Hou je van lezen en luisterboeken? Dan heb je best wel wat opties om in een abonnementsvorm te lezen en te luisteren. Eerder verscheen al de blog ‘Is een Kobo plus abonnement het geld waard?’ en in deze blog lees je of een Bookchoice abonnement het geld waard is.

De afgelopen maanden had ik een proefabonnement bij Bookchoice, een aanbieder van een maandelijks lees- en luisterboeken abonnement. Nu heb ik al een abonnement op Kobo Plus (alleen lezen) voor mijn e-reader en maak daar flink gebruik van, toch wilde ik het luisteren van boeken eens uitproberen. Via de Vriendenloterij had ik een boekenprijs gewonnen en in plaats van een fysiek boek uit te kiezen, koos ik dus voor 4 maanden Bookchoice op proef met de intentie om me dus eens aan het luisteren van boeken te wagen. Overigens kun je bij Bookchoice de boeken uit de selectie ook gewoon lezen als e-book, het is maar net wat je prettig vindt. In deze blog vertel ik je over mijn ervaring met dit boekenabonnement.

Alles over het Bookchoice abonnement

Bookchoice is een aanbieder van een maandelijks abonnement voor e-books en luisterboeken. Je betaalt maandelijks het vaste bedrag van €3,99 (bij een jaarlidmaatschap, anders €5,99 per maand – maandelijks opzegbaar of €4,99 per maand bij een kwartaallidmaatschap) en daarvoor krijg je iedere maand een nieuwe boekenselectie van 8 boeken. Ieder lid krijgt dezelfde selectie. Je kunt deze boeken en luisterboeken via de website van Bookchoice via je account downloaden. Op deze wijze krijg je ook echt iets in eigendom.

Boeken lezen en luisteren op je telefoon, tablet én e-reader

Omdat je de boeken uit de maandelijkse boekselectie ook kunt downloaden, kun je ze lezen op al je favoriete apparaten. In de speciale Bookchoice app kun je de boeken lezen en luisteren. Ik heb zelf tot nu toe alleen gebruik gemaakt van het luisteren van boeken in de app. Dat werkt heel gemakkelijk. Je kunt bij luisterboeken (dat zijn over het algemeen wat grotere bestanden dan een e-book) er voor kiezen om direct te luisteren of offline beschikbaar te maken. Beiden hebben zo zijn eigen voor- en nadelen. Bij direct luisteren neemt het audioboek minder ruimte in op je telefoon, maar gebruikt je telefoon wel data om te kunnen luisteren. Bij offline beschikbaar maken wordt het hele bestand gedownload en op je telefoon gezet, het neemt dus wat meer ruimte in, maar je kunt vervolgens overal en zonder internetverbinding luisteren. Handig voor bijvoorbeeld op reis of in het vliegtuig.

Let op: wil je de boeken op een ander apparaat lezen? De boeken van deze en vorige maand zijn beschikbaar om te downloaden, daarna niet meer. Je kunt ze dan nog wel lezen en luisteren in de Bookchoice app (tot een jaar terug).

Lees of luister je liever op je laptop, tablet of zelfs je e-reader, kan dat natuurlijk ook. Je kunt de bestanden dan downloaden en vervolgens naar elk gewenst apparaat kopiëren. De bestanden worden van jou en je mag ze voor persoonlijk gebruik inzetten. Zelf lees ik mijn e-books het liefst op mijn Kobo Libra 2 e-reader, een hele fijne e-reader met verlichting in het scherm, dus perfect voor ‘s avonds lezen.

Is een Bookchoice abonnement het geld ook waard?

De afgelopen maanden heb ik zelf een proefabonnement op Bookchoice gehad en ik natuurlijk graag mijn ervaring met je delen of dit abonnement het geld waard is. Zoals ik al vertelde won ik bij de Vriendenloterij een boekenprijs en koos voor 4 maanden een abonnement op Bookchoice. Omdat ik inmiddels al jaren meer digitaal lees dan dat ik een fysiek boek oppak, leek me dat een veel betere keuze. Het aanmelden en installeren van de app was heel gemakkelijk. In maakte een account aan, verzilverde mijn code en kon beginnen met lezen en luisteren.

