Al zolang ik me kan herinneren woon ik in een huis waarin je kunt zien dat er geleefd wordt. Zo zeg je dat toch netjes, als je huis eigenlijk gewoon een rotzooitje is? Ik geef gewoon eerlijk toe dat ik gewoon niet zo’n goede opruimopvoeding heb gehad in mijn jonge jaren. En nog steeds heb ik echt de grootst mogelijke moeilijk om mijn huis netjes te houden. Want waar ik aan de ene kant heb opgeruimd, is er aan de andere kant weer een bom ontploft. Daarom heb ik me ingeschreven voor de cursus 365dagen.com: Van Rommel naar Rust.

Heb je echt een opruimcursus nodig dan?

Nou, heel eerlijk, ik kan dus prima opruimen. Als de nood maar hoog genoeg is kan ik als een wervelwind door het huis, zorg ik dat alles op z’n eigen plek terecht komt en dat alle oppervlakken glimmen. Maar aangezien die noodzaak er maar ongeveer 2 keer per jaar is, kosten die opruimwoedes me gelijk 10 jaar van mijn leven. Ik zou zo graag willen dat ik niet tegen het bezoek hoeft te zeggen dat ze vooral niet op de rommel moeten letten, terwijl ik net nog een verwoede poging heb gedaan om het huis aan kant te krijgen.

Alleen het huis opgeruimd houden, daar ben ik niet zo goed in. En nu helpen de rest van mijn huisgenoten daar ook niet echt actief aan mee, haha. Wat ik nodig heb, is een schop onder mijn kont. En met de 365 dagen cursus van Rommel naar Rust, krijg ik dat dus ook.

Hoe werkt ‘Van Rommel naar Rust’?

Zoals de naam van het programma al zegt, ga je in 365 dagen zorgen dat al je rommel verdwijnt en daar rust, in je huis én je hoofd, voor terug komt. Dagelijks krijg je een mailtje van Helga, die je op elke dag een opdracht geeft om over na te denken of een opdracht om direct uit te voeren. In deze mailtjes wordt ook het proces van opruimen goed belicht. Je leert een stappenplan te gebruiken om onderscheid te maken tussen spullen die moeten blijven, spullen die naar de kringloop kunnen of spullen die je nooit meer wilt zien en de vuilnisbak in gaan. Daarnaast ontvang je ook mails met allerlei handige tips om in je huis toe te passen die het opruimen nog makkelijker maken.

Ik zou je van harte aanraden om deel te nemen aan de Facebookgroep. In deze groep delen andere cursisten ook hun foto’s en verhalen, maar ook hun struggles. Wat mij betreft een hele goede steun in de rug. En stiekem ook een schouderklopje, want ik denk regelmatig dat het bij mij dus echt nog niet zo erg is. Maar het is ook goed om te zien waar anderen tegenaan lopen. Waarom bewaren mensen bepaalde dingen, houden ze zich zo vast aan hun spullen? En omdat de één op dag 10 is, en de ander op dag 150, krijg je een goed idee van wat deze cursus voor je kan doen.

Mijn ervaring tot nu toe

Ik ben nu twee weken bezig met de cursus en heb mijn eettafel, salontafel en grote woonkamerkast al helemaal aangepakt. En het mooiste is, daar ben ik dan echt geen uren mee bezig. Juist doordat alle taken in kleinere stukjes worden gehakt, kost het echt niet al teveel moeite. Maar wat ik vooral bijzonder vind, is dat ik gelijk getriggerd word om de rest van mijn huis ook netter te houden. Dus ik begon met de eettafel, maar toen vond ik dat ik gelijk ook even mijn aanrecht moest aanpakken. Ik startte aan de woonkamerkast en gemotiveerd als ik was, heb ik daarna de twee kinderkamers helemaal opgeruimd. En ook weer volgens dat principe van blijven-kringloop-vuilnisbak.

Persoonlijk krijg ik dus echt een goed gevoel van de opdrachten. Ook omdat er afwisseling is. Het is niet iedere dag keihard allerlei grote zaken aanpakken. En soms zit er ook wel eens een opdracht tussen die niet op jou van toepassing is. Maar dan gebruik je die dag de tijd om nog iets af te maken, of om juist weer bij te houden. En er is niemand die tegen je zegt dat iets niet goed genoeg is. Ik zal bijvoorbeeld nooit een Dettol-schoon, VT-wonen huis krijgen. En dat vind ik helemaal prima. Maar een beetje orde in de chaos is wel fijn natuurlijk.

Voor mij klopt het ook dat ik prima met rommel kan, maar op een gegeven moment op een punt kom dat het teveel wordt en ik er onrustig van wordt. Of op het punt kom dat het zo erg is en ik er als een berg tegenop zie om überhaupt te gaan beginnen. Het belangrijkste is voor mij dus om te voorkomen dat ik op dat punt aanbeland.

Wat ik wel lastig vind is om de anderen in huis nu ook mee te krijgen. Maar aan de andere kant, als ik ervoor zorg dat het niet meer zo’n enorme bende wordt, is het natuurlijk ook makkelijker om alles bij te houden. Daarom neem ik er nu bijvoorbeeld nog genoegen mee dat er spullen op de kasten liggen. Het zijn niet mijn spullen, maar ik heb wel gezegd dat ze na de vakantie weg moeten zijn hier.

Kun je ook wel wat meer rust en minder rommel gebruiken?

Denk jij nu: dit is ook echt iets voor mij? Zo’n dagelijkse schop onder je kont en een flinke dosis extra motivatie? Meld je dan nu aan voor het 365 dagen van Rommel naar Rust traject en ga gelijk aan de slag!

Meld je hier aan!

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het traject, dus laat dit gerust weten in een reactie, of laat me jouw vorderingen zien in de Facebookgroep of stuur me een DM op Instagram!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliatielinks. Dit betekent dat wanneer jij via deze link iets koopt, ik daarvoor beloond word. Dit kost jou niets extra.

Uitgelichte afbeelding is eigendom van 365dagen.com