De tijd van postzegels en sigarenbandjes verzamelen is echt voorbij. Met de steeds groter wordende interesse voor tv-series en films is er een nieuw verzamelproduct: de Funko Pops. Deze figuurtjes zijn immens populair onder verzamelaars en fans. Maar wat zijn Funko Pops en wat kun je er mee?

Wat zijn Funko Pops?

Funko Pops zijn verzamelbare vinylfiguren, ongeveer 10 cm groot, met een kenmerkend groot hoofd en een klein lichaam. Ze worden geproduceerd door het Amerikaanse bedrijf Funko, dat in 1998 werd opgericht en aanvankelijk begon als een bedrijf dat bobblehead-poppen produceerde. De Funko Pop-lijn werd in 2011 gelanceerd en is sindsdien ontzettend populair geworden.

Wat Funko Pops zo bijzonder maakt, is de enorme diversiteit aan personages die ze vertegenwoordigen. Van populaire stripboekhelden en filmiconen tot tv-personages en zelfs muzieklegendes, er is voor vrijwel elke interesse en fandom wel een figuur. Zo heb je bijvoorbeeld funko pops van de serie Stranger Things of Harry Potter. Hierdoor hebben verzamelaars de mogelijkheid om hun favoriete personages uit verschillende films of series op een leuke manier in huis te halen.

De meeste verzamelingen zijn kostbaar. En daar onderscheiden de Funko Pops zich. Het leuke aan deze poppetjes is, is dat ze best heel betaalbaar zijn. Er zijn natuurlijk verschillende soorten en maten, met elk hun eigen prijs, maar ook voor mensen met een wat krapper budget is het mogelijk om Funko Pops te verzamelen. Zeker als je je ogen openhoudt, zul je zien dat je de popjes overal tegenkomt en ze regelmatig ergens in een aanbieding voorbij komen (kijk bijvoorbeeld eens bij Kruidvat of Action).

Wat is er zo leuk aan het verzamelen van Funko Pops?

Wat is er zo leuk aan het verzamelen van iets? Dat kan natuurlijk alleen een echte verzamelaar je vertellen. Mensen verzamelen de Funko’s omdat ze de poppetjes leuk of schattig vinden of juist omdat ze ontzettend fan zijn van een bepaalde film of serie en daar gewoon zoveel mogelijk leuke spullen van willen verzamelen. Ik denk dat er weinig mensen zijn die Funko Pops sparen voor de Funko Pops, maar juist hun collectie uitbreiden wanneer er weer een nieuwe aanvulling is van hun favoriete personages.

Wat doen verzamelaars met Funko Pops?

  1. Verzamelen en uitstallen: veel verzamelaars hebben planken of vitrinekasten vol met de poppetjes. Naast verzamelen zijn ze natuurlijk ook heel leuk als decoratie in een (thema)kamer.
  2. Ruilen en verkopen: zoals bij elke verzameling is er mogelijkheid tot handel. Er zijn speciale ruilbeurzen en online platforms om te ruilen of te verkopen. En gelijk als aan andere verzamelingen, zijn er hele kostbare exemplaren die voor duizenden euro’s worden verhandeld. Misschien is zo’n verzameling dus best een goede investering!
  3. Personaliseren: Het maken van unieke Funko’s is ook populair. Sommige fans voegen kleine accessoires toe aan het uiterlijk van hun poppetjes maar er zijn ook mensen die de poppetjes compleet zelf schilderen om echte unieke exemplaren te maken.

Meer dan een poppetje

Het is duidelijk dat Funko Pops niet zomaar een paar plastic poppetjes zijn. En waar de een ze ziet als verzamelobject, ziet een ander ze juist als schattige decoratie. Het is in ieder geval een manier om de huidige popcultuur te laten zien. Een popcultuur waarin er steeds meer mensen plezier halen uit het gaan naar beurzen zoals Comic Con, zich verkleden als fantasiefiguren en veel werk stoppen in het maken van deze kostuums. Een cultuur waarin iedereen vooral zichzelf mag zijn, of nou ja, zichzelf.. Een cultuur waarin iedereen mag bepalen waar hij of zij zich goed bij voelt en ook deze bijzondere verzamelpoppetjes spelen daar een bijzondere rol bij.

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.

Photo by Myrlene NUMA on Unsplash