannen om met de meiden bezig te zijn niet altijd genoeg is. Dat het soms ook echt even nodig is om 1-op-1 tijd te nemen. Nu gaat dat met Nova natuurlijk een stuk makkelijker. Zij zit nog niet op school en is op maandag, dinsdag en woensdag in principe met mij alleen thuis. Wij pakken onze momentjes door even samen een stukje te fietsen nadat ik haar ophaal bij de peuterspeelzaal of door op maandagmorgen lekker samen in het grote bed te blijven liggen en een filmpje te kijken.

Voor Pippa ligt dat anders. Vanwege het co-ouderschap is zij natuurlijk maar de helft van de tijd bij ons en heeft het daarom harder nodig dat ik echt mijn tijd voor haar vrijmaak. Het kan voor haar lastig zijn dat ze de aandacht hier thuis moet delen met haar zusje. Maar ze kan er dan ook des te harder van genieten om echt even apart met een van ons weg te gaan. Daarom is het op zaterdag in principe ook gewoon een dag voor het gezin. Het is de enige dag in de week waarop we allemaal thuis zijn en ik wil op die dagen dan ook echt dingen met elkaar doen. De ene keer is dat naar Blijdorp, de andere keer lekker in en om het huis bezig zijn of even winkelen. Zaterdag sluiten we af met een borrel waarbij allemaal lekkere hapjes op tafel staan en we samen een film kijken.

Wat doe je dan in die 1-op-1 tijd?

Ik kan er eerlijk om zijn: ik ben een vrij simpel mensen en ik heb niet veel nodig om me ‘voldaan’ te voelen. Dat probeer ik mijn meiden ook mee te geven. Het gaat er niet om wát je doet in de 1-op-1 tijd, als je er maar met je volle aandacht bij bent. Zo is het hier al heel fijn als we op vrijdagmiddag samen naar de zwemles kunnen gaan. Aan de ene kant is dat voor mij rustiger zonder een oververmoeide peuter erbij maar aan de andere kant hebben we net wat meer aandacht voor elkaar. Of zoiets simpels als op zaterdag het oud papier, het glaswerk en de lege flessen wegbrengen. Even met z’n tweetjes eropuit, wedstrijdjes doen we z’n doos papier het verst en het hoogst in de container kan gooien en ik die haar oren mag dichthouden als zij de flessen in de glasbak gooit omdat ze het geluid zo hard vindt.

Wat we nog meer doen? Even samen een ijsje gaan eten, een stukje fietsen of naar de spellenwinkel om in het spellencafé nieuwe spellen uit te proberen. Gelukkig hebben we daarin echt wel dezelfde interesses. Je ziet, het hoeft niet groots of meeslepend te zijn. Aandacht kun je niet kopen.

Niet alleen voor de kinderen, maar ook voor jezelf!

Niet alleen voor je kinderen is het fijn om af en toe de volledige aandacht van papa of mama te hebben. Ik durf ook wel te zeggen dat het af en toe best lekker is om maar met 1 kind bezig te hoeven zijn. Je aandacht erbij kunnen houden, niet met een schuin ook op de ander hoeven te letten. Gewoon even een gesprekje kunnen voeren zonder steeds weer gestoord te worden. Ja, ik kan echt wel zeggen dat we allemaal goed gaan op de tijd met z’n tweetjes.

Hoe doe jij dat? Je tijd en aandacht verdelen tussen je kinderen?

liefs Kirsten