Afgelopen week vertelde ik jullie over mijn voornemens om een aanzienlijk aantal kilo’s te gaan afvallen. Na het zien van een aantal spontane foto’s ging er een knop bij me om. Zo wil ik er niet langer uitzien. En zo gezegd, zo gedaan, ik ga er wat aan doen!

De eerste week

De eerste week is eigenlijk altijd het stomst en het leukst tegelijk. Je zit vol goede moed maar je beseft je ook dat je een aantal hele lekkere dingen gewoon moet laten staan of met heel beperkte mate moet eten. Ik moet zeggen, ik kan de knop altijd heel rigoureus omzetten. Als ik iets echt wil, dan heb ik ook echt het doorzettingsvermogen van een bulldozer. Goeie vergelijking trouwens, want op dit moment voelt mijn lijf als een bulldozer. Of overreden door eentje, dat kan ook.

Ik ben ook gelijk twee keer op de sportschool geweest waar ik lid ben geworden en heb een lesje Yoga en Latin Dance meegepakt. En eerlijk, bij beide lessen kwam ik mezelf behoorlijk tegen. Bij Yoga omdat ik echt niet meer zo lenig ben als 3 jaar geleden maar met regelmatig doen komt dat wel weer. Bij de Latin Dance omdat ik na de warming up al stond te puffen omdat ik het zwaar vond. Nog een lange weg te gaan dus!

Rustig beginnen in de sportschool

Afvallen op het juiste moment

Ik heb altijd een soort van momentum nodig om goed te starten. Die goede reden had ik al, maar een omgooi in het dagelijkse leven helpt wel goed. Ik begon met opletten op mijn eten op mijn eerste werkdag na de zomervakantie. Op een werkdag, zeker op de eerste na de vakantie, heb ik echt geen tijd om tussendoor te snaaien. Ik ben gewoon de hele dag bezig en zit geen moment op m’n kont. Tijdens de lunch vertelde ik een aantal collega’s openhartig over mijn afvalpoging. En wat bleek: twee van hen doen hetzelfde en deelden een aantal goede tips met me!

Wat eet je dan zoal?

Waar ik vooral op probeer te letten is dat ik minder koolhydraten (= overwegend suikers) binnen krijg. Ik weet dat dat mijn grootste boosdoener is. Overigens ben ik absoluut niet van plan géén koolhydraten meer te eten of een Keto-dieet te gaan volgen. Ik ben van mening dat ik de juiste balans moet vinden tussen wel en geen koolhydraten eten. Ik vervang de broodmaaltijden dus voor andere dingen. Ik begin de dag nu vaak met een grote bak kwark met wat fruit er door gesneden. Lekker fris, en het vult goed. Dat vind ik overigens helemaal geen straf want ik ben dol op ‘kale’ kwark en yoghurt.

Als lunch grijp ik nu sneller naar een eitje, of rauwkost met humus. Dat is sinds mijn zwangerschap van Nova echt mijn nieuwe lievelings. Reepjes komkommer met een likje humus, heerlijk! Daarnaast nog wat tomaatjes, een paar plakjes kipfilet of een restje van het avondeten. Ik bakte ook nog courgettepannenkoekjes met wat kaas. Lekker hartig. De lunch gaat dus prima.

Het avondeten vind ik lastiger

De balans te vinden bij het avondeten vind ik wat lastiger. De Vent is dol op alles wat vol zit met koolhydraten. Op zich niet vreemd, hij heeft fysiek werk dus heeft na een lange werkdag ook gewoon HONGER en dan hoef ik niet aan te komen met een salade, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik heb er deze week voor gekozen om voor hem en de kinderen gewoon te koken.

  • We aten onder andere kipfilet, worteltjes, courgette en aardappeltjes uit de airfryer. Van die laatste heb ik ongeveer een halve portie genomen van wat ik normaal eet.
  • De Vent en de Peuter aten Pannenkoeken! Voor mezelf maakte ik pannenkoekjes van haverzemelen, een recept van het Dukandieet.
  • Ook aten we ‘gewoon’ een pokebowl met komkommer, kipblokjes, surimi en zeewiersnippers.
  • Koude wraps met zalm, kip of ei en veel salade
  • Ook nog een avondje roerbak met kip, boontjes en broccoli en wat noedels.
  • Zondagavond aten we als weekendafsluiter wafels met spinazie en feta
  • En tot slot maakte ik een ENORME pan met tomatensoep van de tomatenoogst uit eigen tuin.
Pan prima door voor dieetvoer toch? 😉

En ben je nu ook echt afgevallen?

Nu kun je zien dat de avondmaaltijden echt niet allemaal heel koolhydraatarm waren. En dat vind ik ook wel prima. Ik wil niet die moeder zijn die iedere avond een salade zit weg te kauwen terwijl de rest van de familie een stevige maaltijd wegwerkt. En al met al is het deze eerste week heel goed gegaan. Er is namelijk 2,2 kilo vanaf en 1,1% vet! En als ik het goed omreken, is hetgeen dat ik ben afgevallen allemaal vet. Een resultaat om heel blij mee te zijn en ik hoop dat ik deze week ook nog een mooie slag kan slaan. De eerste kilo’s zijn natuurlijk altijd het makkelijkst. Maar hé, weg is weg!

Wil je meer lezen over afvallen of heb je goede tips, leuke koolhydraatarme recepten of wil je gewoon wat kwijt? Laat gerust een leuke reactie achter een lees ook de andere artikelen!

Lees ook:
Vandaag begin ik echt! Over afvallen en mezelf weer mooi vinden
Afvallen: hoe het allemaal zo uit de hand liep

liefs kirsten