Hoe vergaat het Marie Melzer als in Duitsland de NSDAP steeds meer macht krijgt? Met haar Joodse achtergrond weet ze dat ze misschien over niet al te lange tijd meer veilig is. In De Belofte van het weesmeisje neemt ze dan ook een drastisch besluit en verlaat ze Duitsland.

Waarom dit boek?

Na het lezen van de eerste vier delen van de Weesmeisje serie (in het Duits ‘Die Tuchvilla’) moet ik toegeven dat ik niet heel happig was op het lezen van nog komende delen. Ik was een beetje Weesmeisje-moe. Waar de eerste delen echt interessant en spannend waren, vond ik deel drie en vier nogal traag. Maar ja, als je eenmaal hebt geïnvesteerd in een serie, lees je ‘m toch af. Of nou ja, lees je eerst deel 5, en komt deel 6 ook wel een keertje. De eerste boeken heb ik op papier gelezen, maar mede doordat mijn liefde een beetje over was, had ik deel 5 nog niet gekocht. Toen ik zowel deel 5 al deel 6 op Kobo Plus zag verschijnen, heb ik ze toch maar op mijn ereader gezet.

Ik las dit boek gratis via Kobo Plus

Het verhaal in het kort

Net nu Duitsland de crisis na de Eerste Wereldoorlog weer een beetje te boven is gekomen, is er weer onrust in het land. Adolf Hitler komt met zijn NSDAP steeds meer aan de macht en dat werkt door in het leven van de familie Melzer. Niet alleen in de textielfabriek moeten aanpassingen worden gedaan, ook het eens zo luxe en probleemloze leven in de villa verandert. Als duidelijk wordt dat Joden in Duitsland steeds minder welkom zijn, moet Marie een moeilijke beslissing nemen. Hoewel ze in het weeshuis een Christelijke opvoeding heeft genoten, zijn haar ouders deels Joods. En dat maak haar dus ook Joods. Een rigoureus besluit valt. Niet iedereen is het daar mee eens, zeker haar echtgenoot Paul niet. Hun liefde wordt wederom flink op de proef gesteld.

Mijn mening over De belofte van het weesmeisje

Zoals ik al zei, mijn liefde is een beetje over. Dat klinkt wellicht wat negatief, hoewel het helemaal niet zo bedoeld is. De manier van schrijven is nog steeds prachtig maar het gaat zo enorm traag. Omdat de familie steeds verder uitbreidt, komen ook steeds meer personages aan bod met ieder zijn eigen verhaallijn. Eerlijk gezegd denk ik dat dit boek flink interessanter was geworden als er wat meer in gesneden zou zijn. Meer terug naar de kern: Paul en Marie.

Het blijft een mooi verhaal, met goed beschreven personages en wederom wordt de, in Nederland vaak vergeten, kant van de ‘normale’ Duitser mooi belicht in tijden van crisis en oorlog.

De belofte van het weesmeisje deel 5

Meer boeken van Anne Jacobs

Lees natuurlijk ook de andere delen in de Weesmeisje serie. Via deze links vind je ze op Bol.com. Klik op de afbeeldingen om naar de reviews te gaan die ik eerder heb geschreven.

  1. Het weesmeisje
  2. De moed van het weesmeisje
  3. De erfenis van het weesmeisje
  4. De terugkeer van het weesmeisje
  5. De belofte van het weesmeisje
  6. Het verlangen van het weesmeisje
Het weesmeisje boekcover
De moed van het weesmeisje boekcover
De erfenis van het weesmeisje boekcover

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.