Als de zon zich steeds vaker laat zien en zelfs mijn benen van standje melkfles naar latte zijn gegaan is het weer tijd om te gaan denken aan een zwembad in de tuin voor de meiden. Niets is natuurlijk zo leuk als lekker in het zwembad spelen, met water kliederen en je moeder nat spetteren als die net even haar ogen dicht doet. In deze blog deel ik een aantal goede tips met je om het plezier te vergroten!

De keuze voor een Intex zwembad met frame

Na talloze opblaasbadjes die lek gingen, heb ik nu een maar een ‘echt’ zwembad in huis gehaald. Ik koos voor een Intex zwembad met frame bij Toppy.nl. Ik koos speciaal voor een zwembad met frame, omdat de instap wat makkelijker is voor kinderen dan over een dikke opblaasrand heen te moeten stappen. Daarnaast hoop ik dat het opzetten dan ook een stuk makkelijker gaat en we niet in de brandende zon een driedubbele rand moeten oppompen met een handpomp.

Hoe heb je langer plezier van je bad?

Er zijn talloze manieren om langer plezier te hebben van je zwembad in de tuin én ook nog eens niet liters water te verspillen. Daarnaast wil je ook niet je hele zomer bezig zijn met het onderhoud van je zwembad, dus lees vooral deze tips eens!

Zorg voor een goede ondergrond onder het zwembad

De bodem van een zwembad is dun en is dus ook makkelijk kapot als je er niet voorzichtig mee om gaat. Zet het bad nooit zo op de tuintegels. Veeg eerst goed de tegels aan en leg dan in ieder geval een zeil onder het bad. Nog beter: je hebt speciale zwembadtegels die het zwembad beschermen en gelijk de grond wat zachter maken. Gratis tip: wil je niet van die flink geprijsde matjes kopen? Twee of drie goedkope yogamatjes doen het ook prima!

Houd het water schoon

Net zoals in het echte zwembad, is het belangrijk dat het water zo schoon mogelijk blijft en dat betekent dus eerst afspoelen voordat je het water in gaat. Ik leg naast het zwembad een grote handdoek en zet daar een teiltje neer. Zo staan ze vanuit het water niet gelijk op de vieze tegels en kunnen ze voordat ze het bad weer in gaan even hun voeten afspoelen.

Een filter zorgt ervoor dat ook de waterkwaliteit goed blijft

Ik heb nu voor het eerst een filter bij mijn zwembad gekocht omdat ik het zat was dat, desondanks het afdekzeil, het water zo snel smerig werd en er allerlei organismen in het water kwamen, bah! Met een pomp en filter kun je dit voorkomen. Een filter zorgt ervoor dat het water wordt rondgepompt en algen, bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Een pomp werkt met een cartridge die je in het hoogseizoen eens per twee weken moet vervangen. Een cartridge voor mijn pomp kost maar een paar euro, en dat heb ik er zeker voor over. Geen schoonmaakgedoe en niet steeds liters water verversen!

Hou de randjes netjes

Langs het waterpeil zie je soms toch dat er wat viezige aanslag ontstaat. Neem een spons of doek en veeg die aanslag zo snel mogelijk weg. Als je daarna je filterpomp aanzet, ben je gelijk die vieze stukjes ook weer kwijt! Sowieso is het een goed idee om regelmatig je zwembad even schoon te maken. Daar ben je jezelf dankbaar voor aan het eind van het seizoen.

Dek het water ‘s nachts af

Om je zwemwater vrij van blaadjes en andere troep te houden, raad ik je aan om het zwembad met een zeil af te dekken. Hier zijn speciale op maat gemaakte zeilen voor, maar een zeil van de bouwmarkt doet dat ook prima. Door het zwembad af te dekken blijft het water niet alleen vrij van troep maar behoudt het ook warmte en is het de volgende dag weer snel klaar voor gebruik.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en een onbezorgde zomer tegemoet gaat met veel gezellige waterpret! En heb je zelf nog tips voor een waterparadijsje in de tuin, laat ze dan vooral achter in de reacties!

Uitgelichte foto: Pexels.com