Als moeder houd je vaak je gezin draaiende. Je bent vaak druk met het huishouden, de kinderen en alles wat er geregeld moet worden. Maar denk je ook aan jezelf? Maak je tijd vrij voor jezelf om even te ontspannen? Het is van groot belang dat je dit blijft doen en daarom hebben we een paar tips voor je. Omdat je iedere dag zo druk in de weer bent, vergeet je jezelf weleens, niet meer doen! Het is belangrijk dat je even aan jezelf denkt, energie krijgt en gewoon even nergens aan hoeft te denken. Zo kun je jezelf opladen en weer genieten van alle dingen om je heen.

– een ingestuurde gastblog –

Tip 1: Plan tijd voor jezelf in je agenda

Je agenda staat iedere dag vol met afspraken, boodschappen doen, kinderen naar het sporten brengen, feestjes, en nog zoveel meer, maar wanneer doe je eens wat voor jezelf? Ook als moeder moet je voldoende ontspannen! Plan als het kan iedere dag even een half uurtje of uurtje voor jezelf in waarin je even niets hoeft. Misschien vind jij het fijner om dit een paar keer in de week te doen, dan plan je het voor jezelf in!

Tip 2: Yoga of mediteren

Als je je geest rust wilt geven, en je lichaam wil laten ontspannen, dan kan yoga je ook helpen of mediteren. Het is dan van belang dat je je gaat concentreren op je ademhaling. Meer balans en flexibiliteit krijg je met yoga omdat je dan je spieren ook gaat stretchen. Dit kun je thuis doen, maar ook in de natuur en dan bijvoorbeeld met vriendinnen. Als je een drukke dag hebt is het ook goed om tussendoor een momentje voor jezelf te pakken om even tot rust te komen. Dit kan dan ook met een korte mediteer oefening. Je zal merken dat je het even moet leren maar dan snel minder last krijgt van stress.

Tip 3: In de natuur ontspannen

Vraag mensen maar eens waar dat zij zich het beste kunnen ontspannen, de kans is groot dat ze dan aangeven dat het in de natuur is. Als je lekker naar buiten kan, zeker doen. Een wandeling maken, fietsen, of lekker aan het water zitten, kijk om je heen, luister naar de vogels, sluit je ogen en durf je er aan toe te geven. Als je een hond hebt is het helemaal fijn om samen even weg te gaan van alle drukke bezigheden. Lekker samen genieten, hond blij, baasje blij.

Tip 4: Boek lezen of spelletjes spelen

Lezen helpt veel mensen om tot rust te komen, maar wat kies je dan voor boek? In ieder geval een genre wat echt bij je past, zorg dat je het wil lezen. Neem vooral ook de tijd om te lezen, als je kinderen slapen is dat een heerlijk moment om zelf tot rust te komen. Wat sommige moeders ook fijn vinden is om een spelletje te spelen, misschien vind je Random Runner 15 wel leuk. Het voordeel is dat je een online spel kunt spelen waar en wanneer je maar wil, ook via je mobiele telefoon.

Tip 5: Verwen dagje voor jezelf

Lekker even een dagje voor jezelf waarbij je je laat verwennen, denk aan de sauna, of een schoonheidsbehandeling. Een ochtendje weg kan ook heerlijk zijn, een uitgebreid bad, lekkere olie, rustgevende muziek aan. Thuis kun je dit ook doen als je een bad hebt, als je alleen thuis bent. Gezichtsmasker op en lekker in bad met fijne olie, dat gaat heerlijk worden! Ook samen met een vriendin een Spa dagje is altijd de moeite waard en een moment waar je beide naar uit gaat kijken.

Tip 6: Hobby kiezen

Als je een hobby hebt, is het iets waar je je op kunt focussen en dan kun je vaak je zinnen even goed verzetten. Houd je van tuinieren, of misschien van schilderen of dansen? Ga doen wat je leuk vindt en volg hierin vooral je gevoel. Probeer ook eens wat anders uit, zo kom je er vanzelf achter wat je allemaal leuk vindt en waar je energie van krijgt.  

Tip 7: Leuke dingen doen met vriendinnen

Wanneer heb je voor de laatste keer wat leuks gedaan met vriendinnen? Tijd om wat leuks in te plannen, eerst even praten hoe het met iedereen gaat en dan ergens wat eten en drinken. Alles om je heen even vergeten en elkaar steunen wanneer het nodig is. Maar vergeet ook vooral niet om de dagelijkse sleur even links te laten liggen en van het moment en van elkaar te genieten. Je zou eens per maand een avond vrij kunnen plannen om bij elkaar te komen en samen wat leuks te doen. Je hebt dan een moment waar je allemaal naar uit gaat kijken.  

Welke dingen ben jij gaan doen om te ontspannen toen je moeder werd?