‘Jij leest veel, zeg! Ik heb daar echt geen tijd voor!’ Ik hoor het regelmatig. En eigenlijk vind ik het de grootst mogelijke onzin. Als je wil lezen, kun je lezen. Het is maar net hoe je met je tijd omgaat. In deze blog geef ik je handige tips om meer te lezen maar ook om weer te beginnen met lezen als je het al een tijd niet gedaan hebt.
Het lezen van een boek verrijkt je
‘Een lezer leeft wel duizend levens voordat hij sterft. Iemand die nooit leest, leeft er maar één’. Het is een uitspraak van de Amerikaanse schrijver George R.R. Martin, de man achter de boeken waarop de immens populaire serie Game of Thrones is gebaseerd. En hij heeft gelijk. Door het lezen van een boek kom je in een ander leven terecht. In andere landen. Andere tijden. Andere werelden. Beleef je dingen die je anders nooit had beleefd.
Een boek lezen verrijkt je. Althans, dat is hoe ik erover denk. Ik zou me geen wereld zonder boeken kunnen voorstellen. Al vanaf jongs af aan was ik wekelijks in de bibliotheek te vinden en las ik alles wat los en vast zat. Het liefst las (en lees) ik in bed. Heerlijk om in de stilte na een lange dag even bij te komen met een boek. Al kan ik tegenwoordig ook prima lezen terwijl er twee kinderen spelen en de tv aan staat.
Ik ben er dan ook stiekem heel blij mee dat ik die eigenschap aan mijn meiden heb meegegeven. Ik heb echt twee kleine boekenwurmen op de wereld gezet, haha. Hier in huis is boekpromotie dan ook echt niet nodig. Ik ben eerder die moeder die 10 keer moet zeggen dat het licht nu echt uit moet en de boeken dicht. OMG – ik begin echt op mijn eigen moeder te lijken, haha.
Weer ‘leren’ lezen
Maar er is ook een lange periode geweest dat ik amper een boek las. Dat ik er gewoon niet aan toe kwam, of verzandde in tv-programma’s waar ik eigenlijk helemaal geen interesse in had. Ik had het druk, druk, druk met een fulltime baan, een huis, twee honden en later een kleintje erbij. Maar was ik eigenlijk wel echt druk? Was er werkelijk geen zijn om een boek te lezen? Of koos ik ervoor om mijn tijd anders te besteden. Dat kan natuurlijk ook.
Maar ik heb ook periodes gekend dat het me gewoon niet lukte om een hele pagina te lezen zonder afgeleid te raken. Ik moest na de geboorte van mijn meiden echt weer ‘leren’ lezen. Het klinkt misschien een beetje zweverig (en voor iedereen die mij kent – dat ben ik vooral juist níet) maar je moet je hoofd weer leren om in de juiste stand te komen. Dat je niet iedere 10 seconden naar je telefoon hoeft te kijken of je nog wat gemist hebt en dat je geluiden van je omgeving kunt uitblokken om je te focussen op het verhaal. Het is een proces en nee, dat was niet binnen een week geregeld. Het kostte me echt wel een paar weken of misschien zelfs maanden voordat ik weer écht lekker kon lezen.
Ik heb geen tijd om te lezen
Terug naar al die mensen om me heen die zeggen dat ze geen tijd hebben om te lezen. Is dat echt zo? Is er werkelijk geen vrij moment om een boek op te pakken omdat je vanaf het moment dat je opstaat tot het moment dat je je ogen sluit ’s avonds, bezig bent? Ik geloof er geen bal van. Wat ik wel denk is dat jij voornamelijk…
- Als een zombie naar de tv zit te kijken en soms niet eens naar programma’s die je echt interesseren. Je blijft kijken omdat het beeld blijft bewegen.
- Eindeloos op je telefoon zit te scrollen.
