Kun je je voorstellen dat je als jonge vrouw in de jaren ’50 van de vorige eeuw gewoon helemaal niks-noppes-nada over je eigen leven te zeggen had en maar moest dansen naar de pijpen van de ouderen in de familie. In De vrouw van de rechter gebeurt dat ook Grace, een jonge vrouw in Ierland die verliefd wordt op een Indiase dokter.

Waarom dit boek?

Sinds ik veel lees op mijn e-reader, heb ik mijn Kobo Plus abonnement er alweer ruimschoots uitgehaald. Het leuk van zo’n e-reader is dat ‘ie ook zelf suggesties doet naar aanleiding van de door mij gelezen boeken. Een van deze aanraders was ‘De vrouw van de rechter’. De korte beschrijving van het boek sprak me meteen aan.

Het verhaal in het kort

Als de ouders van Grace op tragische wijze om het leven komen, komt het leven van het jonge meisje op z’n kop te staan. Ze wordt in huis genomen door haar tante Violet. Als na een aantal jaar de echtgenoot van tante Violet onder opmerkelijke omstandigheden om het leven komt, pusht Violet haar nichtje om zo snel mogelijk gunstig te trouwen. Grace zit daar uiteraard niet bepaald op te wachten. Al ze heeft weinig keus en is een verstandshuwelijk met rechter Martin Moran al gauw aangegaan. Op zich heeft Grace geen klagen. Rechter Moran heeft een prachtig huis in Dublin waar zij, en haar tante, intrekken. Aan geld geen gebrek en Grace ontbreekt het aan niets. Alhoewel… het ontbreekt haar aan echte liefde.

Wanneer zij tijdens een ziekenhuisbezoek de buitenlandse arts Vikram Fernandes ontmoet, springt er een vonk over. Ze sluiten een ingewikkelde vriendschap. Buitenlanders, ook al zijn ze arts, worden absoluut niet gemakkelijk geaccepteerd in society. De vriendschap groeit uit tot een gepassioneerde liefde en als blijkt dat Grace zwanger is, breekt de hel los in het grote huis in Dublin. Tante Violet zet alles op alles om dit schandaal niet uit te laten lekken en stuurt Grace naar het platteland. Na de geboorte krijgt ze te horen dat haar kind is gestorven en dat zij voor haar eigen bestwil naar het gesticht gaat.

Niet alleen Grace is jarenlang voorgelogen..

Jaren later komt rechter Moran te overlijden. Na de begrafenis komt zijn dochter Emma vanuit Australië terug naar Ierland waar ze in het grote huis op zoek gaat naar aanwijzingen over de vrouw die zij nooit heeft leren kennen: haar moeder Grace. De vrouw die bij haar geboorte helaas is komen te overlijden. Naast dat ze het nodige over haar moeder te weten komt, komen er ook een aantal geheimen van haar vader aan het licht.

Dan is er ook nog Vikram. Ook hem werd verteld dat Grace tijdens de geboorte was gestorven en als klap op de vuurpijl werd hij van aanranding beschuldigd en verdwijnt in de Ierse cel. Op wonderbaarlijke wijze komt hij weer vrij en keert als gebroken man terug naar zijn thuisland India waar hij op de koffieplantage van zijn familie aan het werk gaat. Als oude man besluit hij nog één keer terug te keren naar Ierland, het land dat hem zoveel ellende heeft gebracht. Hij wil het graf van Grace bezoeken en een laatste eer bewijzen. Maar dit loopt heel anders af dan hij had verwacht.

Mijn mening over De vrouw van de rechter van Ann O’Loughlin

Al vrij vlot in het verhaal heb je door dat Grace helemaal niets over haar eigen leven te vertellen heeft. Ze is voorgelogen, gemanipuleerd en gebruikt voor het gewin van haar tante. En als ze tot overmaat van ramp naar een gesticht wordt gestuurd, heeft ze zelf geen enkel recht van spreken. Bij het lezen van deze passages werd is gewoon plaatsvervangend boos. Hoe kan het zijn dan een jonge vrouw in de bloei van haar leven zo onjuist behandeld en voorgelogen kan worden door haar eigen familie?

In het boek schakel je steeds tussen drie plaatsen. De tijd waarin Grace jong is en de periode die zij doorbrengt in het gesticht, het moment waarop Emma terugkeert naar Dublin en op onderzoek uit gaat en het leven van de al oudere Vikram in India. Met elke wisseling krijg je steeds weer en nieuw stukje van de puzzel en wordt er steeds meer duidelijk.

Hoewel ik compleet in dit verhaal werd gezogen, leek het aan het eind een beetje ‘afgeraffeld’. Alsof het maar snel klaar moest zijn. Dat vind ik oprecht jammer want dat doet echt af aan de rest van het uiterst gedetailleerde verhaal. Niet een reden om het boek niet te lezen overigens. Maar ik denk dat het nóg beter had gekund!

Boekomslag de vrouw van de rechter

Meer boeken die jij wellicht interessant vindt

Ik dien vandaag gewoon even als jouw persoonlijke aanbeveler. Ik weet zeker dat als je dit boek hebt gelezen, je onderstaande boeken ook heel mooi zult vinden. Klik op de afbeelding om naar de desbetreffende blog te gaan die ik er eerder over schreef!

Boekomslag Vers water voor de bloemen.
Boekcover van Bridgerton deel 3 'Een vorstelijk aanbod' van Julia Quinn
Boekomslag Daar waar de rivierkreeften zingen.

Veel leesplezier!

liefs Kirsten

Deze blog bevat affiliate links.