Het snotterseizoen is aangebroken en ook de griep houdt flink huis. Slapen kan heel lastig zijn voor een kind dat ziek is. Slaapcoach Heleen vertelt je in deze blog hoe je daar mee om kunt gaan.

Mijn kind is ziek en daardoor weet ik niet wat ik moet doen met zijn slapen

Er zijn weinig dingen zo zielig als kindjes die ziek zijn. De gemiddelde snotneus is al niet fijn als je kindje verkouden is en daardoor slecht slaapt, maar als je kindje echt ziek is, is het vaak nog net een tandje erger. En zeker als je kindje nog klein is zie je ook aan ze dat het allemaal niet fijn is. Ze weten zich geen houding te geven, zijn flink onrustig, mopperen (veel) meer dan gemiddeld. Soms wordt er ook nog slechter gegeten en gedronken en slaapjes kunnen ineens een ding zijn. Het is niet gek dat je als ouder onzeker van wordt. 

Het is niet erg om mee te gaan in het ritme van je kindje

Je wilt het beste voor je kindje. Alleen wat is nou het beste? Logisch dat dat een beetje zoeken is. Als je kindje ziek is mag je zeker wat meer met je kindje meevaren. Laat je kindje zijn fles staan? Probeer het 5 of 10 minuutje nog een keertje, maar als je kindje geen honger heeft is dat wat het is. Een fles of hapje forceren is geen goed idee. Je kunt dan beter later op de dag een extra (kleiner) flesje aanbieden als je je zorgen zou maken dat je kindje te weinig drinkt of eet. Ook als het gaat om slapen kun je prima met je kindje meegaan. Het is logisch dat je kindje eerder moe is, zijn lijfje is immers hard aan het werk. Bied je kindje dan ook de kans te geven om wat meer te slapen, maar overdrijf het niet. Probeer nog steeds overdag maximaal 3 uur aan een stuk te laten slapen. 

Hou in de gaten hoe je kindje zich gedraagt en trek aan de bel als je het niet vertrouwt

Het kan zijn dat je kindje niet zichzelf is. Dat je dingen ziet die je kindje normaal nooit doet. Probeer rustig te blijven en bied meer troost. Je kindje zal er ook behoefte aan hebben. Zie je echter dingen die je niet vertrouwt? Dan is het altijd verstandig om aan de bel te trekken en te overleggen met bijvoorbeeld de huisarts. Laat jouw kindje zich niet troosten? Of krijg je er nu juist lastig contact mee? Merk je dat je kindje slap is of weinig energie vertoont? Krijg je er een onheus gevoel van en voelt het niet oké? Overleg dan altijd. Als is het maar voor je eigen gemoedsrust om zeker te weten dat je niets over het hoofd ziet. Als jij gerustgesteld bent en vertrouwen hebt kun je vaak je kindje ook beter troosten.

Hoe zit het met slechte gewoontes aanleren

Heel veel ouders die ik spreek zijn bang dat hun aan slechte gewoontes gewend raakt. Hoe moeten ze daar dan mee omgaan? Mijn advies is om dat los te laten zolang je kindje echt ziek is. Je wil namelijk dat er alle ruimte is voor herstel. Dus als je merkt dat je kind ziek is en eigenlijk alleen rustig is bij jou en fijn bij of op jou wil slapen, bied dan een dutje op jou aan. Slaap heeft dan zeker de voorkeur boven koste wat het kost vast willen houden aan ‘goede slaapgewoonten’. Als jouw kindje voordat hij ziek werd in een goed ritme zat, zelfstandig in slaap kon vallen en een mooie slaapbasis had zal je zien dat je daar ook gemakkelijk naar terug kunt. Zodra het ziek zijn over zijn hoogtepunt heen is kun je kijken waar het weer lukt om terug te gaan naar de basis. Je kunt kijken of je kindje weer wat langer wakker kan zijn, zelfstandig in slaap kan vallen in zijn eigen bedje en jouw aanwezigheid niet meer nodig heeft. 

Slaapcoach voor jonge kinderen.

Hi. Ik ben Heleen van Beers. Slaapcoach en founder van One Two Dream. Daarnaast ben ik mama van 3 kindjes van 7, 5 en bijna 7 maanden. 3 schatten van kinderen die me soms tot het uiterste weten te drijven. Ik ben een gestructureerde chaoot die heel graag mensen helpt. Mijn missie als slaapcoach is dan ook om ouders te begeleiden in hun zoektocht naar fijne slaapgewoonten en een gezond slaapritme. Waarbij ik ga voor duidelijk, praktisch en vooral liefdevol. Want er is bijna niets zo mooi als een slapend kindje (na een vermoeiende dag). De liefde die je dan voelt, maakt het het allemaal waard. 

Ben jij benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Check vooral mijn website www.onetwodream.nl of volg mij op mijn socials; @onetwodream_slaapcoach op Instagram