Heb jij moeite met in slaap komen of met slapen an sich? Het kan zijn dat je het jezelf erg moeilijk maakt. Een goede nachtrust komt namelijk niet zomaar aanwandelen. Met deze 5 tips voor een goede nachtrust kun je er voor zorgen dat je uitgerust uit bed komt ‘s ochtends.

Weg met de schermen

Ik weet dat je het liever niet wilt horen maar het gebruik van schermen is vaak een van de grootste redenen waarom je moeilijk in slaap komt of onrustig slaap. Het blauwe licht van je telefoon, tablet of tv doet ook echt iets met je. Om een lang verhaal kort te maken: teveel blauw licht voor het slapengaan kan de aanmaak van het slaaphormoon melatonine enorm vertragen.

Nu zijn er genoeg mensen die het heerlijk vinden om in bed nog even een serietje te kijken of een spelletje te spelen en dat snap ik. Probeer alleen niet bij een scherm in slaap te vallen. Beter kun je bijvoorbeeld nog even een boek lezen of een puzzeltje maken. Overigens hebben de meeste e-readers geen blauw licht. Je kunt dan dus ongestoord van je schermpje af lezen.

Zorg voor een fatsoenlijk matras

Een van de beste tips voor een goede nachtrust is het slapen op een fatsoenlijk bed. Als jouw matras niet de juiste ondersteuning aan je lijf biedt, kan het zijn dat je moeier opstaat dan dat je je bed in bent gegaan. Bij de keuze voor een bed is het dan ook belangrijk om naar je slaaphouding te kijken. Pas daar je matras en hoofdkussen op aan. Heb je fysieke klachten, of ben je wat zwaarder, zorg dan voor een matras die voldoende ondersteuning biedt. Kijk bij je matraskeuze ook of je beter op een boxspring of juist een lattenbodem kunt gaan liggen. Zeker als je problemen hebt met slapen of last hebt van fysieke ongemakkelijk is het een goed idee om je deskundig te laten adviseren.

Minder koffie en alcohol

Het is misschien een inkoppertje maar als je moeite hebt met slapen beperk dan de inname van cafeïne en alcohol. Cafeïne spreekt voor zich: het is een stofje dat je wakker houdt. Veel mensen zullen met alcohol juist aangeven dat je heerlijk inslapen na een paar glaasjes en dat is natuurlijk waar. Alleen kost het je lijf enorm veel energie om alcohol af te breken dat dat dusdanig effect heeft op je energielevel als je weer wakker wordt.

Dit betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen wijntje meer mag drinken maar probeer altijd minimaal een uur voordat je gaat slapen te stoppen met drinken.

Plan je nachtrust in

Het klinkt misschien stom maar plan je nachtrust in. Maak slapen prioriteit en zorg dat je voldoende uren in bed doorbrengt. Ook als je dan wat minder makkelijk inslaapt, is er ruimte om voldoende uren te slapen. Als jij bijvoorbeeld echt 7 uur slaap nodig hebt, maar je gaat steevast pas om 23.30u naar boven en je moet om 7.00u ‘s ochtends je bed weer uit zijn, kun je natuurlijk op je vinger natellen dat je regelmatig niet aan je slaapuren komt. Als je iedere avond zorgt dat je om 22.30u naar boven gaat, heb je nog alle tijd om uitgerust en ontspannen te gaan slapen. Dat laatste is sowieso heel belangrijk. Als jij gestresst gaat slapen, maakt je lijf tegenstrijdige hormonen aan waardoor je ook slecht in slaap komt en niet uitrust.

Zorg voor vaste patronen

Net zoals het inplannen van je slaap en ervoor zorgen dat je voldoende tijd hebt om te slapen, werkt het ook om vaste patronen in te voeren. Je lijf is zo ingesteld dat het regelmaat heel prettig vindt. Dus als jij iedere avond rond dezelfde tijd gaat douchen, je medicatie neemt en nog even gaat lezen herkent je brein dat patroon op een gegeven moment en zal het zelfs snappen: hierna komt slapen. Stom gezegd: je kunt je eigen brein dusdanig programmeren dat het zo gaat reageren zoals jij wilt. Op deze manier kun je dus ook een goede nachtrust programmeren.

Hoe zit dat bij jou? Slaap jij genoeg? En kom je makkelijk in slaap? En wat doe je als je niet kunt slapen? Deel je tips voor een goede nachtrust vooral!

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.
Uitgelichte afbeelding via Pexels.