Wat is het heerlijk hè, knuffelen met zo’n klein wezentje dat helemaal in je nek kruipt en het liefst alleen maar op jou in slaap valt. De grote lach die je krijgt als je je hoofd boven de box of wieg laat zien. De tevreden slaapjes na een lekkere fles melk. Maar laten we nu gewoon even eerlijk zijn. Baby’s zijn ontzettend leuk maar de volgende zaken ga ik dus echt niet missen van de babytijd.

Is jouw gezin compleet?

Naar aanleiding van een van de Moeder Zijn Volgens blogs, stelde ik op Instagram de vraag aan mijn volgers of zijn het aantal kinderen hebben dat ze ook echt graag wilden hebben. Veel moeders zeiden toen dat ze eigenlijk wel oké zijn met het aantal kinderen dat ze nu hebben. Zoals je weet heb ik twee dochters en ik moet zeggen, het is hard werken. Vroeger zei ik altijd dat ik graag een groot gezin wilde, omdat me dat nou eenmaal heel gezellig leek. Maar nu ik er dus twee heb, vind ik het eigenlijk wel prima zo. Nova is inmiddels bijna 3,5 jaar en gaat komend jaar naar school wat mij ook weer meer tijd en ruimte geeft om dingen voor mezelf te doen. En daar kijk ik oprecht heel erg naar uit. de afgelopen 6 jaar stonden in het teken van kleine kinderen en het is nu tijd om meer aan mezelf te gaan werken. Ik vond het dan ook wel leuk om dit onderstaande lijstje eens op te frissen, want hoe lief en schattig baby’s ook zijn, er zijn genoeg dingen die ik zeker niet ga missen aan de babytijd.

1 – Gebroken nachten

Met stip op 1 staan natuurlijk de gebroken nachten. Nu heb ik met Nova echt niets te klagen, want die sliep na 4 weken dus volledig door. Maar ik kan me nog goed herinneren van Pippa dat ik nacht aan nacht naast haar bedje zat, flesjes zat te geven, in slaap zat te wiegen of de zoveelste luier aan het verschonen was. En ik weet ook hoe ik me dan overdag voelde wanneer ik ook alleen was met haar. Belabberd. Dus mama’s, offer je niet altijd maar op. Je baby heeft ook een papa. Ik merk ook dat ik het ouderschap een stuk beter aan kan nu ik gewoon goed slaap. Slaap is gewoon belangrijk, simpel.

2 – Gele poepluiers tot aan de nek

Baby’s poepen. En wurmen zichzelf alle kanten op, zeker in autostoeltjes. En dit alles in combinatie met elkaar zorgen voor verschrikkelijke poepexplosies tot aan de nek. Gat-ver-damme. En zie dat maar weer eens schoon te krijgen als je onderweg bent. Ook kreeg ik nog als input de zure tanden- en kiezenluiers. Nu hebben we daar hier in huis niet zo erg last van gehad gelukkig, maar ik kan me voorstellen dat dat ook echt smerig is!

3 – Alles in een schema van 3 uur rond proppen

Wat ik echt erg vervelend vond aan de beginperiode van baby’s is dat je alles in een tijdschema van 3 uur (of met een beetje pech, nog korter) moet plannen. Waarbij je dan rekening moet houden met voeden, boeren, slapen, luier verschonen en ook nog je dingen moet doen zoals boodschappen, je huis schoonmaken en opruimen en zoiets simpels als douchen. Ik ben blij dat ik daar inmiddels vanaf ben. Al moeten we het nu in het schoolrooster proppen.

4 – Huilen om weet ik wat

Oh, wat voel je je machteloos als je baby maar niet wil ophouden met huilen. Luier gecheckt, fles gegeven, boer gelaten – alles gedaan maar er komt geen eind aan het huilen. Zit er een windje dwars? Heeft ze pijn? Wat is er toch aan de hand? Dit zijn echt de momenten dat ik het ouderschap het allerzwaarst vind. Dat je zo graag alles wil wegnemen maar dat je het gewoon niet weet. Natuurlijk wordt er hier nog steeds flink wat afgehuild maar de dames kunnen inmiddels gelukkig wel beter duidelijk maken wat er aan de hand is.

