Zo aan het eind van het jaar word ik altijd en beetje sentimenteel. De korte, donkere dagen zorgen ervoor dat ik wat meer in mezelf gekeerd ben en terugkijk op het afgelopen jaar. En dat was me er nogal eentje. Een terugblik op 2020 met lekker veel foto’s is dan ook wel op zijn plaats. Lees je lekker mee?

Januari

We luidden het jaar in met onze lieve vrienden Bas en Maaike. Voor de kinderen ook groot feest wat Ome Bas en Tante Maaike zijn graag geziene gasten in ons huis. Dat ze ook bleven logeren, vergrootte de pret ook nog eens flink. Op nieuwjaarsochtend lekker ontbijten met de overgebleven appelbeignets, met pindakaas, haha. Geloof me, dat wil je proeven, dus bewaar er met oud en nieuw nog eentje voor het ontbijt! Na de kerstvakantie gaat Pippa voor het eerst naar school en hoewel ze het natuurlijk best spannend vindt, doet ze het supergoed! Op 11 januari wordt ze 4 jaar en dat vieren we met een groot feest en fijne cadeau’s!

Februari

Al langere tijd kwakkelde ik met mijn gezondheid, maar op dit moment zit ik echt in de diepste dip. Ik ben drie weken echt enorm ziek. Benauwd, zwaar geïrriteerde luchtwegen en ik ben zó moe. De dokter helpt me aan een enorme dosis medicijnen. Ik ga aan de zware antibiotica en prednison maar echt helpen doet het niet. Hoewel het na drie weken weer wat beter gaat en we alsnog onze verjaardagen vieren met een groot feest hier bij ons thuis, blijf ik kwakkelen. Kwakkelen of niet, het is ook voorjaarsvakantie en ik heb gepland om de achterpui te schilderen van binnen. Mijn schoonmoeder past op Nova en ik schilder in 2 dagen alles lekker fris wit! Op de laatste dag van de maand speel ik een van mijn laatste optreden van dit jaar. Ik mag met de Swinging Oldtimers mee naar Schiedam waar we in een verzorgingstehuis spelen. Ik mag lekker meezingen. Optredens die ik het allerleukst vind om te doen: je krijgt er zoveel blije gezichten voor terug!

Maart

Half maart besluit ik dat het qua gezondheid echt niet meer gaat. Alles gaat echt met te grote downs en dat sloopt me. Ik laat mijn werkgever weten dat ik na het weekend niet kom werken. Op dat moment is Nederland volledig in de ban van de eerste coronagolf. Gaan de scholen wel of niet dicht? Ik zorg dat er voor mijn klas een heel pakket klaar ligt voor de komende dagen, dat wat er ook gebeurt, ze lekker aan de slag kunnen op school met een invaller of in het ergste geval thuis. Uiteindelijk sluiten de scholen en probeer ik met mijn collega’s zo goed mogelijk vanuit huis les te geven. Extra heftig is de situatie als we horen dat mijn ex verdenkingen heeft van Corona. Pippa mag niet meer naar ons komen voor 14 dagen moet bij papa thuis in quarantaine, ook vanwege de zorgen om mijn eigen gezondheid. Nog nooit heb ik haar zo lang niet in het echt gezien. Om de avonden wat leuker te maken gaan Sebas en ik iedere avond live op Instagram om liedjes te zingen. Grote lol en veel vaste kijkers maken het extra leuk om te doen. Ook puzzel ik deze avonden wat af, heerlijk ontspannend!

April

Het thuiswerken heb ik inmiddels aardig onder controle, maar mijn gezondheid blijft zwak. Pippa mag inmiddels gelukkig ook weer naar ons en werkt trouw haar ‘taakjes van Juf Ciska’ af. We proberen van het vele thuiszitten maar een feestje te maken. We gaan natuurlijk op Berenjacht en met Pasen dekken we de tafel extra feestelijk, we vieren Panda’s verjaardag (en die van Anna, Sjé en alle andere knuffels) en nemen met de bigband een liedje op, om zo toch met elkaar bezig te blijven.

