Als er iets hip is op dit moment, is het ‘groener worden’. Een poging doen om het milieu minder te belasten, minder grondstoffen te gebruiken en minder te verspillen. Ik zet op een rijtje wat wij allemaal doen om minder te verspillen en hoe we een handje helpen om het milieu te ontlasten.

1 – Afval scheiden

Net zoals veel mensen scheiden wij ons afval zo veel mogelijk. In onze gemeente worden er veel verschillende soorten afval gescheiden. Kleine moeite, en groot gebaar. Ook voor onze portemonnee, aangezien we per grote vuilniszak huisvuil een euro betalen bij de ondergrondse containers. Dus hoe meer we ‘gratis’ kunnen afvoeren door te scheiden, hoe beter.

Oud papier

Iedere week wordt breng ik het oud papier weg. Dit wordt in onze gemeente op verschillende locaties ingezameld in zeecontainers. Meestal probeer ik het bij de kerk hier om de hoek weg te brengen, zodat zij er nog wat aan verdienen (karmapuntjes 😉 ) maar vaak is deze container al snel vol en rij ik door naar het winkelcentrum, waar we het ook kunnen wegbrengen.

Glaswerk

Vaak loop ik doordeweeks met de peuter naar het speeltuintje hier vlakbij om even te spelen. We nemen dan gelijk de lege glazen potten en wijnflessen enzo mee. Peuter vindt het maar wat leuk om die in de naastgelegen glasbak te gooien.

Plastic, drinkpakken en metaal

Om de twee weken wordt hier ook de PDM-zakken opgehaald. Dat is een van onze grootste ‘verdiensten’ als het gaat om afval scheiden. We hebben ongeveer één grote vuilniszak huisvuil en een volle zak PDM in de week. De PDM-zak is hier altijd snel vol met lege melkpakken en allerlei plastic verpakkingen. Of als de mannen blikjes bier drinken, ruimt dat ook lekker op. Ik gebruik een grote vierkante prullenbak van Ikea, waarin ik twee zakken hang. Een voor huisvuil en de ander voor PDM.

GFT

Inmiddels hebben we twee groene bakken in de tuin staan. Bij het huis hoorde er een wat kleinere groene bak maar omdat we een flink beplantte voor- en achtertuin hebben, en we echt wel flink moesten snoeien, heb ik een tweede bak aangevraagd. Nu proberen we dus in kleine etappes steeds een stukje van de tuin aan te pakken. Wat ik jammer vind, is dat de GFT bak maar eens in de twee weken wordt geleegd. Zeker in de zomer is twee weken erg lang als er etensresten in zitten. Dat gaat dan toch stinken.

https://www.instagram.com/p/Bw1dxqZlKAx/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

2 – Weekmenu’s maken en geen overvolle kasten

Ik maak trouw iedere week een weekmenu voor de avondmaaltijden. Dan bestel ik en één keer alle spullen die ik nodig heb bij Picnic. Dat scheelt mij veel tijd, maar ook een hoop gesjouw. Het zorgt er ook voor dat ik amper meer impulsaankopen doe. Ik koop echt alleen maar wat we nodig hebben. Hoewel ik altijd nog wel iets voor voorraad heb, probeer ik de kasten niet meer vol te proppen. Met onze verhuizing kwamen we zoveel spul tegen dat over de datum was en wat dus werd weggegooid. Zonde, dus daar probeer ik mijn leven te beteren.

3 – Altijd een tasje bij me

Ik heb in mijn handtas of kinderwagentas altijd een opvouwbaar tasje zitten. Ik heb een gruwelijke hekel aan plastic tasjes die overal in huis rondzwerven en die je eigenlijk nooit hergebruikt, want je neemt ze nooit meer mee naar de winkel. Als ik nu nog plastic tasjes heb, gebruik ik ze als vuilniszak in de luieremmer. Daarnaast neem ik altijd zelf een boodschappentas mee als ik naar een winkel of de markt ga. Of ik gooi de boodschappen onderin de kinderwagen.

https://www.instagram.com/p/BxHPf9WF6V2/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
Altijd een eigen tas mee, zoals deze leukerd van Kek Mama!

4 – Goedkope stroom

Misschien niet heel goed voor het milieu, maar wel voor de portemonnee is het wassen in het weekend en de vaatwasser ‘s nachts aan. Dat leerde ik al vrij jong van mijn moeder. Als je makkelijk in de kosten kunt besparen is het door het nachttarief. Dus ik stel de vaatwasser en de wasmachine zó in, dat wanneer ik wakker word, ze net klaar zijn. Ook heel effectief!

Wat ik nog graag zou willen doen om nog bewuster om te gaan met het milieu

Laatst las ik op Twitter over het gescheiden afvoeren van wegwerpluiers. Daar zouden toch heel veel huishoudens die net als wij per afvalzak betalen echt op kunnen besparen. Ook in onze gemeente wordt er nu onderzoek gedaan naar de mogelijkheden. Ik sta vooraan in de rij om mee te doen met een proef want als ik ook de luiers nog kan scheiden, die we toch al apart weggooien in een luieremmer, zou dat enorm schelen in de hoeveelheid huisafval.

Ook denken we na over zonnepanelen op het dak. Want het is natuurlijk nog voordeliger om je eigen stroom op te wekken of een terugtelmeter in de kast te hebben hangen. Want de stroomrekening, daar kan best wel wat vanaf! We zoeken op dit moment nog uit of de investering van panelen voor ons rendabel is, dus als je nog tips hebt, laat ze alsjeblieft achter!

Wat doe jij om aan het milieu en je portemonnee te denken?

liefs Kirsten