5 – Alleen maar tillen

Zelf ben ik, na een ongelukje met paardrijden en snowboarden, niet gezegend met een goede rug en schouders. Het constant optillen en vasthouden van een baby is voor mij dus echt een crime. Zeker ook omdat baby’s altijd het liefst zó gedragen worden, dat dat voor mij niet zo ergonomisch uitpakt. Echt, dat moment waarop ze gewoon zelf lopend overal mee naar toe kunnen, je niet meer hoeft te tillen of te kinderwagen mee hoeft te slepen. GOUD!

6 – Nooit binnen 5 minuten de deur uit zijn

Waar je zonder kinderen nog wel eens op tijd kon komen als je een tikkie aan de late kant was, is dat met baby’s wel echt verleden tijd. Heb je genoeg voeding bij je, schone kleertjes, luiers, billendoekjes, zonnebrandcreme en hydrofiele doeken? Echt hoor, ik ben blij dat ik niet meer voor elk uitstapje een complete volksverhuizing meer hoef te plannen!

7 – Overal vlekken

Laten we vooropstellen: ik ben absoluut niet de ideale huisvrouw. Dus ik vergeet ook nog wel eens wat te wassen. Babykleertjes met poepvlekken enzo. Dat staat dan in een emmertje in de week, maar inmiddels al zo lang, dat de vlekken er gewoon ingetrokken zijn. Of dat de vlekken van de Vanish er in zitten. Oh, en vergeet de vlekken op je eigen kleding niet. Kots en poep galore… Zo droeg ik eens een nieuwe jurkje toen ik Pippa, toen nog baby, een fruithapje gaf. Lang verhaal kort: dat jurkje kon ik nooit meer aan.

8 – Luiers in het algemeen

Hoewel het er natuurlijk gewoon bijhoort, is het verschonen van luiers ook niet echt mijn hobby. Maar vooral ook dat moment dat je kan stoppen met het kopen van luiers. Ik denk dat ik daarna maar een jaar lang het geld wat ik niet meer aan luiers uitgeef in een potje doe (haha, pun intended) en daar wat leuks van ga doen met de meiden. Want hoewel ze natuurlijk hard nodig zijn, zijn luiers voornamelijk gewoon duur. (Gratis tip: check hier waar de luiers in de aanbieding zijn!)

9 – Rekening houden met slaapjes

Je hebt van die baby’s (en dreumesen) die overal kunnen slapen. Je legt ze neer, de oogjes gaan toe en weg zijn ze. Jammer joh. Mijn ervaring met Pippa is dat ze het allerliefst in haar eigen bedje lag om te slapen. Wat het de deur uit gaan ook weer een extra dimensie van moeilijkheid geeft. En heb je dan ook nog vriendinnen met kinderen die het liefst ook alleen maar in hun eigen bed slapen, maak je borst dan maar nat! Nova was hier gelukkig een stuk makkelijker in, maar toch. Het blijft onhandig.

10 – De tijd die nooit meer terugkomt

Het allerstomste aan de babytijd is eigenlijk nog wel dat ‘ie zo snel voorbij gaat. Want hoewel er heel veel dingen zijn die ik met veel liefde uitzwaai, stiekem ga ik het toch wel weer missen. Het kleine lijfje tegen je aan, de kleine flesjes melk, de heerlijke bubbel waar je in kunt. Ah, wacht. Die verrekte sentimentele hormonen. Die ga ik zeker ook niet missen!

Zo, dat was een aardige opsomming van dingen die ik niet ga missen aan het eerste jaar van een baby. Wat ga jij zeker niet missen aan de babytijd?

liefs Kirsten

Uitgelichte afbeelding: Pixabay