Als aanstaande ouders komt er nogal wat op je af. Van de aanschaf van een kinderkamertje en kinderwagen (toch wel zo handig) tot flessenwarmers en luxeproducten zoals een het kopen van een elektrische wipstoel. Wat heb je nou eigenlijk nodig en waarom kies je juist wel voor het een, maar weer niet voor het ander? In deze blog vertel ik je er meer over.

Wat koop je voor je baby – en wat vooral niet?

Wist je dat een kind je tot zijn 18e levensjaar gemiddeld meer dan een ton (€100.000) kost? Ja, laat dat maar even inzinken. Volgens het Nibud (Nederlands Instituut voor Budgetvoorlichting) kost een kind ongeveer zo’n 15% van je besteedbare inkomen. Maar, laten we wel eerlijk zijn: je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Zeker bij de komst van een baby kom je voor flink wat kosten te staan.

Zo heb je zonder meer een slaapplek nodig voor je kindje maar ook een kinderwagen is voor de meeste mensen een must. Stapels hydrofiele doeken kun je natuurlijk ook niet zonder en een voorraadje pampers aanleggen is ook geen overbodige luxe. Maar hoe maar je de keuze in welk luxeproduct je wel of juist niet aanschaft? Voor sommige ouders wordt die keuze vooral bepaald door hun bankrekening (no judgement here!), bij anderen weer door de ruimte in huis (elk hoekje, gaatje en kiertje is straks gevuld met babyspullen) en sommigen kiezen vooral heel bewust voor iets wat ze praktisch of handig lijkt.

Een elektrische wipstoel: kopen of niet kopen?

Een voorbeeld van zo’n luxeproduct is een elektrische wipstoel. Voor de ene ouder echt een no-go, voor de andere ouder een onmisbaar product in huis. Een wipstoel is van origine een liggend stoeltje waarin de baby geplaatst kan worden en die een schommelende beweging maar voor de beweging van de baby zelf. Veel baby’s hebben al snel door dat als ze zelf hun armen of beentjes bewegen, de wipstoel rustig begint te schommelen. Zo’n ritmische schommelbeweging ervaren baby’s vaak als rustgevend en het is dan ook een ideale manier om je kind even ‘bezig’ te houden terwijl jij de zure melk uit je decolleté staat te vegen even wat anders doet.

De voor- en nadelen van een elektrische wipstoel

Zoals ik zal zei: iedereen maakt een eigen keus in het gebruik van bepaalde babyproducten. En dat is natuurlijk helemaal prima. Doe vooral wat voor jou werkt! Zo heeft een elektrische wipstoel zijn voor- en nadelen.

Voordelen van een elektrische wipstoel

  • Wanneer je kindje in een elektrische wipstoel zit, heb jij even je handen vrij om iets anders te doen. Doordat de beweging door een elektromotor wordt gemaakt, hoef je zelf ook niet meer een hand of voet te gebruiken om te wiebelen.
  • De zachte schommelbewegingen van een elektrische wipstoel zijn gelijkmatig. Met zo’n ritmisch patroon wordt de natuurlijke wielbeweging van de baarmoeder nagebootst wat vaak een kalmerend effect heeft op kinderen. Veel kinderen vallen hiervan ook gauw in slaap.
  • Naast alleen maar beweging hebben deze wat luxere wipstoelen vaak ook nog diverse geluidjes, white noise, trilling en speeltjes. Even in de wipstoel is op zo’n manier natuurlijk geen straf!

Nadelen van een elektrische wipstoel

  • Zoals je wel had geraden zijn de kosten van een elektrische wipstoel een tikkeltje anders dan van een normale wipper. Een elektrische wipstoel is gemaakt voor baby’s en besef dus dat, hoewel je er heel veel plezier en profijt van kunt hebben, dit maar voor een paar maanden is.
    Je hoeft natuurlijk niet gelijk een elektrische wipstoel te kopen. Gratis tip: wil je iets uitproberen? Kijk dan eens of je wat kun lenen bij vrienden of bij een baby uitleen!
  • Zo’n luxe wipper is vaak een flink gevaarte en je neemt ‘m dus ook niet zo makkelijk mee. Daarnaast heb je ook altijd batterijen of een stopcontact nodig voor gebruikt. Goed om daar even over na te denken!
  • Hoewel sommige baby’s als een roosje in slaap vallen in een wipstoel, zijn er ook kinderen die er een grondige hekel aan hebben. Bij mijn eerste hoefde ik niet aan te komen met zo’n ding, terwijl nummer twee binnen een minuut in slaap viel. Zo zie je maar: elk kind is anders!

Dus… een wipstoel kopen?

Een wipstoel is in de meeste gevallen echt wel een aanwinst als je af en toe een paar minuten je koffie warm wilt drinken. Hoeveel geld je eraan wilt uitgeven, is natuurlijk aan jezelf. Waar je ook voor kiest, gebruik een wipstoel wel verantwoord. Het is een hulpmiddel en geen kinderopvang. Uren op (of in) een wipstoeltje is niet goed voor de ontwikkeling van een baby. Lees je altijd in hoe je zo’n babyproduct op de juiste manier gebruikt!

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het uitzoeken van je babyuitzet? Je kunt diverse babyspullen gemakkelijk vergelijken op babyspullenvergelijken.nl. Hier heb je allerlei soort reviews en tips voor de aanschaf van babyspullen op een plek bij elkaar. Aanradertje!

Afsluitende handtekening met bijschrift 'Liefs, Kirsten'.