berenjacht

Mei

Overal waar je komt is de bloem op. Winkels blijven leeg en ik heb helemaal niks meer. Zo bizar hoe er enorm gehamsterd wordt in de supermarkten. De molen bij ons op het dorp is ook dicht maar na wat Googlen vind ik een molen in Rotterdam die nog wel bloem verkoopt. Wij kunnen in ieder geval weer bakken en koken! Eindelijk meten we de nieuwe raamdecoratie in en hebben we ook aan de achterkant eindelijk plisségordijnen. We mogen inmiddels voorzichtig wat meer naar buiten dus ik geniet van het lekkere week. Pippa heeft inmiddels een dikke vriendschap gesloten met ons buurmeisje, dus iedere dag wordt er lekker gespeeld op het pleintje achter ons huis. Ik moet ook weer een paar keer naar het ziekenhuis, voor scans, foto’s en afspraken met de longarts en KNO-arts. Parkeren op een bijna leeg parkeerdek is toch een vreemde gewaarwording.

Juni

Het weer is prachtig, wat een geluk. Ik gebruik de tuinset die we vorig jaar van mijn schoonmoeder kregen eindelijk volop. Het zwembadje staat in de tuin. Zelfs als het regent wordt er nog lekker buiten gespeeld. Jas en laarzen aan en lekker kliederen met water. We gaan op zaterdag naar de dansles van Pippa, die nu buiten wordt gegeven en ik geniet dat ik dat nu ook eens kan doen, aangezien dat normaal op woensdag bij papa is. We eten talloze lekkere ijsjes en bakken samen allemaal lekkere dingen. Je moet toch wat hè? Hoewel de scholen weer beperkt open zijn, heb ik aangegeven dat ik niet kom werken. Ik ga een traject in met de bedrijfsarts om te kijken hoe nu verder.

Juli

Ik ben weer helemaal gemotiveerd om lekker aan de slag te gaan met mijn blog. Ik doe een aantal toffe samenwerkingen waaronder met KAYA Sieraden waar ik een prachtige ketting cadeau van krijg en er ook een mag weggeven. Als de zomervakantie begint sleep ik mezelf van de bank af om leuke dingen met de meiden te gaan doen. Mijn eigen energielevel is nog steeds belachelijk laag maar daar hoeven de kinderen niet onder te leiden. We gaan lekker naar de grote speeltuin en de kinderboerderij.

Augustus

We logeren een paar dagen bij mijn ouders op de camping, ik verf de kozijnen op de bovenverdieping en we maken met z’n allen weer leuke uitstapjes in onze omgeving. Pippa gaat nog een weekje lekker op vakantie met Papa en Aniek naar Beekse Bergen en heeft de tijd van haar leven. De week voordat de school weer begint doen we als Team Pippestip mee aan het selfiekwartet van de BSO. En hoewel de opdrachten gericht zijn op locaties in Leidschendam, winnen wij met al onze foto’s uit Nieuwerkerk!

September

De school begint weer voor Pippa, maar ik word volledig ziekgemeld. We zijn er over uit: ik heb een burn-out. Het kost me weinig moeite om alles los te laten, want ik ben zo moe en ben totaal niet met school bezig. De zomervakantie heb ik weinig kunnen uitrusten en de situatie is eigenlijk nog als daarvoor. Het is tijd om echt aan mezelf te werken. Ik ben blij voor de regelmaat die het schooljaar me weer geeft. Op maandag, dinsdag en woensdag met ben ik Nova thuis en schrijf ik als zij slaapt lekker aan wat blogs, wat enorm ontspannend is. Op donderdag en vrijdag halen we Pippa weer op en is zij er in het weekend gezellig bij. Zaterdag ‘kleine-tafeltjes’ borrelavond wordt weer in het leven geroepen. De weekenden zorgen we voor leuke dingen om te doen. We verven bijvoorbeeld onze eigen ukelele’s en Sebas bouwt zelf een aantal gitaren die ik dan weer mag verven.

Oktober

Op de blog startte ik met de rubriek Verhaal op Vrijdag en krijg de meeste leuke en indrukwekkende verhalen toegestuurd. Ik merk dat ik er echt plezier in heb om met die teksten aan de slag te gaan. Een zaadje is geplant. Wederom wandel ik veel. Met Nova of ‘s avonds na het eten met Layla. Ik ben inmiddels weer begonnen met het Dukan dieet en het bezig blijven helpt me om niet teveel bezig te zijn met eten. Met Riz ga ik een ochtendje naar Intratuin waar de kerstshow nog net niet geopend is, maar waar we al wel onze ogen uitkijken! Ook pak ik weer wat haakwerkjes op, probeer eindelijk wat eeuwigdurende projecten af te maken.