Begrijp me niet verkeerd, ik vind het ook heerlijk om lekker een avondje door Instagram te scrollen, een spelletje te spelen op mijn telefoon of om eindeloos te appen met vriendinnen. Maar het is niet alsof dat alles van levensbelang is, toch? Daarnaast kan lezen ervoor zorgen dat stress vermindert en je bloeddruk en cortisolwaarden (stresshormoon) verlagen. Tel daarbij op dat lezen zorgt voor een betere woordenschat, kennis en creativiteit en geef me dan nog maar eens een reden waarom je niet zou moeten lezen!
Tips om meer (en weer) te lezen
Als je wil lezen, kun je lezen. Het enige wat je hoeft te doen is je boek of e-reader te pakken en te beginnen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Eigenlijk niet. Want zo simpel is het gewoon. Je moet ergens beginnen om jezelf een nieuwe gewoonte aan te leren. Want dat is lezen. Net zoals dat je de tv aanzet, de muziek aanzet of je telefoon pakt echt je favoriete app opent. Ooit ben je ermee begonnen. Dus is meer lezen ook iets waar je ‘gewoon’ mee kunt beginnen. En voor je het weet ben je net zo verslaafd aan lezen dan aan het scrollen. Oeps! Tips om meer te lezen zijn:
- Kies boeken uit die je aanspreken. Kies voor onderwerpen of genres die je aanspreken. Je hoeft echt die ene bestseller niet te lezen als het jouw soort boek niet is. Wissel genres ook af. Zelf wissel ik psychologische thrillers af met romantische feelgood en pak ik tussendoor een non-fictie boek op.
- Het is niet erg als je jaren niet gelezen hebt. Begin weer te lezen met een ‘makkelijk’ boek. Gewoon pagina voor pagina. En raak je afgeleid, stop dan gewoon en probeer het later opnieuw. Het gaat niet hard, maar je moet echt je hoofd weer ‘leren’ lezen. Er zijn ook genoeg leuke, korte verhalen die je kunnen helpen weer in the mood te komen.
- Je kunt een boek ook luisteren! Ik gebruik daarvoor zelf apps zoals Bookchoice en BookBeat (check deze blog voor een gratis proefperiode!), maar ook met een Kobo Plus abonnement kun je de nieuwste boeken ook luisteren.
- Ga een paar leuke auteurs of uitgeverijen volgen op social media. Zij promoten hun boeken maar al te graag en dat werkt enorm aanstekelijk! Ik hoef mijn een blik te werpen op de nog-lezen-lijst die ik heb, haha.
- Wordt lid van een bibliotheek. Voor het geld waar je 2 of 3 boeken van koopt kun je al een jaar lang lid worden (en dan ook digitaal kunnen lenen!).
- Kies een dagelijks moment om even te lezen. Neem die 15 minuten pauze met een kop thee. Maak die wandeling met een luisterboek. Ga 10 minuten ‘eerder’ naar bed om nog even een hoofdstuk mee te pakken. Je zult zien dat een vast patroon echt kan helpen om meer te lezen.
- Lees samen. Het allerbeste advies wat ik aan ouders heb gegeven tijdens de coronaperiode: als je wilt dat je kinderen lezen, pak dan zelf ook een boek en geef ze het goede voorbeeld.
- Zet de meldingen van je telefoon uit en leg ‘m niet binnen handbereik. Als je ‘m niet kunt pakken, is het ook geen afleiding!
- Hou bij welke boeken je hebt gelezen, bijvoorbeeld in Goodreads of Hebban. Zo krijg je een mooi overzicht van de boeken die je leuk en minder leuk vond en deze platformen zijn ook superfijn als je nieuw leesvoer zoekt.
- Valt het boek tegen? Je mag er gewoon mee stoppen. Niemand verplicht je om een boek uit te lezen.
Dus, wil je meer lezen, gá dan meer lezen. Laat de smoesjes voor wat ze zijn en kies er bewust voor om weer eens een fijn boek op te pakken. Tips nodig voor boeken die je kunt gaan lezen? Je vindt er meer dan genoeg op deze blog!
Veel leesplezier!