Inmiddels gaat ook mijn jongste dochter naar de basisschool. En ja, zelfs als je zelf 18 jaar voor de klas hebt gestaan, is dat nog best spannend. Bij de overgang naar de basisschool hebben veel ouders vragen. Met mijn kennis als juf, mijn ervaring als ouder en met een beetje hulp van de informatie van diverse instanties heb ik geprobeerd de meeste gestelde vragen over het naar de basisschool gaan proberen te beantwoorden.

Wanneer gaat een kind naar de basisschool?

De meeste kinderen starten rond hun 4e verjaardag op de basisschool. Veel kinderen zitten voor die tijd op de kinderopvang, voorschool of peuterspeelzaal. De vergoeding voor deze manieren van kinderopvang stopt wanneer het kind 4 jaar wordt. Alleen in speciale gevallen kan een kind langer gebruik maken van de reguliere kinderopvang. Omdat kinderopvang natuurlijk niet goedkoop is, kiezen de meeste ouders om hun kind dus per hun 4e verjaardag naar school te brengen. Vaak worden er voor de 4e verjaardag nog een aantal wen-momenten ingepland zodat het kind alvast kan kennismaken met de leerkracht en het schoolgebouw.

Wanneer kan ik mijn kind op school inschrijven?

Officieel kan een kind pas vanaf 3 jaar op een school worden ingeschreven. Uiterlijk 10 weken voordat je kind 4 wordt dient het bij een school te zijn ingeschreven. Ter info: Er is een verschil tussen een aanmelding en een inschrijving. Je kunt je kind bij meerdere scholen aanmelden cq. op de wachtlijst laten zetten maar een aanmelding is geen garantie voor een inschrijving, zeker niet bij ‘populaire’ scholen in de buurt.

Vaak krijgen scholen namelijk veel meer aanmeldingen dan dat er leerplekken zijn en moeten er worden geloot. Op zo’n moment wordt er dan gekeken of het kind al oudere broers of zussen op school heeft, of naar het postcodegebied. In sommige gemeentes is er een speciaal inschrijvingsbeleid. Het is dus altijd verstandig om de website van je eigen gemeente eerst even te raadplegen!

Hoe kies je een school voor je kind?

De keuze voor een school is heel persoonlijk en voor iedere ouder spelen er andere factoren mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Afstand. Is de school dichtbij. Kun je er heen lopen, fietsen of moet je met de auto? Kan je kind als het wat ouders is veilig zelf naar school?
  • Denominatie. Vanuit welke geloofsovertuiging biedt de school zijn onderwijs aan? Je hebt bijvoorbeeld katholieke scholen, maar ook islamitisch of christelijk. Daarnaast is er ook openbaar onderwijs waar geloof geen rol speelt in de dagelijkse gang van zaken maar er wel aandacht wordt besteed aan kennis hierover.
  • Soort onderwijs. Op elke school leert een kind natuurlijk wat hij of zij in 8 jaar tijd zou moeten leren maar er zijn wel verschillende opvattingen over hoe dit gaat. Denk bijvoorbeeld aan de Vrije School, Jenaplan, Montessori of Daltononderwijs.
  • Populariteit. Onbewust zijn bepaalde scholen populairder dan anderen of staan ze in de sociale orde hoger op de ranglijst.
  • Schooltijden. Niet geheel onbelangrijk voor de werkende ouder.

Als je op zoek gaat naar een school is het natuurlijk goed om bij diverse scholen te gaan kijken. Vraag een kennismakingsgesprek of rondleiding aan en ga binnen de school kijken of het voor jou goed voelt. Zo hadden wij zelf voorkeur voor de ene school, maar hadden we er beiden na de rondleiding helemaal geen goed gevoel over. Uiteindelijk kwamen we terecht bij de school er direct naast, die we eigenlijk per definitie al hadden afgeschreven, waar we allebei heel enthousiast over waren en oprecht een goed gevoel kregen.

