Afgelopen week vroeg ik, voor een nieuwe blogserie, op Instagram naar de vragen die jij als moeder graag eens aan andere moeders zou willen stellen. En toen ging de Doos van Pandora open. Het blijkt namelijk dat heel wat moeders met dezelfde vragen zitten die ze eigenlijk niet zomaar aan een bekende zouden durven te vragen. Des te toffer vind ik het dat ze deze vragen dan wel bij mij in de vraagsticker achterlaten. Ik vind open- en eerlijkheid over het ouderschap namelijk ontzettend belangrijk en daarvoor zijn de antwoorden op deze vragen ontzettend belangrijk!

Wat moeders van andere moeders willen weten

De meeste moeders hebben best wel wat vragen aan andere moeders. Hoe pak jij dit aan, of hoe ga je hier mee om, zijn de meeste gestelde vragen. Maar waar komen die vragen nu vandaan? Elke moeder krijgt op een zeker punt te maken met een stukje onzekerheid. Hoewel er duizenden boeken zijn geschreven over opvoeding is er geen handleiding voor het ouderschap in jouw exacte situatie. Daarbij zien we om ons heen allerlei perfecte plaatjes en dat maakt ons onzeker. Waarom kan die ene moeder nou zonder moeite met 4 kinderen naar de dierentuin terwijl ik met mijn ene kleuter niet verder kom dan de speeltuin op de hoek? En waarom eten haar kindjes wel hun bordje met groentes leeg terwijl die van mij hun neus ophalen voor alles wat groen is?

Vergelijken is een b*tch

Je kan er maar beter gelijk mee kappen, want jezelf de hele dag vergelijken met iemand die je niet kent is natuurlijk onzinnig. Zeker als we het hebben over social media. Zeg nou zelf: het liefst post je over de leuke dingen in het leven en ga je natuurlijk niet al je eigen tekortkomingen on display zetten. Hoewel ik het zelf ook heel belangrijk vind om de leuke, en ook minder leuke, momenten van het leven met jullie te delen, kies ik er zelf heel bewust voor wat je wel of juist niet te zien krijgt. Ik kan inmiddels redelijk goed relativeren als ik de post van een ander zie. Ooit las ik eens op internet een interview met een moeder wiens peuterdochter de hoofdrol speelde in een enorm kinderfashion Instagramaccount. De prachtige foto’s waren echt niet allemaal in één keer gelukt en ook zij had te maken met driftbuien en andere peuterellende. Maar ja, dat liet ze natuurlijk niet zien op die foto’s!

Onzekerheden hebben we dus allemaal

Dat je bepaalde vragen hebt, is dus helemaal niet zo vreemd. Meestal gaat zo’n vraag over een onderwerp waar je je dus zelf onzeker over voelt. Misschien baal je wel van jezelf omdat je uit je slof bent geschoten, of vind je het lastig als jouw kinderen steeds ruzie maken. Je hebt zelf geen idee hoe je die problemen kunt aanspreken of oplossen. En als je om je heen kijk lijken er weinig andere moeders datzelfde probleem te hebben. Maar wat blijkt: er zijn zoveel moeders met dezelfde vragen. Zoveel moeders die zich ook afvragen of ze het wel ‘goed’ doen. Of hun lever er niet een stukje Instaperfecter uit zou moeten zien.

Het antwoord op die vraag is volmondig: nee.

Het leven is geen perfecte Instafeed dus laat je vooral niet gek maken dat het zo zou moeten zijn.

Een nieuwe wekelijkse blogserie

Vorig jaar deelde ik iedere vrijdag een ‘Verhaal op Vrijdag‘ en binnenkort wil ik een nieuwe blogserie starten waarin moeders al die vragen beantwoorden die andere moeders hebben gesteld. Een stukje eerlijkheid, een stukje openheid over het ouderschap en vooral een stukje herkenbaarheid: echt, je bent niet alleen. Zijn er vragen die jij graag aan andere moeders nog zou willen stellen? Laat dan gerust een reactie achter!

Op welke vraag zou jij graag een antwoord willen?

liefs Kirsten