Afgelopen week zag ik foto’s van mezelf van een optreden dat ik eerder die week had gedaan. Nou, ik kan wel zeggen dat ik een flink confrontatiemomentje had. Een confrontatie met mezelf welteverstaan. Mijn hemel, ben ik echt zo groot geworden? En daarom zeg ik nu: vandaag begin ik echt. Ik ga weer afvallen en mezelf mooi vinden.

Vertekend zelfbeeld

Toevallig las ik afgelopen week een nieuwsbericht over dat mensen meer spontane, onverwachte foto’s zouden moeten laten maken. Want op die foto’s zie je pas écht hoe je eruit ziet. En dat is waar. Op de foto’s van het optreden van afgelopen week zag ik mezelf zoals ik mezelf helemaal niet in de spiegel zie. De spiegel-ik is denk ik zomaar 20 kilo lichter, en leuker, fitter en mooier. En dat verschil vind ik te groot. Ik heb echt wat je noemt een vertekend zelfbeeld.

Hoe groot is de schade eigenlijk?

Nou, laten we zeggen: behoorlijk. Ik heb best wel even getwijfeld of ik dit hier wel wilde delen. Maar ik doe het toch. Het startgewicht is 103,8kg. OMG – het staat er echt. Ik ben van mening dat je voor niemand wat aan je lijf moet veranderen dan voor jezelf. Maar dit wil ik dus echt voor mezelf en daarbij kan ik echt wel af en toe een steuntje in de rug gebruiken. Op deze manier zijn jullie mijn stok achter de deur. Steek je vinger af en toe maar eens op en stel de vraag maar hoe het nu gaat. Of het een beetje opschiet. En of ik nog wel echt zo m’n best doe!

Wat ga ik dan eigenlijk doen?

Goede vraag. En eigenlijk heb ik nog helemaal niet echt een strijdplan. Een ding wat ik wel zeker weet, is dat ik moet gaan sporten. Niet alleen om fitter te worden, ook omdat ik het gewoon heel leuk en fijn vindt. En ik het ook echt wel mis. Ik sporrte voordat de meiden geboren werden best fanatiek. Toevallig is er bij ons nieuwe huis een sportschool op 100 meter afstand, dus daar ga ik me inschrijven en mijn endorfinespiegel weer op orde brengen. Mijn weegschaal drukte me ook nog even met mijn neus op de feiten. Mijn vetpercentage is sky high. Dus dat betekent eerst spieren kweken en daarna vet verbranden!

Nou, dat is in ieder geval vast gebeurd!

Of ik ook erg op mijn voeding ga letten? Ja, maar ik wil eigenlijk niet vast zitten aan een bepaald dieet. Wat ik wel weet, is dat ik de koolhydraten beter kan laten staan. Dus gematigd gebruik van aardappelen, pasta en brood en dan meer groenten en eiwitten. Eerst maar eens kijken of ik met deze stappen verbetering ga zien. Wel toevallig dat we afgelopen week op mijn werk zo’n leuke Mepal yoghurtbeker cadeau kregen. Die gaat dus zeker wel van pas komen als ik de boterhammen ga vervangen met kwark of yoghurt of andere lekkere dingen.

Oh, en misschien kan ik beter geen chocoladekoekjes meer bestellen bij Picnic. Details…

Afvallen is doelen stellen

Ik weet dat als ik wat wil bereiken ik haalbare doelen moet stellen voor mezelf. En dat kan ik op zich ook echt wel. Het uiteindelijke doel is toch wel om 20 tot 25 kilo minder te wegen. Puur en alleen omdat ik aan mijn lijf merk dat het allemaal veel te veel moeite kost. Maar dat afvallen gaat niet in een half jaar, daar neem ik echt de tijd voor.

Het eerste doel is natuurlijk onder de 100kg komen. Want mijn hemel wat wil ik daar graag vanaf. Ik zet er geen tijd voor, want ik heb nog geen idee hoe het zal gaan verlopen, maar hoe eerder hoe beter!

Het eerste tussendoel zou ik graag willen behalen voor begin december. Dan wil ik onder de 95kg wegen. Dan hebben we namelijk een uitstapje naar Disneyland, en voor elke kilo die ik daar minder mee hoef te zeulen zullen mijn heupen en rug me dankbaar zijn. En op zich, in drie maanden tijd zou dat best haalbaar moeten zijn. Mijn ervaring is dat afvallen tot de 10kg vrij gemakkelijk gaat en dat het daarna een stuk lastiger wordt.

Ik hou mijn voortgang ook bij in mijn Purpuz planner. Netjes iedere week plannen hoeveel ik wil sporten, welke dingen we gaan eten en hoe ik mijn doelen ga bereiken. Vooral het stappenplan in de Purpuz heeft voor mij ook wat stappen duidelijk gemaakt. Ik kom later nog een keer uitgebreid terug op de Purpuz planner, als ik je ook wat meer kan vertellen of de planner voor mij werkt of niet.

Updates over afvallen

De komende tijd ga ik je dus met regelmaat op de hoogte houden van mijn afvalperikelen. Natuurlijk zullen er ups en downs zijn, en wellicht ook wel wat ergernissen. Ook op Instagram neem ik je in mijn stories met regelmaat mee in wat ik zo allemaal doe. Volg je me daar al? Zo niet, klik even op volgen en kom me daar ook supporten!

Lees hier al mijn verhalen over het afvallen

liefs kirsten