Muziek maken is leuk, leerzaam en een hobby die je je hele leven lang kunt beoefenen. Maar wist je ook dat leren muziek maken en het bespelen van een instrument ook heel goed is voor de ontwikkeling van kinderen en ze daar op vele fronten profijt van kunnen hebben?

Jong geleerd is oud gedaan

Het is mij als jong kind al met de paplepel ingegoten. Ik kom echt uit een muzikale familie. Nou ja, van mijn vaders kant dan. Mijn opa speelde vroeger altijd op zijn accordeon en ook mijn vader heeft deze muzikale genen gekregen. Al vanaf dat ik jong bent speelde hij liedjes op de gitaar, piano en accordeon als hij thuis was. En ook op talloze familieaangelegenheden ontbrak de muziek niet. Zelf begon ik met zingen toen ik 5 jaar was en kreeg ik op mijn 7e blokfluitles, waarna ik al gauw, toen mijn handen groot genoeg waren, begon met saxofoonles. Jarenlang zat ik op les, in orkesten, in de schoolband, noem het maar op.

Muziek is mijn uitlaatklep en mijn liefste hobby en iets wat ik heel graag wil doorgeven aan mijn kinderen. Sowieso vind ik dat je als ouder je kind met verschillende dingen moet laten kennismaken, zoals het bijwonen van een concert. Ik denk echt dat het leren muziek maken of het bespelen van een instrument bijdraagt aan de ontwikkeling van kinderen. Ik vind het net zoiets als tweetalig opvoeden. Je geeft je kind echt iets mee wat ze in hun latere leven kunnen gebruiken.

Muziek maken helpt kinderen in hun ontwikkeling op deze manieren

Uit vele onderzoeken is gebleken dat het maken van muziek echt kan bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen. Er is zelfs aangetoond dat je zelfs beter kunt leren wanneer je muziek kunt maken. Een goed idee om eens naar deze voordelen te kijken!

Muziek maken bevordert de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden

Muziek maken vereist een combinatie van verschillende cognitieve vaardigheden, zoals luisteren, concentreren, geheugen en probleemoplossend denken. Kinderen die muziek leren maken, ontwikkelen vaardigheden op het gebied van ritme, melodie en harmonie. Dit stimuleert de hersenactiviteit en helpt bij de ontwikkeling van het geheugen en de aandachtsspanne. Daarnaast tonen onderzoeken aan dat kinderen die muziek beoefenen vaak beter presteren op gebieden zoals wiskunde en taalvaardigheid.

Muziek maken bevordert de emotionele ontwikkeling en zelfexpressie

Muziek is een uitlaatklep voor emoties. Kinderen kunnen hun gevoelens en ervaringen uiten door middel van muziek, zelfs als ze nog niet de woorden kunnen vinden om ze te beschrijven. Het leren bespelen van een instrument of zingen in een koor helpt kinderen om zichzelf uit te drukken op een creatieve manier. Het vergroot hun zelfvertrouwen en helpt hen bij het ontwikkelen van een gezond gevoel van eigenwaarde.

Muziek maken bevordert sociale vaardigheden en samenwerking

Muziek maken biedt kinderen ook de mogelijkheid om samen te werken en sociale vaardigheden te ontwikkelen. Of het nu gaat om het spelen in een band, een orkest of het zingen in een koor, muziek brengt kinderen samen en leert hen hoe ze moeten luisteren naar anderen, communiceren, samenwerken en rekening houden met de behoeften van anderen. Dit bevordert empathie, begrip en het vermogen om harmonieus met anderen om te gaan. Iets wat in het ‘echte’ leven natuurlijk ook hele handige vaardigheden zijn.

Muziek bevordert discipline en doorzettingsvermogen

Het leren maken van muziek vergt discipline en doorzettingsvermogen. Een instrument leren spelen gaat niet vanzelf en vereist oefening en veel herhaling. Maar doordat het, wanneer je er echt je best voor doet, steeds beter gaat, leert een kind dat door hard te werken te blijven proberen iets uiteindelijk toch lukt.

Muziek vermindert stress

Muziek maken kan een kalmerend en stressverlichtend effect hebben op kinderen. Het biedt een uitlaatklep voor spanning en helpt bij het verminderen van angstgevoelens. Door zich te concentreren op het maken van muziek kunnen kinderen even ontsnappen aan de dagelijkse dingen en en tot rust komen. Bovendien kan het spelen van muziek in groepsverband een gevoel van verbondenheid en plezier creëren, wat bijdraagt aan het algemene welzijn van kinderen.

Muziekinstrumenten geschikt voor kinderen

Beginnen met muziek maken kan op elk instrument. Er is geen geschreven regel dat een kind bijvoorbeeld eerst blokfluit moet gaan leren spelen voordat het iets anders kan gaan doen. Wat voornamelijk belangrijk is, is dat je kind iets gaat doen waar hij of zij echt in geïnteresseerd is, dan komt de rest vanzelf. Biedt het aan, geef keuze. Daarnaast, muziek maken moet leuk zijn. Spelend leren. Of lerend spelen, het is maar net hoe je het ziet.

Ons eigen huis ligt overigens vol met kleine (en grote) instrumenten. Dus regelmatig komt er een kind met een xylofoon, ukelele of schud-ei voorbij zetten, of ze gaan achter de piano zitten en maken hun eigen muziekjes. Het is een kennismaking met muziek, zonder enige druk erachter. Als ze straks wat ouder zijn, mogen ze zelf de keuze maken in wat ze gaan doen. Overigens hebben wij ook hele duidelijke regels waar ze wel en niet aan mogen zitten. Mijn saxofoons zijn bijvoorbeeld echt verboden terrein, terwijl ze dus wel gewoon op het keyboard mogen, mits ‘met de vingertjes en niet de vuisten’.

Wil jij ook je kinderen meer muziek aanbieden. Bij Thomann, een van de grootste muziekwinkels in Europa, heb ik een pagina gemaakt met allerlei leuke instrumenten en fijne accessoires voor kinderen. Van schud-ei tot tamboerijn en van Boomwhackers tot PBone. Neem er gerust eens een kijkje door op de afbeelding te klikken en doe leuke ideetjes op!

Muziek instrumenten voor kinderen.

Zelf niet zo muzikaal?

Ook als je zelf niet zo muzikaal bent, of nooit een instrument hebt leren bespelen, hoeft dat jouw kind niet in de weg te staan. Sterker nog, het kan zelfs een activiteit worden die jullie samen kunnen oppakken. Zeker als een kind serieus is in het willen leren bespelen van een instrument, is het juist heel fijn als het een steuntje in de rug krijgt en je bijvoorbeeld samen kunt oefenen. Zo help en versterk je elkaar en de band tussen ouder en kind. Daarnaast, wanneer is de laatste keer geweest dat jij ergens je tanden in hebt gezet?

liefs Kirsten

*Deze blog bevat affiliate links
Uitgelichte afbeelding via Pexels.com