Houd ten alle tijden in gedachten dat je op zoek gaat naar een plek waar je kind de komende 8 jaar het grootste gedeelte van zijn tijd besteedt. Wat heeft jouw kind nodig? Waar voelt het zich thuis? Dat zijn veel belangrijkere zaken dan of het maar 2 minuten lopen is of dat je dan bij de populaire ouders hoort.

Wanneer is je kind leerplichtig?

Hoeveel veel kinderen al vanaf hun 4e verjaardag naar de basisschool gaan, is een kind pas leerplichtig vanaf 5 jaar oud. Dat betekent dat je tot die tijd gerust nog een keer buiten het seizoen op vakantie kunt gaan (uiteraard in overleg met de leerkracht) of je kind een extra dagje thuis houdt. Je zult merken dat veel 4-jarigen een vijfdaagse schoolweek erg vermoeiend zullen vinden. Een middagje thuisblijven is dan gewoon een optie, zolang je het maar wel even meldt.

Wat ook goed is om te weten: Een vijfjarige heeft, ondanks de leerplicht, de mogelijkheid om 5 uur per week thuis te blijven. Bijvoorbeeld wanneer een volledige schoolweek nog te vermoeiend is voor je kind. Voor deze uren hoef je officieel geen toestemming te vragen, maar je snapt dat het wel wenselijk is als je dit overlegt met de leerkracht. In de meeste gevallen wordt deze regeling alleen in ‘nood’ gebruikt.

Moet mijn kind zindelijk zijn voor het naar de basisschool gaat?

Ja en nee. De meeste kinderen zijn met 4 jaar al zindelijk en vaak is er dan ook geen probleem. Echter, zindelijkheid is niet iets wat je kunt afdwingen bij je kind en is dus ook geen harde eis van een basisschool. Natuurlijk geven zij wel aan dat het fijn is als het kind zelfstandig naar het toilet kan gaan. Veel scholen trekken een grens en geven aan dat zij bijvoorbeeld geen luiers verschonen maar dat zij bij een ongelukje natuurlijk wel even helpen met droge kleren aantrekken.

Heeft jouw kind nog moeite met zindelijkheid? Geef dat dat aan bij het kennismakingsgesprek met de leerkracht. Wij gaven dat zelf ook aan bij de jongste en de juf pakte dat gelijk op door vaste toilet-momenten in te plannen voor onze dochter. En ja, we hebben al wel natte kleren mee terug gekregen. Kan gebeuren. Wij zorgen dagelijks voor een setje droge kleren in de rugzak.

Hoe zit het met kinderopvang als mijn kind naar school gaat?

OP de meeste basisscholen zijn er drie soorten kinderopvang. De voorschoolse opvang, waar kinderen meestal tussen 7.00u – 7.15u kunnen worden gebracht. De tussenschoolse opvang (ook wel overblijf), die samen met de kinderen tussen de middag luncht. En tot slot de naschoolse opvang (BSO) die de kinderen opvangt na schooltijd.

Gaat je kind nu naar de kinderopvang en moet het, als het straks op school zit, gebruik maken van de voorschoolse opvang of BSO (buitenschoolse opvang)? Zorg dan dat je dit tijdig regelt. Zelfs als zitten beide soorten opvang bij dezelfde organisatie, het is niet zo dat kinderen van het kinderdagverblijf automatisch worden doorgeschoven naar de BSO.

Wat kost de basisschool?

Voor het onderwijs op de basisschool betaal je geen lesgeld. Echter kan een school wel een vrijwillige ouderbijdrage vragen. Zoals het woord al zegt is dit geen verplichte betaling al kiest het gross van de ouders er voor om dit wel te betalen. Van dit bedragen worden bijvoorbeeld activiteiten en uitjes bekostigd.

Indien je gebruik maakt van opvang voor of na school komen deze kosten natuurlijk ook nog op je bordje, als krijg je hier vaak wel een tegemoetkoming voor (kinderopvangtoeslag).

Wat heeft een kind nodig als het naar de basisschool gaat?

