De laatste tijd denken we wat meer na over onze geldzaken. We hebben het financieel prima, kunnen sparen voor grotere uitgaven en hebben een buffertje voor als er iets direct vervangen dient te worden. Maar er knaagt toch ook wel iets. Want waar je vroeger soms wel 4% rente kreeg op je spaargeld, staat die rente nu op een all-time dieptepunt. Het geld op de bank laten staat doet dus eigenlijk niets voor je. Wij bekijken op dit moment dus andere manieren om ons geld wél voor ons te kunnen laten werken.

Geld investeren

Het allerbeste is natuurlijk om je geld zo te investeren dat je er later een rendement uithaalt. Maar met alle investeringen is er natuurlijk ook een risico om geld te verliezen. Het is dus een goed idee om te bekijken hoe je je geld zodanig kan verdelen dat je niet al te grote risico’s loopt. Geïnspireerd door Judith van Hip & Hot ben ik me eens gaan verdiepen in Crypto. Dit zijn digitale munteenheden dit op dit moment echt enorm in opkomst zijn. De bekendste crypto is denk ik wel de Bitcoin. De waarde van Bitcoin is in de afgelopen jaren enorm gestegen en veel mensen hebben hier dus ontzettend veel geld mee verdiend. Op dit moment staat de waarde erg ‘gunstig’ en is het een goed moment om in te stappen.

Maar beleggen is best wel spannend

Beleggen in aandelen of crypto brengt natuurlijk wel een risico met zich mee. Je kunt veel geld verdienen maar je kunt natuurlijk ook je gehele inleg kwijtraken. Ik ben daarom ook echt wel terughoudend in het beginnen met beleggen. Ik ben geïnteresseerd maar wil niet gelijk duizenden euro’s moeten inleggen. Gelukkig kun je bij crypto ook met kleine bedragen beginnen en kun je het risico dat je neemt beperken. Ik denk dat ik het op deze manier dus wel zou willen proberen, maar ik moet me er zeker eerst nog verder in verdiepen.

Het kopen van goud

Een nieuwe manier die ik tegenkwam in mijn zoektocht was het beleggen in goud. Of nou ja, het kopen daarvan. Nu moet je dus niet direct naar de juwelier racen en een paar mooie kettingen kopen die je dan bij een hogere goudprijs weer kunt verkopen bij een goudhandelaar. Je kunt dit op een veel betere manier doen zoals je hier kunt lezen in deze uitleg over goud kopen. Goud is iets wat al eeuwenlang van grote waarde is en ook zal blijven. Dus als je wat minder vertrouwen hebt in de crypto, zou goud een goede optie kunnen zijn. Wat ik er zo van begrijp is het investeren in goud wel iets wat je voor de langere termijn doet, dus bedenk goed hoe en of je hiermee begint.

Hoe kun je het risico bij beleggen beperken?

Als je een beetje logisch nadenkt, is beleggen helemaal niet risicovol. De gouden tip is natuurlijk dat je nooit met al je spaargeld moet beleggen. Hou altijd een appeltje voor de dorst achter de hand. Net als in het casino kun je geld blijven inleggen, maar je kunt ook een vast bedrag gebruiken voor je inleg. Dat is het geld dat je zou kunnen verliezen, daar moet je je bewust van zijn.

Maak je winst? Dan kun je twee dingen doen. Je kunt je winst ‘eruit’ halen, of je legt (een gedeelte van) je winst weer in om nieuwe aandelen of crypto te kopen. Zo word je inleg hoger, maar valt er ook meer rendement te behalen. Maar hoe hoger je inleg, des te meer verliezen kun je lijden.

De vraag blijft altijd: met welke bedragen voel jij je nog comfortabel? Voor de een zal dit gaan om 100 euro, voor weer een ander misschien wel 10.000 euro of meer. Hierin is voor iedereen de (financiële) situatie anders en is er geen goed of fout.

Doe jij aan beleggen? Heb je tips of blogs die ik zeker zou moeten lezen, laat ze dan achter in de reacties!

Deze blog kwam tot stand door middel van een samenwerking.