Zoals de meesten van jullie al weten, ben ik sinds een week of 6 flink aan het minderen met de koolhydraten. Het was echt erg nodig om een paar (nou ja, een hoop) kilo kwijt te raken want er was toch wel wat extra aan blijven plakken na de zwangerschap van Nova. Van mezelf weet ik dat het dan helpt om minder brood, suikers, pasta en rijst te eten. Minder koolhydraten dus. Maar om het leuk te houden én om wel alle voedingsstoffen binnen te krijgen heb ik een overzichtje gemaakt van koolhydraatarme snacks of snacks waarvoor ik een uitzondering maak.

Dippen met humus

Waar ik bij de zwangerschap van Pippa hunkerde naar vette troep, had ik bij de zwangerschap van Nova gelukkig een gezondere snackdrang. Ik at me helemaal suf aan reepjes komkommer met humus. Maaza Humus bevat per 100 gram zo’n 6 gram koolhydraten. En omdat je ook niet gelijk een heel bakje wegknaagt, is dit absoluut een koolhydraatarme snack! Dippen kan natuurlijk ook met tomaatjes, wortel of paprika!

Caprese all the way!

Caprese bestaat uit mozzarella, tomaat en basilicum. En laat ik nou dol zijn op deze combinatie! Ik maak met regelmaat kleine prikkertjes met zo’n minibolletje mozzarella, een cherrytomaat en een blaadje verse basilicum. Zo simpel, zo lekker en ook gewoon vrolijk om te zien en te eten! Per 100 gram 3 gram koolhydraten, dus lekker doorsnacken met die hap!

Een gekookt eitje of omelet

Hoewel je een omelet natuurlijk niet zo makkelijk meeneemt of opeet, is een gekookt eitje wel weer een goed alternatief. In eieren zitten namelijk helemaal geen koolhydraten. Maar door de eiwitten vult het dan wel weer heel goed. Je mag gerust een ei per dag eten, dus wat houdt je tegen? Let wel op met de hoeveelheid zout. Als je teveel zout gebruikt ga je vocht vasthouden en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Gezonde, verantwoorde repen (Vegan)

In mijn zoektocht naar lekkere snacks vond ik ook dit recept voor Vegan ‘granola’ repen. Deze repen bevatten louter natuurlijke ingrediënten, relatief weinig koolhydraten maar geven een enorme bak aan energie. En zegt nou zelf, af en toe is zo’n reep met amandel, pindakaas en chocola veel lekkerder dan een stukje komkommer! Volgens het recept bevat 1 reep zo’n 9,6 gram koolhydraten. Dus als je de rest van de dag rustig aan doet, past het prima binnen je dieet.

Ben je niet zo’n keukenprinses, of heb je gewoon wat minder tijd? Ik ontdekte ook de Vegan Protein Bars van Fitshe. Deze repen met onder andere gojibessen, cashewnoten, dadels en kruiden zijn gewoon helemaal lekker kant en klaar en omhuld met chocolade! Sowieso al een pluspunt! In tegenstelling tot andere (eiwit)repen zijn alle ingrediënten natuurlijk, en dat vind ik wel zo’n fijn idee, zeker als je probeert goed voor je lijf te zorgen! Een reep bevat 15 gram koolhydraten, dus dat is wel aan de hoge kant, maar voor een keertje kan het best. Voor on the go is het een prima gezond alternatief!

Vega of Vegan

Ik merk dat ik steeds vaker naar een vega of vegan recept grijp. En omdat er tegenwoordig zoveel lekkere recepten zijn, heb je nooit het idee dat je echt minder lekker eet dan wanneer je wel dierlijke producten eet. Helemaal vega of vegan zal het voor mij niet worden, maar met regelmaat geen vlees of andere dierlijke producten eten helpt de wereld (en mijn lijn) natuurlijk ook al!

Pinterest is je held

Ik zeg het wel vaker, maar Pinterest is echt je go-to place voor allerhande lekkere recepten. Er staan echt duizenden koolhydraatarme of keto recepten op en je hebt zoveel keus dat er echt altijd wel wat lekkers te vinden valt. Om het je een stukje makkelijker te maken, heb ik een bord gemaakt met daarom al een hele verzameling koolhydraatarme snacks. Het enige wat jij hoeft te doen is te klikken, en eventueel te volgen, als je op de hoogte wilt worden gehouden van nieuwe recepten.

Uitgelichte afbeelding: Badulescu