Uiteraard zorgt school voor alle leermaterialen die je kind nodig zal gaan hebben. Dingen waar je zelf voor moet zorgen zijn bijvoorbeeld:

School zal je van te voren laten weten of er dingen zijn die je zelf mee moet nemen. Twijfel je ergens over, vraag het dan even aan de leerkracht!

Wat moet een kind kunnen voordat het naar de basisschool gaat?

Het ene kind kan al tot 20 tellen of zelfs lezen als het op school komt, het andere kind kan nog geen potlood vasthouden. Dat is nu eenmaal omdat elk kind zich anders ontwikkelt. Dit heeft natuurlijk te maken met de eerste 4 jaar van zijn leven. Lezen ouders veel voor, is er leerzaam speelgoed in huis aanwezig, wordt het kind gestimuleerd om nieuwe dingen te leren of gaat het bijvoorbeeld naar het kinderdagverblijf of peuterspeelzaal waar een kind ongemerkt al veel dingen oppakt?

Het is fijn als je kind bijvoorbeeld zelfstandig naar het toilet kan, zichzelf kan aan- en uitkleden (voor bij de gymles), even op zijn beurt kan wachten, naar een ander kan luisteren etc. Maar laten we eerlijk zijn: er zijn ook heel veel kinderen die deze dingen pas op school leren. En dan is ook goed! Lees ook deze 10 tips voor de eerste schooldag!

Wat zijn wendagen?

Voordat je kind echt gaat starten op de basisschool, mag het voor zijn vierde verjaardag vaak een paar dagen in de klas komen wennen. In overleg met de leerkracht plan je zelf een aantal momenten zodat je kind kan gaan wennen aan hoe het er op school aan toe gaat. De ene school kiest ervoor om dat een dagdeel te doen, de andere school zegt: laat ze maar gelijk de hele dag komen. Kijk naar wat jouw kind aankan en bespreek dit met de leerkracht.

Wat moet je als ouder zeker niet vergeten?

Als je kind naar de basisschool gaat, komt er ook als ouder veel op je af. Zelf heb ik natuurlijk jaren in het basisonderwijs gewerkt en ben ik bekend met het reilen en zeilen binnen een school maar voor veel ouders is de gang van zaken nieuw. Een aantal tips:

  • Zorg dat je weet hoe je met de school communiceert. Sla het telefoonnummer op in je telefoon. Zorg dat je het e-mailadres van de leerkracht kent. Download apps zoals Parro, Schoolbord of Socials Schools als je school daar gebruik van maakt en gebruik ze ook!
  • Schrijf gelijk alle vrije dagen, vakanties en studiedagen in je agenda. Geen grap, echt doen. Thank me later.
  • Je kind zal, zeker de eerste weken, echt vermoeid zijn als het uit school komt. Plan na schooltijd niet gelijk zwemles, hobby’s, playdates of andere activiteiten. Laat je kind lekker tot rust komen. Een paar weken iets eerder naar bed is ook geen overbodige luxe trouwens.
  • Als je vragen hebt, of iets niet begrijpt, spreek iemand aan. De leerkracht of een andere ouder kan je vaak verder helpen!

Verandering hoort er bij

Als je kind naar de basisschool gaat verandert er echt iets in je dagelijkse leven. Ineens hebt je niet meer de mogelijkheid om samen lang in bed te blijven liggen op je vrije dag en kun je ook niet meer doordeweeks allerlei leuke uitjes plannen. En erger: je gaat de komende jaren echt alleen nog maar in het hoogseizoen op vakantie. Maar ook zul je merken dat je kind zal veranderen. Het komt ineens thuis met verhalen, liedjes en vooral taal die jij nog niet kende en ook het gedrag kan veranderen of je kind kan ineens een terugval hebben in bijvoorbeeld zindelijkheid. Het hoort er allemaal bij.

Heb je aan deze blog nog iets toe te voegen of heb je nog een vraag? Je kunt hieronder altijd een reactie achterlaten! Wil je liever privé een vraag stellen? Stuur me dan een berichtje via het contactformulier of een DM op Instagram!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.