Nu we zo langzaamaan binnen in huis de meeste ruimtes wel aardig af hebben gemaakt, wordt het dit voorjaar tijd om de tuin flink aan te pakken. Afgelopen zomer maakte ik al korte metten met de jungle die in de voortuin groeide, maar ook de achtertuin zal er dit jaar aan moeten geloven. Wat in ieder geval hoog bovenaan mijn lijstje staat is een terrasoverkapping.

Plannen voor de tuin

Onze achtertuin is, mede door de eerder geplaatste uitbouw aan de achterkant van het huis, niet zo heel groot. We hebben een prima ruimte voor een terras en ook het zwembad past er dan nog prima bij. Op dit moment is het grootste gedeelte van de tuin bestraat. Hoewel ik heus wel van tuinieren hou, blijft deze verdeling grotendeels hetzelfde. Nu liggen er rondom de tuin grote borders waar veel te veel losgeslagen planten groeien en daar wil ik graag vanaf. Als we de borders weghalen, scheelt dat namelijk bijna anderhalve meter in de breedte! Ik wil er mooie verhoogde plantenbakken voor terugplaatsen. Daar kan ik dan lekker in gaan moestuinieren.

Een terrasoverkapping

Zoals ik al zei, staat een terrasoverkapping hoog op mijn wensenlijstje. Ik zit graag buiten, maar ben geen overdreven zonaanbidder. En hoewel het zonnetje in de winter het huis heerlijk verwarmt, is het huis in de zomer bijna niet koel te krijgen door de ramenpartij op het zuiden. Een overkapping zou dan absoluut uitkomst bieden. We zijn er overigens nog niet over uit of we een terrasoverkapping van aluminium of een houten exemplaar willen. De eerste heeft het voordeel dat je er weinig onderhoud aan hebt, de laatste ziet er wat natuurlijker uit. Ik zou bijvoorbeeld ook graag een glazen dak of lichtkoepels willen hebben zodat er ook nog wat licht in huis valt. Het zijn in ieder geval zaken waar Sebas en ik het nog eens over moeten hebben!

Of misschien toch een tuinkamer?

Nu zag ik laatst op Instagram iemand die zo’n prachtige aluminium terrasoverkapping had laten plaatsen maar er dus ook een glazen schuifdeur in had laten zetten. Dat zorgt ervoor dat je dus echt helemaal uit de wind zou kunnen zitten. Of zelfs in de winter gebruik kan maken van je buitenruimte. Zo’n tuinkamer is natuurlijk niet hetzelfde als een (geïsoleerde) serre, maar het is in ieder geval warmer dan een open overkapping. Ik zie mezelf al zitten hoor, met mijn dekentje, een boek en een kop thee in het winterzonnetje!

Speelruimte voor de kinderen

Wat er natuurlijk ook niet mag ontbreken in de tuin is speelruimte voor de kinderen. Ik zou graag een schommel willen omdat dat iets is wat ik vroeger als kind zelf graag had willen hebben. Een zand- of watertafel behoort ook nog tot de mogelijkheden. En natuurlijk genoeg ruimte om het zwembad op te zetten in de zomer. Het wordt nog aardig passen en meten!

Eerst komt er van het voorjaar ein-de-lijk een nieuwe schutting. Deze zou eigenlijk afgelopen herfst al geplaatst moeten worden maar Corona en een aantal niet zo snuggere bouwmarktmedewerkers gooiden roet in het eten. Ach, het geeft ons vooral wat meer tijd om nu eens echt te kijken wat we graag met de ruimte willen. Want aan het verbouwen van je tuin hangt nog best een kostenplaatje en is ook nog eens een hoop werk. Daarnaast wil je natuurlijk niet na een jaar al spijt hebben van je eerder genomen beslissingen.

Dus, zodra ik meer weet, krijgen jullie het ook te horen! Wil je zeker weten dat je geen nieuws mist? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief!