Sommige kinderen eten met groot plezier hun bord leeg en draaien zich zonder blikken of blozen weg zodra ze vol zitten. Calorieën? Koolhydraten? Een leeg bord? Die termen staan niet in hun woordenboek. Kinderen zijn namelijk geboren met het talent voor intuïtief eten, een vaardigheid die veel volwassenen onderweg zijn kwijtgeraakt, vaak verruild voor dieetapps en wekelijkse weegsessies. In deze blog duiken we dieper in hoe je lichaam je vertelt wat en wanneer het eten nodig heeft, wanneer het voldoende heeft gehad, en hoe je weer kunt genieten van eten zonder een waslijst aan regels. En misschien nog wel belangrijker: hoe je een rolmodel kunt zijn voor die kleine eetmonsters aan de eettafel. Want het goede voorbeeld geven aan tafel doet, uiteindelijk, volgen!
Een gastblog van Diede Huver, intuïtief eten diëtist
Het kind als intuïtieve eter
We worden allemaal geboren als intuïtieve eters. Dat betekent dat je als baby al het natuurlijke vermogen hebt om naar de signalen van je lichaam te luisteren en daar spontaan op te reageren. Voel je honger? Dat is je lichaam die om energie vraagt, aangedreven door zaken zoals je bloedsuikerspiegel en bepaalde hormonen. Zo huilt een baby bijvoorbeeld als hij honger heeft en stopt met drinken zodra hij vol zit, hij reageert op de signalen van het lichaam. Dit prachtige systeem van zelfregulatie houdt je energie-inname en -verbruik in balans en ondersteunt een gezonde groei en ontwikkeling. Helaas raken de meesten van ons dit vermogen ergens onderweg kwijt…
Hoe we het kwijt raken
Misschien twijfel jij er bijvoorbeeld aan of je lichaam nog wel in staat is om zijn natuurlijke signalen te volgen. Vaak eet je totdat je bord leeg is en voel je je daarna overvol, vind je het moeilijk om eten te laten liggen, en hoe zit het met die open zak chips of dat pak koekjes? Dat je de intuïtieve signalen van je lichaam niet meer vertrouwt, kan te maken hebben met verschillende factoren. We raken ze vaak geleidelijk kwijt, sterk beïnvloed door de maatschappelijke normen, onze cultuur rondom voeding en je persoonlijke ervaringen.
Het begint vaak al op jonge leeftijd met regels zoals je bord leeg moeten eten, beperken hoeveel je van bepaalde producten mag eten, ouders die continu bezig zijn met hun gewicht of uiterlijk, en de invloed van media die onrealistische beelden schetsen van hoe we eruit zouden moeten zien.
Voorbeeldfunctie in opvoeding
Als je je als ouder focust op de hoeveelheid die je kind eet of op de soort producten, kan je namelijk onbedoeld dienatuurlijke vermogens om op de behoefte van je lichaam te reageren ondermijnen. Bijvoorbeeld, door te eisen dat je kind zijn bord leeg eet, negeer je hun vermogen om honger en verzadiging te herkennen. Deze regels worden vaak met de beste bedoelingen toegepast, maar kunnen zo onbedoeld juist averechts werken. Ook het gebruik van eten als beloning of straf, zoals een toetje alleen als ze hun bord hebben leeg gegeten of slechts één koekje per keer mogen eten, kan eten ongewenst extra aantrekkelijk maken, waardoor we er juist meer van willen hebben. Door dit soort regels aan tafel los te laten, help je je kind om zijn of haar intuïtieve eetvermogens te behouden. Hierbij is het extra belangrijkdat jij als ouder het goede voorbeeld geeft.
Je eigen gedrag
Hoe ga jij bijvoorbeeld zelf om met eten? Heb je bepaalde regels en overtuigingen zoals dat het zonde is om eten weg te gooien, mag je snoep en koekjes alleen op een bepaald moment van de dag of week en in een beperkte hoeveelheid? Gebruik je eten als copingsmechansime voor je emoties? Hoe praat je over je eigen lichaam, zie je dun zijn als het ideaal of sta je vaak op de weegschaal? Hoewel het misschien lijkt dat dit soort regels je helpen om niet te veel te eten, werken ze dus juist averechts. En heb ook jij ze waarschijnlijk meegekregen in je opvoeding en door de maatschappij waarin we leven. En laat nu ook jij juist die de persoon zijn die die cirkel kan doorbreken naar je kinderen toe.
Het goede voorbeeld geven
Het goede voorbeeld geven begint dus met goed voor jezelf zijn. Eetregels en overtuigingen kun je het beste even parkeren om jezelf toestemming te geven naar je lichaam te luisteren. Voel echt wat honger voor je betekent, sta jezelf toe te eten wanneer je honger hebt en stop wanneer je genoeg hebt. Het is ook belangrijk om te onderzoeken hoe je met je emoties omgaat en welke rol beweging speelt in je leven. Beweeg je om calorieën te verbranden, of omdat je het leuk vindt en het je een goed gevoel geeft? Door goed voor jezelf te zorgen, naar je lichaam te luisteren en dit ook aan je kinderen te laten zien, zorg je er voor dat ze een gezonde relatie met eten en bewegen blijven behouden, gebaseerd op zelfzorg en plezier, in plaats van restricties en regels.
Geschreven door Diede Huver
Ik ben Diede Huver, intuïtief eten diëtist. Mijn doel is om je te helpen een gezonde relatie met eten te ontwikkelen. Ik leer mensen o.a. hoe ze naar hun lichaam kunnen luisteren, honger en verzadiging kunnen herkennen en stoppen met het constant volgen van diëten. Ik wil dat iedereen zich goed voelt over eten en zichzelf, zonder stress over wat ze wel of niet zouden moeten eten. Samen werken we aan een gelukkigere en gezondere jij, op een manier die echt bij jou past. Wil je meer lezen over mijn werk bekijk dan zeker eens mijn website www.diedehuver.nl of volg mij op Instagram of Facebook via @diedetiste .