Dat we allemaal een beetje liever voor onze aardbol zouden moeten zijn, weten we natuurlijk wel. Maar hoe zorg je er nou voor dat je ook echt goede keuzes maakt, zonder dat je gelijk als milieugekkie wordt bestempeld? Ageda van Elke Dag Groener heeft daar nu een geweldige leuke kalender voor ontwikkeld. In 365 stappen op weg naar een duurzamer leven. Met tips om jouw eigen gewoontes op een makkelijke manier aan te passen.

Duurzaam leven

Wanneer ik denk aan duurzamer leven, denk ik aan minder verspillen, minder kopen, afval scheiden en vooral minder afval produceren. Sommige mensen wijden hun hele leven aan het duurzaam leven. Zij bouwen zelf een tinyhouse uit gerecyclede materialen, gaan of the grid, en eten alleen uit hun eigen moestuin. Je moet het kunnen hoor. Ik weet niet of dat voor mij weggelegd is. Heel eerlijk, ik denk het niet. Ik ben nogal gesteld op mijn luxe maar ik probeer toch met kleine dingetjes mijn steentje bij te dragen.

Duurzamer leven kun je namelijk op heel veel manieren doen. Je kunt je woning helemaal aanpassen, minder of geen vlees eten of zelfs helemaal veganistisch worden. Je kunt je eigen kleding zelf maken, of in ieder geval alleen winkelen bij ketens die hun stoffen ook op een verantwoorde manier produceren. En wat ik nog wel het allermooiste vind: je hoeft niet alles 100% te doen. Als heel veel mensen namelijk voor een klein beetje mee doen, heeft dat óók invloed.

Elke dag groener

Op haar website Elkedaggroener.nl geeft Ageda Venema je tips om duurzamer te leven. Haar eigen doel om zelfvoorzienend te leven is wellicht niet voor iedereen weggelegd maar met haar tips kan iedereen zijn steentje bijdragen aan een duurzame wereld. In de door haar ontworpen Elke Dag Groener: in 365 stappen op weg naar een duurzamer leven kalender, geeft ze jou iedere dag weer een nieuwe tip om met een klein gebaar een grote impact te kunnen maken.

Ageda vind het belangrijk dat iedereen te weten komt dan een duurzamer leven helemaal niet duur hoeft te zijn. En ook zeker niet ingewikkeld. Elke stap die je in de goede richting maakt, is er een!

Welke tips ga ik zeker gebruiken

Wat ik leuk vind, is dat de tips op de eerste pagina’s van de kalender ook tips zijn die iedereen makkelijk kan toepassen. Zoals de tips op 3 en 4 januari. Stap 1 naar een duurzamer leven is weinig verspillen. Water verspillen is namelijk helemaal niet nodig. Het gebruik van een waterbesparingsknop op het toilet of een waterbesparende kraan in de badkamer is heel simpel. Ook het scheiden van afval is voor veel mensen een makkelijke stap om bij te dragen aan het milieu. Wat ik zelf al doe lees je hier!

Het maken van deze bio tandpasta wil ik zeker ook nog eens proberen! Want het is ook echt zo dat je al die extra ingrediënten niet nodig hebt om je tanden goed te reinigen. Ook de tip van 14 januari vind ik een goede: rekening houden met seizoensgroenten. Dat doe ik echt nog te weinig. Hoe ik schorseneren lekker ga maken weet ik niet, maar ik vond dit receptje voor kroketjes, en die wil ik dan dus wel eens uitproberen!

Dit is echt iets voor mij!

Ik ben een praktisch ingesteld mens. Als ik iets wil doen of bereiken, wil ik het liefst direct aan de slag. Deze kalender is daarom ook echt iets voor mij! Simpele tips die je snel en vrijwel zonder extra kosten kunt toepassen om zo je steentje bij te dragen. Ik ga in 2021 mijn best doen! Wellicht hou ik er een leuke blogserie over bij! Doen of niet doen?

De kalender zelf is ook nog eens heel duurzaam geproduceerd. Hij is gedrukt op papier dat ik gemaakt van landbouwafval. Ook is het geen scheurkalender (want hé, zonde om weg te gooien!) maar juist zó gemaakt dat je deze kalender jaar in jaar uit kunt gebruiken. Of nog leuker, geef ‘m na een jaar aan iemand cadeau zodat een ander gezin ook deze toffe tips kan uitproberen! Zo, heb je je eerste duurzame stappen alvast gezet!

Wil jij ook aan de slag met deze duurzame kalender? Je bestelt ‘m hier!

liefs kirsten

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking. Dit beïnvloedt mijn mening geenszins.