Het nieuwe schooljaar is weer begonnen en wellicht heb je de eerste uitnodiging voor een gesprek op school alweer in je mailbox zitten. Maar wat is een startgesprek en waarvoor dient het? En wat moet jij daar vertellen? In deze blog help ik je op weg!

Wat is een startgesprek?

Het startgesprek (ook wel luistergesprek genoemd) is een gesprek van zo’n 10-15 minuten dat jij als ouder aan het begin van het schooljaar voert met de leerkracht(en) van je kind. Het is naast een één-op-één kennismaking met de leerkracht, ook het uitgesproken moment waarop jij als ouder mag vertellen over je kind.

Wat vertel je in een startgesprek?

In dit geval is het dus niet de leerkracht die over het kind vertelt (bijvoorbeeld naar aanleiding van een rapport) maar juist jij als ouder bent aan het woord en de leerkracht luistert vooral. Waarover vertel je zoal?

  • Belangrijke medische informatie
    Bijvoorbeeld een allergie – ook al staat het genoteerd in een dossier, dit soort dingen zijn ALTIJD goed om persoonlijk nog eens te vermelden.
  • De leerbehoefte van jouw kind
    Als ouder heb je vaak een goed beeld van wat jouw kind al kan. Is het thuis veel bezig met het schrijven van letters, of leest het boeken over een bepaald onderwerp, zijn dat precies dingen die je aan de leerkracht kunt vertellen. Zo kan een leerkracht daarop aansluiten in de klas.
  • De ervaring met school tot nu toe
    Hoe is de schoolervaring van jouw kind tot nu toe? Gaat het met plezier naar school? Zijn er in het verleden wellicht vervelende momenten geweest? Hoe ging het vorig jaar in de klas? Natuurlijk is er een overdracht geweest tussen de leerkrachten, maar het is fijn om ook even jouw kant van het verhaal te laten horen.
  • Hoe is jouw kind?
    Hoe is jouw kind buiten school? Waar liggen de interesses, welke sport doet het en welke bijzondere dingen kun je nog meer over je kind vertellen? De leerkracht vindt het vaak echt leuk om juist die dingen te horen, om zo een compleet beeld te krijgen van het kind.
  • Maak je je nog ergens zorgen over?
    We zijn en blijven ouders en dat betekent ook dat we ons soms zorgen maken om ons kind. Is er specifiek iets wat met school te maken heeft waar jij je zorgen om maakt, of speelt er juist in de thuissituatie iets vervelends? Vertel het aan de leerkracht. Je hoeft natuurlijk niet in details te treden als je dat niet wilt, maar kennis van ‘dat er iets speelt’ is voor de leerkracht wel zo fijn. Zo kan ze jouw kind nog beter begrijpen en begeleiden.

Is het kind ook aanwezig bij het startgesprek?

Sommige scholen kiezen ervoor om de leerling aanwezig te laten zijn bij het startgesprek. In dat geval met het kind zelf ook iets vertellen. Bijvoorbeeld over hoe hij of zij het vindt op school, wat de hobby’s zijn of wat het favoriete schoolvak is. Ook is het fijn om je kind zelf te laten vertellen wat ze moeilijk vinden op school.

Als leerkracht heb ik het altijd als fijn ervaren om het startgesprek met het kind erbij te voeren. Op deze manier geef je niet alleen de ouders de ruimte om te vertellen maar krijg het kind ook de kans om zijn behoeftes aan te geven. Wat willen ze eigenlijk leren en waar moet jij als leerkracht zeker rekening mee houden?

Zie je, zo spannend is een startgesprek nou ook weer niet. Het is vaak zelfs nog een hele kunst om je hele verhaal te vertellen in de korte tijd die er voor zo’n gesprek staat!

liefs Kirsten