November

Als ik op vrijdag Pippa naar school heb gebracht, loop ik daarna met mijn moeder een flinke ronde. Even boodschappen doen, soms bij verschillende winkels en soms ook even lekker door het park terug. Nova heeft het door de blaadjes stampen helemaal ontdekt en moet ook door elke plas stampen, heerlijk om te zien. Met Pippa maak ik in het weekend lol als we de auto een grote schoonmaakbeurt geven. Grote pret als zij bij de wasbox met de hogedrukspuit aan de slag mag. Er gebeurt nog veel meer. Ik stap in het bestuur van mijn bigband en samen met de andere bestuursleden maken we mooie plannen. En na heel lang wikken en wegen komt mijn nieuwe iPhone 12 mini binnen. We zetten in Pippa’s kamer vast de kerstboom op en ook ga ik weer voorzichtig aan het werk op een school hier in de buurt. Het reïntegratieproces is begonnen. Sebas en ik doen auditie voor Prestige, een zanggroep die voornamelijk musical en popliedjes zingt in een theatrale setting.

December

Omdat ik wilde plannen heb voor de blog, maak ik de stand eens op en maak een blogplanning. Met het idee van een grote winweek, haal ik flink wat werk op mijn nek, maar ik heb er enorm veel zin in. Met het overzicht lukt het me om de hele maand in goede banen te leiden. We vieren uiteraard pakjesavond en inmiddels heb ik mezelf een maandje dieet-light cadeau gedaan. Ik neem dus ook mijn momentjes om even lekker te genieten van snoepgoed of een lekkere avondmaaltijd. De teller blijft stabiel tussen de 13 en 13,5 eraf! Natuurlijk zet ik na Sint ook mijn eigen kerstboom op en hang allerlei knusse verlichting op in huis. Ik hou van kerstversiering! Ondanks het frisse weer gaan we ook weer lekker naar de speeltuin en ik zorg weer voor een paar nieuwe leuke handwerkjes.

Terugblik op 2020

Als ik deze terugblik op 2020 eens teruglees, is het, naast heftig, toch ook een heel fijn jaar geweest. We hebben bewust meer tijd gemaakt voor het gezin, voor onszelf. Ik heb, zeker ook door de burn-out, veel beter naar mijn lijf leren luisteren. Deze hele situatie was eigenlijk een geluk bij een ongeluk voor mij. Pas op de plaats maken werd me eerst stuk makkelijker gemaakt doordat alles gewoon gecanceld werd. Inmiddels ben ik dus weer aan het werk en ga na de vakantie weer verder met 4 uurtjes per dag. Na de lockdown zien we wel weer verder.

Nu weet ik dat het op 1 januari 2021 echt niet direct beter is. Daar ben ik eigenlijk ook niet zo heel veel mee bezig. Ik focus nu eerst op mezelf, mijn gezin en werk. Wat wil ik gaan doen? Waar wil ik heen? Hoe wil ik me voelen? Het zijn allemaal vragen die eerst komen en ik moet zeggen, het gaat me steeds beter af. Dus hoewel 2020 voor velen een klotejaar was, heeft het mij best wel wat gebracht.

Nou, je bent een volhouder als je helemaal tot hier bent gekomen! Ik hoop dat je in 2021 net zo fanatiek hier blijft meelezen als dat je dit jaar hebt gedaan. Voor komend jaar heb ik ook wilde plannen voor de blog, dus stay tuned! In januari lees je hier ook al mijn (goede) voornemens voor het komende jaar.

Het rest met nog om jullie allemaal ontzettend fijne feestdagen te wensen en hopelijk een fijne oud & nieuw. Ik wens je veel geluk en gezondheid voor het nieuwe jaar en ik hoop je dan ook snel weer te zien en te lezen!

Heel veel liefs en bedankt voor jullie steun en gezelligheid in 2020!

liefs kirsten