Zoals je wellicht wel eerder hebt gelezen, hebben wij aardig wat plannen voor de tuin. De eerste stap is nu (eindelijk) gezet: half mei wordt onze nieuwe schutting geplaatst. En het was ook echt wel nodig. Toen we ruim twee jaar geleden ons huis kochten, stond de schutting al op de nominatie om vervangen te worden. En in die twee jaar is ‘ie er niet veel beter op geworden. Al meerdere keren stond ik in de keiharde wind en stromende regen de kapotgewaaide delen weer aan elkaar te binden. Hoog tijd voor actie!

Zo kan het niet langer

Inmiddels is het echt gedaan met de schutting. De laatste storm van een paar weken gelezen zorgde ervoor dat de trellisschermen echt compleet kapot gewaaid zijn. Niet zo gek hoor, want het hout was gewoon helemaal rot. We bespraken het met de buurman, die het vervangen gelukkig samen wil doen (lees: betalen), en we gingen op zoek naar een nieuwe schutting. Maar er is zoveel keus! Dus moet jij ook op zoek? Dan is het wellicht goed om eens goed over deze tips na te denken!

Wat voor schutting wil je?

Zoals ik al zei is er meer dan genoeg keus wanneer het om schuttingen gaat. Wij keken eigenlijk direct voor een houtbetonschutting omdat dat vooral heel stevig is, en de ontsnappingsmogelijkheden voor de honden worden hierdoor beperkt. Maar natuurlijk kun je zelf kiezen wat je mooi en functioneel vindt. Ga je voor hout, beton of gaaswerk? Wij kozen voor een combinatie van hout en beton en laten een trellisscherm (zo’n vakjesscherm waar je planten doorheen kunt laten groeien) terugplaatsen, zodat we nog wel af en toe tussen de schutting door de buren kunnen aanspreken.

Hoe ‘dicht’ de schutting wordt, en hoeveel je je tuin dus afschermt, heb je zelf in de hand.

Hoe hoog wordt de schutting?

Een schutting om een achtertuin mag wettelijk gezien 2.00m hoog zijn. Voor hogere schuttingen zul je bij de gemeente een vergunning moeten aanvragen, omdat dit dan als een ‘bouwwerk’ wordt gezien. Gelukkig zijn de meest gangbare schuttingen gewoon 2.00m of net iets minder hoog, zodat er vergunningsvrij geplaatst kan worden. Uit mijn hoofd gezegd wordt onze schutting 1.95m hoog. Dat is wat ons betreft hoog genoeg voor de privacy die wij willen. Het hoeft ook niet gelijkt een Chinese Muur te worden hè!

Moet er ook een poortdeur in komen?

Hou bij de berekening van je schutting ook rekening met het plaatsen van de poort. Die kan namelijk nogal eens een aardige deuk in je budget slaan. Poortdeuren zijn niet goedkoop maar tegenwoordig krijg je vaak wel kwalitatief goede poorten mét een degelijk cilinderslot erin. Hou bij het uitzoeken van je poortdeur ook rekening met de breedte van bijvoorbeeld je bakfiets of aanhangwagentje. Het zou sneu zijn als die er net niet door past. Meten is weten!

Komt de schutting op de erfgrens of op eigen grond?

Zoals ik eerder al zei, hebben wij goed contact met de buren. In het geval van onze schutting komt deze dan ook op de erfgrens en betalen we samen de kosten. Sta je op niet zo’n goede voet met je buren, dan mag je een schutting ook altijd op je eigen grond zetten. Hoewel dat wettelijk gezien gewoon mag, mits je onder de 2.00m blijft, is het wellicht wel goed om je buren hoe dan ook even te informeren. We kennen natuurlijk allemaal de burenruzies bij de Rijdende Rechter over zoiets simpels als een schutting. Voorkomen is beter dan genezen!

Zelf plaatsen of laten plaatsen?

Wij laten dit keer de schutting plaatsen door een erkend bedrijf. Dat scheelt ons in ieder geval heel veel tijd en indirect ook geld. En heel eerlijk? We hebben ook gewoon niet zoveel zin om zelf misschien wel een heel weekend bezig te zijn, veel te vloeken omdat het niet lukt en uiteindelijk nog niet tevreden te zijn met het resultaat. Dan laat ik veel liever een bedrijf komen die de schutting in minder dan een dag neerzet én me ook nog een aantal jaar garantie geeft. Wees je er wel van bewust dat je in de meeste gevallen zelf je oude schutting moet verwijderen en afvoeren en de grond ‘bouwrijp’ op moet leveren. Dat wil zeggen dat de werklui genoeg ruimte hebben om de nieuwe schutting te plaatsen en zich niet in allerlei bochten hoeven te wringen om niet op jouw perkplantjes te gaan staan.

Ga je wel zelf aan de slag, zorg dan voor een goede voorbereiding. Op Youtube zijn verschillende instructiefilmpjes te vinden en je kunt natuurlijk ook altijd advies inwinnen bij de bouwmarkt. En nog een gratis tip van mijn vader: als je de gaten voor de palen graaft, leg dan een stoeptegel onderin het gat. Zo kunnen de palen minder verzakken en blijft je schutting beter staan. Bij ‘natte’ ondergrond wordt overigens sowieso geadviseerd om de palen in het cement te gieten. Dit heeft eigenlijk hetzelfde effect als de stoeptegel. De voet van de paal wordt hierdoor breder zodat ‘ie niet meer wegzakt.

Ik kan zelf niet wachten tot de schutting bij ons staat. Uiteraard zal ik daar op mijn Instagram uitgebreid verslag over doen. Want echt, dit is hoe dan ook een enorme vooruitgang!

liefs Kirsten

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.

Foto door Pixabay via Pexels