Afgelopen weekend was ik bij Blogger by Nature, een event voor bloggers om te leren en te netwerken. Dat klinkt eigenlijk best wel serieus en dat was eigenlijk ook de reden dat ik nog niet bij eerdere edities ben geweest. Want wat had ik daar als mini mamablogger daar nou te zoeken? Toen was er natuurlijk ook nog geen sprake van het feit dat ook Mamagisch onderdeel van mijn bedrijf zou gaan worden, of dat er überhaupt een bedrijf zou komen. Maar toen begin dit jaar de mogelijkheid zich voordeed, heb ik gelijk een ticket gekocht. Inmiddels ben ik niet meer een mini, overigens ook geen enorm grote, maar ik heb wel de ambitie om dit platform te vergroter. Met andere woorden: aan de slag!

Ben ik een Blogger By Nature?

Toevallig schoof mijn moeder mij afgelopen vrijdag een mapje onder mijn neus met mijn schooladvies uit groep 8. Ik zei nog tegen haar dat het eigenlijk raar is dat ik met mijn Havo/VWO toen op het gymnasium terecht ben komen. Als ik nu een kind zou moeten adviseren met mijn werkhouding en resultaten had ik lekker gezegd: ga naar de Havo en als je hogerop wilt, kan dat altijd nog. Hadden ze dat maar gedaan, want ik heb uiteindelijk de Havo met mijn hakken over de sloot gehaald, haha.

Hoe dan ook, wat me nog meer opviel aan dat schooladvies is dat ik bij de eindtoetsresultaten enórm uitschoot bij taal. Als in, buiten de curve. Toen had ik mijn liefde voor lettertjes dus al. Overigens duurde het wel tot Havo 4 tot ik eindelijk begreep wanneer je ergens een d of een t achter moet zetten. Ik ben Meneer de Winter nog altijd heel dankbaar dat hij de hoop niet op heeft gegeven!

Hoe lang blog je dan eigenlijk al?

Ik zeg tegenwoordig gekscherend dat ik al blog sinds de tijd dat bloggen nog een soort van online dagboek was. Ik begon zo rond mijn 18e ook een blog waar ik regelmatig vertelde over de dingen die ik had meegemaakt en ik had een vast clubje mensen waarvan ik ook de blogs las en die dus bij elkaar reageerde. Op een gegeven moment verplaatste dat gesprek zich meer naar Twitter en blogde ik een tijdje wat minder. Ik heb daar overigens ook hele leuke vriendschappen aan over gehouden. Sommige mensen volg ik dus al sinds mijn 18e online en ik ben nu 34, dus reken maar uit.

Toen ik na onenigheid op mijn werk (en ik denk zelfs een eerste burn-out) thuis kwam te zitten, ging ik op zoek naar manieren om vanuit huis te werken. Ik ging informatieve artikelen schrijven die ik op een speciaal platform publiceerde en kwam later in aanraking met een aantal blogs die gastbloggers zochten. Dat ik heb ik een paar jaar met veel plezier gedaan. Toen ik tijdens het bevallingsverlof van Nova thuis zat met een meer dan tevreden kind en me dus eigenlijk best wel verveelde, kwam de gedachte in me op om zelf ook weer een echte blog te beginnen. Zo kwam Mamagisch van de grond, waar ik nu 2,5 jaar later nog steeds met veel plezier aan werk.

Groeien met de blog

Ik heb er heel lang over nagedacht of ik wel zakelijk aan de slag wilde gaan met Mamagisch. Is de hype van veel geld verdienen als mamablogger niet al een beetje over? Toen kreeg ik het idee voor Blog je Business. Maar eigenlijk wilde ik de leuke opdrachten die ik voor Mamagisch kreeg niet laten schieten. Ik heb de blog dus uiteindelijk bij laten schrijven bij mijn KVK-inschrijving. En nu is het dus de bedoeling dat ik alles ga opschalen. ik ben zo langzamerhand de omschakeling van hobby naar werk aan het maken maar ik heb nog veel te leren. Daarom ging het bij het zien van de promo voor het Blogger By Nature event ook echt kriebelen. En terecht!

Blogger By Nature 2021

Het ticket werd dus aangeschaft en ik ging eens rondvragen wie er nog meer zouden komen uit mijn kringetje. Al gauw werd duidelijk dat er echt wel een aantal ‘bekenden’ zouden komen. Gelukkig, want hoe makkelijk ik ook met iemand kan kletsen, ook ik voel me ongemakkelijk in een grote groep onbekenden.

Het event werd georganiseerd bij Stayokay Soest en vanuit hen kregen we een mooie overnachtingsaanbieding. Nu is Soest voor mij nog geen uur rijden maar ik vond het idee van uitgeslapen daar aankomen wel een goed plan. Ik vertelde over mijn plannen om te blijven slapen op Instagram en kreeg direct bijval. Zo gezegd, zo gedaan en ik deed een reservering voor een kamer. Echter kreeg ik te horen dat de een- en tweepersoonskamers al volgeboekt waren. We konden echter wél voor hetzelfde geld een 4 persoonskamer boeken. Ik had het erover met Marieke en we hadden beiden zoiets van: ‘Ach, fuck it, we gaan wel samen op een kamer. Wordt vast gezellig’.

