Zoals ik jullie al eerder heb verteld, willen wij dit jaar werk gaan maken van de tuin. Toen wij ons huis kochten, waren zowel de voor- als achtertuin rijkelijk begroeid met diverse weelderige planten. Zo erg zelfs dat normaal snoeien niet meer lukte. Vorig jaar zomer besloot ik dan ook om het grootste gedeelte van de tuinen leeg te halen. Best wel een flinke klus, maar met het oog op de toekomst, wel de meest wijze beslissing. Als al die planten nog verder door zouden groeien zou het een onmogelijke klus worden.

Geen hele groene tuin

Hoewel ik dus wel enorm van planten hou, wil ik een onderhoudsarme tuin. Ik wil een groot terras dat bestraat is en de planten wil ik het liefst in hogere plantenbakken, zodat de honden er niet meer tussen kunnen komen. Wel wil ik goed bedenken welke planten bijdragen aan een goed klimaat voor bijvoorbeeld bijen en andere insecten. Toen ik mijn plannen aan mijn vader kenbaar maakte, was hij nog net niet geschokt. Maar goed, ik ben dan ook nog geen pensionada die het heerlijk vindt om wekelijks met een bosmaaier aan de slag te gaan om het perfecte gazonnetje te krijgen, haha. Ik wil genieten van mijn tuin maar ik wil er zeker geen tweede baan aan hebben. Ik vind het leuk om planten te poten en te verzorgen, de tuin een gezellige sfeer te geven maar ben ik niet het type dat met grasmaaiers, heggenscharen en de verticuteerhark aan de slag gaat.

Moestuin

Wat ik wel graag zou willen, is een plekje voor een kleine moestuin. Ik vind het kweken van eigen groente en fruit ontzettend leuk en ook de kinderen vinden het planten van zaadjes enorm intrigerend. Er komt dus zeker wel ergens in de tuin een mooi hoekje waar ik mijn eigen boontjes, komkommers en courgettes ga verbouwen. Wellicht naast dat kippenhok wat ik eigenlijk ook graag zou willen?

Schutting vervangen

We gaan dit jaar eerst maar eens beginnen met het vervangen van de schutting. Na de laatste storm heeft deze het nu echt begeven en is kapot gewaaid. We hebben het nu maar even provisorisch gerepareerd, maar het is echt nodig om dit snel aan te pakken. Gelukkig hebben we een hele meewerkende buurman die bereid is om de schutting samen te vervangen. Dat scheelt in ieder geval weer in de kosten! We hebben ons oog laten vallen op een hout/betonschutting wat inhoudt dat de basis van de schutting van beton is gemaakt en daarbovenop een houten deel komt. We laten gelijk ook een nieuwe poortdeur plaatsen want de huidige poort heeft ook z’n beste tijd gehad.

Een flinke klus

Het aanpakken van onze tuin gaat sowieso nog wel een flinke klus worden. Er zullen gedeeltes opgehoogd moeten worden, andere stukken weer uitgegraven en we hebben ook nog wel een kluif aan het uitscheppen van een aantal stronken die er nog in staan. Maar goed, als het dan eenmaal klaar is, kunnen we wel extra genieten van ons eigen plekje.

Uitgelichte foto: Foto door Skitterphoto via Pexels

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.