True crime podcasts, documentaires en boeken winnen steeds meer aan populariteit. En hoewel deze podcasts, documentaires en boeken natuurlijk een zekere entertainmentwaarde hebben, mogen we niet vergeten dat dit verhalen zijn met echte slachtoffers. In dit artikel heb ik de meest bizarre true crime documentaires op Netflix voor je op een rij gezet.

True crime documentaires op Netflix

Zelf kijk ik maar weinig tv en als ik dan iets kijk, vind ik het fijn als het een beetje waarde heeft. Dat het interessant is, of dat ik er wat van kan leren. Zo luister ik uren naar true crime podcasts als Crime Junkie, Anatomy of Murder en bijvoorbeeld de Vlaamse podcast Van Moord Tot Verdict van HBVL en het in Nederland enorm populaire Moordzaken de Podcast. Nu verbeeld ik me niet in dat ik zelf zou kunnen bijdragen aan het oplossen van onopgeloste zaken, maar het is al meermaals gebleken dat de aandacht die een podcast geeft aan een zaak, kan leiden tot nieuwe feiten en tips.

Netflix heeft inmiddels ook een flink aanbod in true crime documentaires die de net zo gruwelijke verhalen vertellen en slachtoffers aan het woord laten alleen gaat het dan vaak over zaken die al wel opgelost zijn. In deze blog zet ik een aantal documentaires op een rijtje waarvan ik zelf zoiets had van: ‘Hoe dan?!’

American Nightmare

Heb je de film Gone Girl (2014, met Rosamund Pike, Ben Affleck en Neil Patrick Harris) gezien? In deze film zette een vrouw haar eigen ontvoering in scene om haar partner in een kwaad daglicht te zetten. In 2015, speelt zich een soortgelijk verhaal af in Vallejo (Californië). Midden in de nacht worden Aaron en Denise opgeschrikt door inbrekers in huis. Ze worden vastgebonden, gedrogeerd en Denise wordt ontvoerd. Nadat Aaron de volgende dag de politie belt, ontstaat een compleet mediacircus. Zeker als blijkt dat Denise enkele dagen later opduikt in haar voormalige woonplaats Huntington. De politie gelooft niets van het verhaal en vindt het merkwaardig veel overeenkomsten hebben met de film Gone Girl. Aaron en Denise worden weggezet als leugenaars. Deze driedelige documentaire vertelt hun verhaal.

The Keepers

Een 7-delige documentaire serie over de moord op zuster Catherine Cesnik (Sister Cathy) waarin het verhaal verteld wordt over de verdwijning van een zuster (non) die werkte op een high school. Waarom verdween ze en wat was de reden dat Sister Cathy de mond gesnoerd moest worden? In deze documentaire komen naast haar verdwijning nog veel meer gruwelijke details aan het licht die zich afspeelden op de Baltimore’s Archbishop Keough High School waardoor niet alleen de kerk maar ook het politiekorps in kwaad daglicht kwam te staan.

American Murder: The family next door

Als een vrouw de politie bent omdat ze haar vriendin Shanann Watts niet kan bereiken, haar auto wel bij haar huis staat, maar de deur ook niet wordt open gedaan, komt de politie in actie. Er ontstaat een groot onderzoek naar de verdwijning van Shanann en hun twee dochtertjes Bella en Celeste waarin Chris Watts de rol van achtergelaten man met verve speelt. Maar is hij wel zo oprecht als hij overkomt?

Ik heb deze documentaire met ongeloof afgekeken. Hoe dan?! HOE. DAN?! WTF?! Ik was zelfs zó onder de indruk dat ik deze documentaire de dag erna nogmaals heb gekeken samen met Sebas. Gewoon om dit verhaal te kunnen delen. Bi-zar. Gewoon ongelooflijk waar toe iemand in staat is. Kleine waarschuwing: deze documentaire is echt niet voor de tere zieltjes.

Luister ook de Crime Junkie aflevering over deze zaak: Crime Junkie – Murdered: The Watts Family

Keep sweet: pray & obey

Je weet dat er groepen mensen bestaan met een bepaalde vorm van geloof die wellicht wat verder van jouw eigen geloof af staan. Dat kan en mag natuurlijk tot op zekere hoogte. Ieder zijn eigen ding, toch? Totdat een grote geloofsgroep alle bestaande wetten overtreedt. In de documentaire Keep weet: pray & obey volgen we de Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints, een geloofsgroep geleid door zelfbenoemd profeet Warren Jeffs. Een verhaal over extreme polygamie, kindhuwelijken en andere bizarre wendingen geven je een inkijkje in een wereld waar van je zegt: hoe dan?!

The Staircase

In de mini-serie The Staircase wordt het verhaal verteld van crime-boeken schrijver Michael Peterson. Als zijn vrouw Kathleen dood onderaan de trap wordt gevonden, start er een uiteindelijk 16 jaar lang durend misdaadonderzoek naar de toedracht. Is Michael Peterson schuldig aan de dood van zijn vrouw of was het een noodlottig ongeval en is hij jarenlang onterecht zwartgemaakt? Mede door de enorme hoeveelheid materiaal krijg je echt een inkijkje in het leven van Michael Peterson en de manier waarop hij met deze hele situatie is omgegaan. Of je uiteindelijk echt een overduidelijke dader kunt aanwijzen, blijft de vraag.

Kijktip: Bekijk ook de fictieve miniserie The Staircase met Colin Firth en Toni Colette. Deze is te zien op HBO Max.

The vanishing at the Cecil Hotel

Een jonge vrouw wordt vermist en werd als laatste gezien bij het Cecil Hotel in Los Angeles. Een zoektocht begint en er komen steeds meer vreemde feiten op tafel over dit hotel dat jaren geleden bekend stond als het hol van de Night Stalker. Een voormalig hotelmanager zei zelfs: ‘Is er een kamer in dit hotel waarin niemand is overleden?!’ Een documentaire over misdaad maar ook over de leefomstandigheden in en om Los Angeles. Alles bij elkaar opgeteld kun je wel zeggen dat Cecil Hotel niet per sé de beste keuze was als overnachtingsplaats.

Welke documentaires heb jij ook al gezien? En was je soms net zo geschokt als ik? Of heb je zelf nog een goede tip voor een true crime documentaire op Netflix (of een andere streamingdienst)? Ik zie je reactie graag hieronder verschijnen!

liefs Kirsten