Iedere maand krijg je een selectie van 8 boeken. Heel eerlijk, ik heb even gewacht met het verzilveren van mijn code tot er een boekenselectie kwam die me gelijk aansprak. Dat is natuurlijk heel persoonlijk maar omdat je willekeurig 8 titels krijgt, is er natuurlijk een kans dat er ook boeken tussen zitten die je wat minder aanspreken.

In de afgelopen vier maanden luisterde ik de volgende boeken:

Gemiddeld lees/luister ik dus zo’n 2 boeken per maandselectie. Het is eigenlijk een vrij simpele rekensom. Een luisterboek kost vaak zo’n €14,99 en wanneer ik er 2 per maand luister voor €3,99 heb ik daar flink voordeel aan. Het ligt er natuurlijk aan jouw eigen smaak of er ‘genoeg’ boeken van jouw gading in de maandselectie te vinden zijn. Het leuke is dat er bij Bookchoice regelmatig exclusieve boeken in de maandselectie zitten, die dan nog niet uitgekomen zijn, of nergens anders verkrijgbaar zijn.

Inmiddels ben ik er wel achter dat luisterboeken toch ook wel erg fijn zijn tijdens het wandelen, autorijden of het huishouden. Ook als ik mijn nagels doe of een puzzel zit te maken, is dat een stuk fijner met een goed verhaal op mijn oren. Nu ben ik natuurlijk ook ontzettend verslingerd aan true crime podcasts, maar de luisterboeken zijn in mijn aanzien gegroeid 😉

Blijf ik mijn Bookchoice abonnement houden?

Of ik lid blijf bij Bookchoice na mijn proefabonnement? Nou, misschien heb ik laatst nóg een prijs gewonnen bij de Vriendenloterij en heb ik nóg een nieuwe vouchercode voor 4 maanden lezen en luisteren gekregen 😉 Ik blijf dus nog een paar maandjes meedraaien omdat mijn ervaring erg positief is.

Zoals ik er nu in sta, denk ik dat ik daarna niet zelf verleng, simpelweg omdat ik dan liever mijn Kobo Plus abonnement aanvul met luisteren voor die 3 euro per maand extra. Daar heb ik wat meer keuze. Maar, als je geen Kobo Plus hebt, vind ik Bookchoice een perfecte manier om laagdrempelig de nieuwste boeken te lezen of te luisteren. Wat mij betreft dus een aanrader.

In de Bookchoice app kun je makkelijk je luisterboeken luisteren met de simpele player. Je kunt ook de afspeelsnelheid instellen naar jouw persoonlijke voorkeur..

Voordelen aan een Bookchoice abonnement

  • lage abonnementskosten
  • je kunt altijd een maand gratis uitproberen (en in diezelfde maand kosteloos opzeggen)
  • je kunt zowel de ebooks als de luisterboeken downloaden en op elk apparaat lezen of luisteren.
  • alle boeken die je hebt gekregen blijven een jaar beschikbaar op je Bookchoice account om te lezen, te luisteren of te downloaden. Na het downloaden zijn de boeken ook jouw eigendom.
  • regelmatig zitten er exclusieve boeken in de boekselectie. Zo luisterde ik in februari ‘De perfecte zoon’ van Freida McFadden terwijl dat boek pas op 1 maart officieel uit komt.
  • In de Bookchoice shop kun je andere e-books voor mooie aanbiedingsprijzen kopen.

Nadelen van een Bookchoice abonnement

  • Ieder abonnee krijgt iedere maand 8 dezelfde boeken en dat kunnen 8 toppers zijn, maar ook 8 boeken die minder in je straatje liggen.
  • Dus geen ruime keus uit boeken binnen je abonnementsvorm.
  • Als je boeken op je e-reader wilt lezen, moet je eerst het boek via de website downloaden en vervolgens met de computer het bestand overzetten op je e-reader. Het is prima mogelijk, maar het kost wel een extra handeling.
  • Alle boeken en luisterboeken zijn in het Nederlands. Je kunt geen andere taal kiezen.

Conclusie

Bookchoice is een fijne manier om laagdrempelig en voor relatief weinig geld leuke nieuwe boeken te lezen die je vervolgens ook in je bezit krijgt. Al lees je maar 1 titel van de maandelijkse selectie, heb je het geld er al uit. Wat mij betreft is Bookchoice dus echt wel het geld waard.

liefs Kirsten

Heb jij ook een boekenabonnement? Welke abonnementsvorm vind jij het prettigst? Of wil je graag dat ik een andere dienst uitprobeer? Let me know!