We spraken af om vrijdagavond samen sushi te eten ergens in de buurt van de Stayokay. Marieke nodigde Fleur van Mama’s Liefste uit, en ook Nicole en Saskia haakten aan. We hebben echt een superleuke avond gehad waar we het hebben gehad over bloggen, Instagram en de zakelijke kanten van het verhaal. Maar er was ook voldoende ruimte om gewoon over koetjes en kalfjes te kletsen en veel te lachen. Heel veel te lachen. Een geslaagd plan dus. Weer terug bij de Stayokay waren er nog beetje bloggers aangekomen en hebben we nog gezellig wat gedronken met elkaar. Ik kreeg een beetje een kampgevoel bij, weet je wel?

Op een kamer met een vreemde

Ik heb eigenlijk nooit echt gedacht dat het niet goed zou gaan met mij en Marieke op een kamer en gelukkig was mijn voorgevoel goed. Maar toch blijft het een beetje raar dat je een kamer met iemand deelt die je nog nooit eerder hebt ontmoet. Sowieso blijft dat een raar gegeven: je kent iedereen zo goed van gezicht en je weet wie hun kinderen en partners zijn etc., maar je hebt elkaar nog nooit echt gesproken. Blijkt toch maar weer dan online ook de mooiste vriendschappen kunnen ontstaan want Marieke en ik hebben tot in de kleine uurtjes liggen kletsen en kwamen erachter dat we heel veel dezelfde mensen kennen uit het bloggen-als-dagboek-tijdperk. Blijkt het toch allemaal weer een heel klein wereldje te zijn.

Zaterdag

We begonnen de dag met een lekker hotelontbijtje en ook weer leuke en mooie gesprekken aan tafel. Vervolgens was het tijd om aan de slag te gaan. Het was voornamelijk leuk om te zien dat er eigenlijk zoveel bekenden waren gekomen. Dat is toch leuk, want dan heb je tenminste een beetje een idee hoe de anderen in het bloggen staan.

We begonnen de ochtend met een workshop van Blauwe Monsters over SEO. Een lesje zoekmachineoptimalisatie dus. Daar wist ik al best wel wat van, maar ik heb toch weer een aantal dingetjes opgeschreven die ik gelijk op mijn blog wilde toepassen. Het is fijn dan je na zo’n workshop dan toch weer even helemaal ‘aan’ staat en je neus de goede kant op wordt gezet.

Na deze workshop was het eerst tijd om te lunchen. We grapten al: ‘Als mensen vragen wat ik dit weekend heb gedaan antwoord ik ‘ETEN’, haha’. We liepen een rondje langs een heerlijk lunchbuffet en kregen even lekker de tijd om kletsen. Het blijkt toch dat veel bloggers daar wel goed in zijn, kletsen. Na de lunch hadden we allemaal een eigen programma van workshops en netwerkmogelijkheden op het netwerkplein. Voor mij betekende dat eerst een rondje over het netwerkplein waar diverse bedrijven zich hadden opgesteld en waar ik dus links en rechts even ben gaan kennismaken. Later we hopen dat ik een goede indruk heb gemaakt, want daar profiteren jullie als lezer hier toch ook weer van!

Geld verdienen met je blog

De twee andere workshops die ik had uitgezocht waren gericht op geld verdienen met je blog. Op zich wel logisch, als je bedenkt dat ik hier uiteindelijk ook echt werk van wil gaan maken samen met mijn bedrijf. Eerst kregen we een interessante workshop van Linda van Aken. Zij is oprichter van Mamaliefde.nl, een blog die voor haar begon als persoonlijke mamablog maar waar zij in de loop der jaren een goedlopende bedrijf van heeft gemaakt. Zij vertelde vanalles over het moneteizen van je blog. Met andere woorden: hoe zorg je dat je blog voor jou gaat werken in plaats van jij voor je blog. Heel interessant, want eerder vertelde ik al over mijn gesprek met Daphne Bargeman, die bij mij al een zaadje had geplant wat betreft passief inkomen.

De workshop daarna werd gegeven door Ishtvan Torpoi van DEPT Agency. En ja, dat klinkt met zo ‘vlugge jongen’ als dat het in werkelijk was. Maar, niets ten nadele van Ishtvan, hij weet waar hij het over heeft. Ik had soms wel wat moeite om zijn vakjargon helemaal te begrijpen, maar mede door wat vragen te stellen en de vertaling te maken hoe dat voor blogs is, werd het uiteindelijk een hele interessante workshop. Ik heb in ieder geval weer een paar goede tips gekregen hoe ik mezelf bij potentiële opdrachtgevers beter in de markt kan zetten, en daar gaat het om!

Afsluiting

Aan het eind van de middag was het natuurlijk tijd voor een borrel met bitterballen. Ik heb nog ontzettend leuk staan kletsen met meerdere medebloggers maar ook nog met een aantal mensen van de bedrijven. Zo fijn dat dat dan op een laagdrempelige manier kan. Om 17.30u stapte ik weer in mijn auto naar huis, waar ik echt stuiterend binnen kwam. Het nachtje weg én een hele dag met gelijkgestemden had ik echt zó nodig gehad na deze rare tijd. Het was zo heerlijk om weer te kletsen, te lachen én te leren zonder dat dat via een scherm hoeft. Ik zit al meer dan genoeg uren achter aan scherm!

Volgend jaar zeker weer!

Deze dag heeft mij zoveel inspiratie gegeven dat ik er geen moment over twijfel om volgend jaar weer te gaan. En ik kan het elke, zowel beginnende als gevorderde, blogger aanraden om deel te nemen aan het Blogger By Nature event op zaterdag 2 juli 2022. Ik ben er sowieso bij. Zie ik je daar?

liefs Kirsten